Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - pó³ka DSP i g³o¶niki Logic7?

W±tek: Montujemy niedrogie, dobre audio w e38 :) vol.2 - pó³ka DSP i g³o¶niki Logic7?

1. Awatar technics

technics powiedzia³/a:
    Michal750 nie obraz ale czy ty wogole masz pojecie o czym ty piszesz i co ty chcesz robic ? Kazdy temat jaki zaczales traktuje o tym zeby cos zrobic ale najlepiej zeby to nic nie kosztowalo . Twoja wiedza jest bardzo uboga , koledzy pisza klarownie co masz zrobic zeby bylo lepiej a ty zamiast sie zastanowic piszesz jakies swoje wywody . Ja tobie powiem tylko ze mi szkoda by bylo sciagac tapicerke zeby te gowniane glosniki pozakladac .

P.s zeby muzyka zagrala musisz sie liczyc z tym ze trzeba zaplacic .
    Ostatnio edytowane przez technics ; 07-02-2012 o 12:28

2. Michal750 powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez technics Zobacz posta
    zeby muzyka zagrala musisz sie liczyc z tym ze trzeba zaplacic
    Na poczatku tematu udowodni³em ¿e to nie prawda. Ale widocznie mamy samych audiofili na forum. Jeszcze raz zapraszam na ods³uch.

Twoja wiedza jest bardzo uboga
    Bo ja tu g³ownie po to was do dyskusji podpuszczam ¿eby siê jak najwiêcej dowiedzieæ i nauczyæ ;)

Kazdy temat jaki zaczales traktuje o tym zeby cos zrobic ale najlepiej zeby to nic nie kosztowalo
    Bo to dzia³a, zerknij 2 lata wstecz. Przek³adka wnêtrza w 735 na skórê wysz³a mnie ze 200z³... Nie mówi±c o innych rzeczach które sam sobie wyrze¼bi³em i by³y och ach :)
    Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 07-02-2012 o 12:37

3. red_man powiedzia³/a:
    hmmm duzo z tego tematu nie wywnioskowalem, w kazdym razie zakupie moze w marcu jakies glosniki " z lepszej polki" zaloze i zdam relacje. jakies fakty beda:)

4. Awatar mati-e28

mati-e28 powiedzia³/a:
    ok czyli jak wyprowadziæ rca ze wzmacniacza org czy z radia?? mam nawi (ma³a) nie wiem co za tunery pierdo³y siedz± w baga¿niku do tej pory raczej instalowa³em audio w starych samochodach gdzie wchodzi³o w gre radio 1din i wystarczy³o poci±gn±æ plus i rca do baga¿nika.. laikiem nie jestem i liczy³em na jakis konkretne info jakie¶ foto a nie wywody który g³osnik jest lepszy... cursor jak masz gdzie¶ jak±¶ fotorelacje w innym temacie odno¶nie sygna³u rca podrzuæ linka proszê ¿eby wszyscy widzieli..

mam zamiar dorzuciæ wzmacniacz kenwood 4 kana³owy na drzwi przód i pó³kê.. i monoblok na baga¿nik... chce dorzuciæ owalne na pó³kê i porz±dne 16cm w drzwi przód tylko nie wiem sk±d wzi±sc sygna³ ...

5. Michal750 powiedzia³/a:
    Dostajesz siê do radia:

-sciagasz ramkê navi wk³adaj±c cienkie bolce do wszystkich 4 otworów (mo¿na stronami po 2)
    -zdejmujesz ca³± szar± os³onê, wykrêcasz navi i zmieniarkê
    -demontujesz miedziany (?) stela¿ zmieniarki
    -odci±gasz (ju¿ nie pamiêtam jak) czarny filc oznaczony ¿ó³tym kó³kiem na zdjêciu

masz przed sob± radio a do niego wpiêt± kostkê z której wychodzi sygna³ na g³o¶niki. Tniesz kable i wpinasz poszczególne kana³y przez wzmacniacz.

Ja tak to u siebie zrobi³em. Wzmacniacz 4-kana³owy. Przypomnê 2 kana³y front pu¶ci³em na wszystkie 4 g³o¶niki w ¶rodku i 2 pozosta³e przeznaczy³em na tuby bass w baga¿niku czyli Fader jest nieu¿yteczny, ew. reguluje stosunek g³o¶ników do bassów.

Czerwonym kolorem oznaczona kostka, poni¿ej za³±czam schemat który kabelek do czego :)

Nie wiem jak jest w wersji professional, u mnie jest podstawowa.

6. cursor powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez mati-e28 Zobacz posta
    cursor jak masz gdzie¶ jak±¶ fotorelacje w innym temacie odno¶nie sygna³u rca podrzuæ linka proszê ¿eby wszyscy widzieli..
    Z tego tematu:
    http://7er.pl/showthread.php/10126-B...l=1#post159792
    Przy okazji jak ju¿ s± foty wnêtrza, to od razu poka¿e gdzie siê wlutowaæ jak kto¶ chce wyprowadziæ wyj¶cie RCA do zewnêtrznego wzmacniacza.
    Na fotce, w rejonach gniazda antenowego, zaznaczy³em kondensatory:

Ka¿dy z tych kondensatorów to jeden kana³. Na chwilê obecn± nie pamiêtam, który to który, ale to akurat najmniejszy problem, bo wyprowadzaj±c 4rca, mo¿na sobie to od razu sprawdziæ(wystarczy w radiu pokrêciæ balansem i faderem).
    Wyj¶cia te maj± dosyæ niski poziom(bodaj¿e 1V), ale spokojnie wystarczaj± do wysterowania wzmacniacza.
    Masê u szajboosa wzi±³em z obudowy gniazda antenowego.
    Operacja ta ma sens tylko je¶li mamy navi i nie mamy DSP. W przypadku DSP, d¼wiêk z CD leci drog± cyfrow± do wzmacniacza DSP i w tym przypadku nale¿a³oby siê wpi±æ gdzie¶ w tym wzmacniaczu.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

7. Michal750 powiedzia³/a:
    Kupi³em w³a¶nie tyln± pó³kê czarn± z rolet± i 4 g³o¶nikami od DSP :) Pod³±czê to wszystko pod wzmacniacz i zobaczymy co z tego wyjdzie.

8. przemol powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Kupi³em w³a¶nie tyln± pó³kê czarn± z rolet± i 4 g³o¶nikami od DSP :) Pod³±czê to wszystko pod wzmacniacz i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Samo zestawienie s³ów niedrogie i dobre ju¿ mi nie gra. Jak ma byæ dobre audio to MUSI byæ to za odpowiednie pieni±dze. Seryjne wyposa¿enie E38 w audio jest niestety marne. Chyba , ¿e kto¶ gustuje w szumach i trzaskach przy delikatnie g³o¶niejszej muzyce.

Zestaw jaki zamontowa³em w mojej E38 to na dzieñ dzisiejszy:
    - sub Ground Zero GZWR o mocy 1000 W RMS ( RMS nie PMPO ! ) jest to g³o¶nik o ¶rednicy 30cm wykorzystywany w DCBL Dragu
    - suba napêdza monoblok o mocy 1500 w RMS
    - sub spiêty na dwa OHMY + kondensator 4 farradowy, stabilizuj±cy zmiany napiêcia
    - g³o¶niki INFINITY 16cm, 13stki nie maj± sensu - ¶miem twierdziæ, ¿e " pospolity zjadacz chleba" nie us³yszy ró¿nicy miêdzy standardowymi g³o¶nikami NOKIA a g³o¶nikami inne firmy.
    - woofery napêdzane w³asnym wzmacniaczem.
    - do tego stacja multimedialna 2DIN Pioneer - mówcie co chcecie ale mnie nie przekonuje BMWowskie rozwi±zanie.

Ca³o¶æ to wydatek rzêdu 5-6 ty¶ z³ i jest to absulutne minimum , ¿eby osi±gn±æ przyzwoity d¼wiêk. No chyba , ¿e kto¶ zastanawia siê nad zakupem u¿ywanych blaupunktów za 40z³... Mo¿na i tak. Mo¿na te¿ wyruszyæ bobslejem na Marsa

9. Michal750 powiedzia³/a:
    Nie kazdego stac na to aby sobie pozwolic na audio za 6tys. Zl. Ten temat jest wlasnie dla takich osob. Ma byæ lepiej a nie zaj**iscie. Glosniki nokii sa bardzo dobre w porownaniu do budzetowej konkurencji.

Moznaby za to faktycznie wstawic jakies 16ki np z forda czy fordowskiej mazdy bo tam sa niezle fabryczne ale nie widzialem dotad ladnych maskownic ktorymi moznaby zastapic oryginalne. Ten temat nie jest dla osob mogacych sobie sprawic sprzet za pare tys. Zl bo wiadomo ¿e wtedy bedzie lepiej.

Powiem Ci tak, nakladem mniej niz 500zl zwiekszasz jakosc z 15 do 60 w skali 1-100, gdzie 100 to Twoje minimum. Nie warto?

Ten temat jest dla tych dla ktorych warto.

Zamontuje polke i na zlocie kazdy bedzie mial mozliwosc posluchac i samemu ocenic ile mozna wycisnac z malego budzetu.

10. Awatar szajboos

szajboos powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez przemol Zobacz posta
    Ca³o¶æ to wydatek rzêdu 5-6 ty¶ z³ i jest to absulutne minimum , ¿eby osi±gn±æ przyzwoity d¼wiêk. No chyba , ¿e kto¶ zastanawia siê nad zakupem u¿ywanych blaupunktów za 40z³...
    No to ¶miem twierdziæ ¿e ja za jakie¶ 800 zeta jestem bardzo blisko tego co masz u siebie z trochê bardziej klasowym subwooferem. I powiedz co jest z³ego w u¿ywanym sprzêcie? To ¿e np. bardzo dobry, stary wzmacniacz Hifonicsa o mocy rzêdu 1kW kosztowa³ 150 z³otych? I takie przyk³ady na sobie mogê mno¿yæ. Nie mówiê ju¿ nawet o cursorze, który w³a¶nie jest w³a¶cicielem tego Hifona i innych klasowych sprzêtów kupionych za bezcen.