Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: 740d utrata mocy, dziwny dzwiêk.

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice

740d utrata mocy, dziwny dzwiêk.

Witam, mo¿e kto¶ co¶ mia³ podobnego:
    a mianowicie mam nastêpuj±cy problem w mojej 740d (prod. XI 2004) lekko straci³a moc i krêci siê co¶ trochê s³abiej, jest te¿ trochê dziwny d¼wiêk (lekkie stukania i jakby nieszczelno¶æ trudna do zlokalizowania) b³êdów brak... jestem na etapie szukania. Przy diagnozowaniu wysz³o, ¿e sterownik ¶wiec le¿y (podobno do¶æ czêsta usterka, maj± jak±¶ wadê fabryczn±) - dzi¶ odebra³em ju¿ po naprawie - turbiny po wizualnych oglêdzinach mechanicznie ok geometria dzia³a. W kolektorze ss±cym na jednej stronie trochê czarnego nalotu z olejem. Jutro mamy sprawdzaæ s³ynne klapki i zobaczymy jak wygl±da DPF. Jak ma kto¶ jakie¶ sugestie chêtnie pos³ucham.
    Mam te¿ pytanko co do tych nieszczêsnych klapek czy da siê to wywaliæ i czy nie ma to jakich¶ skutków ubocznych?
    Dreams from Dreams - 7er...

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    Dzi¶ ju¿ wiem trochê wiêcej...
    1. Ten silnik (M67) nie ma tych nieszczêsnych klapek (ulga...).
    2. Prawdopodobnie pad³a jednak geometria lewej turbiny. Jutro dodatkowa pe³na diagnoza na kompie.
    To na razie wsio w temacie.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    e31 850 e32 740L f01 750
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Witam, w mojej przestawi³ siê minimalnie jeden wa³ek rozrz±du, zêbatki s± dokrêcane ¶rub± nie maj± ¿adnego frezu ani klina. Je¿eli bêdziesz musia³ wyci±gn±æ lewe turbo to pochwal siê, czy posz³o bez wyci±gania silnika. Prawe bez problemu, ale po lewej jest jeszcze przek³adnia.

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    Wczoraj zmieni³em warsztat i dopiero po ¶wiêtach bêdê mia³ kolejn± diagnozê ale na 90% to co¶ z wydechowym zaworem - turbiny raczej s± ok... Zosta³o lekkie zamulenie na wysokich obrotach i jakby dmuchanie 1 cylindra do kolektora ss±cego. Tu mo¿e byæ kilka przyczyn: d¼wigienka, zawór, popychacz itd. Po zdjêciu pokryw zaworów ju¿ mo¿e siê co¶ wyja¶ni. Polecê równie¿ sprawdzenie wa³ków.

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Sk±d
    Gliwice
    Temat do zamkniêcia - jednak okaza³o siê, ¿e jeden z wa³ków rozrz±du przestawi³ siê i tu by³ ca³y problem. Wa³ki nie maj± ¿adnego wieloklina czy innego zabezpieczenia i jak widaæ to kolejna bol±czka tego silnika. Przy okazji zrobili mi now± synchronizacjê turbin i autko ¶miga bajecznie.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •