Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 19 z 19

W±tek: [E32] Jakie powinno byæ ci¶nienie w kolektorze ss±cym?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Marek_JWe
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Wlkp Jastrowie
    Sory za moj± niewiedzê :p ale co to s± te rozjechane korekty? Je¶li chodzi np o mapê gazu to by³a sprawdzana i kalibrowana

A co do ci¶nienia kolega wy¿ej napisa³ ze takie podci¶nienie w V-ce jest ok wiêc ju¿ sam nie wiem mo¿e jeszcze jacy¶ posiadacze V-ek napisz± jak jest u nich ;)

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Komputer siê uczy stanu technicznego i tak dobiera sk³ad mieszanki aby by³ jak najbardziej ekologiczny. Jak je¼dzi na jednym paliwie to nie ma problemu. Jak na dwóch to czasami g³upieje z powodu za du¿ej ró¿nicy w dawkowaniu poszczególnych paliw. Efektem jest zalewanie lub zuba¿anie silnika paliwem.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Wlkp Jastrowie
    Aa ;) ale ogólnie to na gazie jak i na benzynie chodzi dobrze i na gazie nie zalewa jeszcze interesuje mnie to podci¶nienie a raczej jaka powinna byæ jego warto¶æ dla silnika V8

I jeszcze jedno pytanie bo mam zamiar wymieniæ odmê i dzi¶ rano odpali³em silnik ale wcze¶niej wyj±³em bagnet i silnikiem strasznie zaczê³o trz±¶æ i zacz±³ nierówno chodziæ.
    Podobnie jest jak na odpalonym silniku odkrêcê korek od oleju te¿ zaczyna silnik kuleæ jakby mia³ zaraz zgasn±æ.

Po dokrêceniu korka wszystko wróci³o do normy.

Czy takie zachowanie jest prawid³owe czy nie? A je¶li nie to co mo¿e to powodowaæ mo¿e w³a¶nie uszkodzona odma ? Z góry dziêki za informacje.
    Ostatnio edytowane przez Marek_JWe ; 13-01-2012 o 12:43

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Wlkp Jastrowie
    Cytat Zamieszczone przez Adrian1031 Zobacz posta
    U mnie jest podobnie 0,55 wiêc chyba masz dobre. Sam siê d³ugo zastanawia³em nad tym samym ale v8 chyba tak ma.
    No to mi l¿ej na duchu heh bo ja mam praktycznie identyczne

Cytat Zamieszczone przez 525d Zobacz posta
    a czy inp± mo¿na sprawdziæ ten parametr je¶li tak to jak sie on nazywa?
    Hmm ja to ujmuje jako podci¶nienie w kolektorze dolotowym/ ss±cyn a na INPA siê jeszcze nie pozna³em bo nie wyposa¿y³em siê w to ;) wiêc nie wiem jak to jest tam ujête.

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Inpa tego nie poka¿e. Nie ma czujnika który by to mierzy³.
    Ostatnio edytowane przez seban123 ; 16-01-2012 o 22:42
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    Je¶li odkrêcasz korek lub wyjmujesz bagnet i zmienia siê praca silnika to na pewno jest co¶ nie tak. Dzi¶ z ciekawo¶ci zmierzy³em manometrem podci¶nienie w swoim e34 na zagrzanym silniku i by³o -0.47Bar gdy w³±czy³em klimê ci¶nienie ro¶nie do -0,42Bar co jest zrozumia³em bo silnik otwiera bardziej silnik krokowy w celu podniesienia obrotów. Dochodzi jeszcze dok³adno¶æ tych urz±dzonek do gazu które mierz± podci¶nienie , ja mierzy³em wakuometrem technicznym takim jak na zdjêciu.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    Cytat Zamieszczone przez Ko³tun Zobacz posta
    Je¶li odkrêcasz korek lub wyjmujesz bagnet i zmienia siê praca silnika to na pewno jest co¶ nie tak. Dzi¶ z ciekawo¶ci zmierzy³em manometrem podci¶nienie w swoim e34 na zagrzanym silniku i by³o -0.47Bar gdy w³±czy³em klimê ci¶nienie ro¶nie do -0,42Bar co jest zrozumia³em bo silnik otwiera bardziej silnik krokowy w celu podniesienia obrotów. Dochodzi jeszcze dok³adno¶æ tych urz±dzonek do gazu które mierz± podci¶nienie , ja mierzy³em wakuometrem technicznym takim jak na zdjêciu.
    a ja kocham ludzi co nawet nie mieli doczynienia z silnikami i ich prac±.:D ale na forum...... pierwszy do XXXXXXX:haha:chcia³ bym twoje bmw zobaczyæ jak pracuje motorek bez korka olejowego.pewnie idealnie

Mod edit: Nie u¿ywaj s³ów powszechnie uznanych za wulgarne i obra¼liwe.

Ostatnio edytowane przez xsilver ; 17-01-2012 o 09:40

Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    E38 725 TDS
    Sk±d
    Wlkp Jastrowie
    Cytat Zamieszczone przez Ko³tun Zobacz posta
    Je¶li odkrêcasz korek lub wyjmujesz bagnet i zmienia siê praca silnika to na pewno jest co¶ nie tak
    A ja siê w³a¶nie dowiadywa³em ¿e to w³a¶nie zdrowy objaw w kilku miejscach to wyczyta³em ¿e uk³ad podci¶nienia jest zamkniêty szczelny i jak siê go rozszczelni poprzez odkrêcenie korka lub bagnetu to w³a¶nie zacznie falowaæ silnik. Inaczej po odkrêceniu korka do silnika dostaje siê powietrze którego nie liczy przep³ywomierz dobrze my¶lê?
    Ostatnio edytowane przez Marek_JWe ; 16-01-2012 o 22:13

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    Ile aut nie mia³em w tylu jak siê odkrêci korek to nie ma prawa silnik inaczej pracowaæ . Jak inaczej pracuje to znaczy , ¿e uk³ad odpowietrzania skrzyni korbowej nie dzia³a poprawnie. A z silnikami trochê ju¿ mia³em do czynienia wiêc proszê nie os±dzaj mnie nie znaj±c mnie i moich umiejêtno¶ci .

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •