Witam jak w temacie dodam ¿e chodzi o BMW E32 silnik 3.0 V8 M60B30. Chcia³bym sprawdziæ czy mam odpowiednie i czy nie ³apie mi lewego powietrza. Pzdr
Witam jak w temacie dodam ¿e chodzi o BMW E32 silnik 3.0 V8 M60B30. Chcia³bym sprawdziæ czy mam odpowiednie i czy nie ³apie mi lewego powietrza. Pzdr
a od kiedy w kolektorze ss±cym jest ci¶nienie ?
Nie sprawdzisz czy masz lewe powietrze badaj±c podci¶nienie , musia³a by byæ dziura jak nie wiem co .
Hmm w sumie racja w kolektorze wystêpuje podci¶nienie ¼le napisa³em
A Ja my¶la³em ¿e wystarcz± np jakie¶ mini nieszczelno¶ci w okolicach kolektora np pod uszczelkami czy jakie¶ nieszczelne wê¿yki odchodz±ce od kolektora ¿eby by³o za wysokie podci¶nienie.
Ale kto¶ móg³by napisaæ prawid³owe podci¶nienie jakie powinno byæ w kolektorze? Mi podczas pod³±czenia do kompa podczas kalibracji gazu wyskoczy³o ¿e mam ok 0,56 i ponoæ jest za wysokie i twierdzili ¿e jest w³a¶nie za wysokie ¿e powinno byæ co¶ oko³o 0,33 i czy w³a¶nie w silniku V8 te¿ powinno tyle wynosiæ?
I druga sprawa czy to podci¶nienie powinno wynosiæ tyle samo na Pb i na Lpg?
Podci¶nienie masz jak najbardziej prawid³owe.
¯eby sprawdziæ nieszczelno¶ci w dolocie to najlepiej kupiæ puszkê "zmywacza do hamulców" i sikaæ delikatnie po dolocie. Jak obroty siê podnios± to masz miejsce nieszczelno¶ci
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms
sprawdz to podci¶nienie bez filtra powietrza,mo¿e jest problem w z³ej jako¶ci filtra.
Dziêki za odpowied¼ ale zdziwi³e¶ mnie tym to jak to w koñcu jest kilka osób upiera siê ¿e w ka¿dym samochodzie powinno byæ na poziomie o,29 do 0,33 to np w V8 jest inne ? Np jak u mnie jest 0,56 i takie mo¿na uznaæ za prawid³owe?
Ludzie wielu z was je¼dzi V-kami na gazie :p napiszcie jakie macie to podci¶nienie u was np jakie wam pokazuje np podczas regulacji gazu. Pzdr
Ja nie mam v-ki ale mam oko³o 0,40 na zagrzanym silniku. W normalnych silnikach na biegu ja³owym to oko³o 0,33-0,35. Warto¶æ rzêdu 0,5 to ju¿ jest co¶ nie tak. Nie zawsze oznacza nieszczelno¶æ. Rozjechanie korekt skutkuje tym samym.
Sprawdzone w 100%. W ci±gu jednego miesi±ca mam kilka aut gdzie s± rozjechane korekty i dziwaczne podci¶nienia. Po resecie wszystko jest ok.
Temperatura silnika ma tu durzo do powiedzenia.
Inny test to dodanie lekko gazu i trzymanie na np 1000 obrotów. Jakie jest wtedy poidci¶nienie?
Powinno byæ w³a¶nie w granicach 0,31-0,34 niezale¿nie od silnika. Omija siê wtedy sterownie kompa.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Sory za moj± niewiedzê :p ale co to s± te rozjechane korekty? Je¶li chodzi np o mapê gazu to by³a sprawdzana i kalibrowana
A co do ci¶nienia kolega wy¿ej napisa³ ze takie podci¶nienie w V-ce jest ok wiêc ju¿ sam nie wiem mo¿e jeszcze jacy¶ posiadacze V-ek napisz± jak jest u nich ;)
Komputer siê uczy stanu technicznego i tak dobiera sk³ad mieszanki aby by³ jak najbardziej ekologiczny. Jak je¼dzi na jednym paliwie to nie ma problemu. Jak na dwóch to czasami g³upieje z powodu za du¿ej ró¿nicy w dawkowaniu poszczególnych paliw. Efektem jest zalewanie lub zuba¿anie silnika paliwem.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein