Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Eco Driving -- dla 7-erów

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Nie ma co dyskutować - jak ktoś auto ma na niedziele do kościoła to może i palić 50l, ma być szpan pod kościółkiem i przed sąsiadami. Ktoś kto auta używa do pracy i pokonuje nim przynajmniej 5k km miesięcznie bardzo chętnie posłucha jak zaoszczędzić kilka set złoty rocznie, za które można kupić np markowe opony i czuć się bezpieczniej lub coś fajnego żonie czy dziecku. Sam wiem, ile można zaoszczędzić dzięki ekonomicznej jeździe i dodam, że jest to znacznie więcej niż 10%.

Z większą ilością teorii się zgadzam jednak ciśnienie opon powinno być większe niż 0,1 od zalecanego jeśli np zalecane jest 2,4 to opona powinna być nabita nawet do 2,6-2,7 na tak nabitej oponie można też uzyskać większą prędkość maksymalną gdyż się nie odkształca przy dużych prędkościach ale jak oszczędzamy to nas to zbytnio nie interesuje :)

Z tym dynamicznym przyśpieszaniem też nie do końca tak jest, owszem lepiej jest dynamiczniej przyśpieszać ale z umiarem, zbyt duże dodanie gazu spowoduje zwiększenie mieszanki paliwowej w konsekwencji część tego paliwa nie zostanie spalona i zostanie ono zmarnowane i będzie skapywać z wydechu, gaz polecam dodawać max do 40% lub do około 15l chwilowego spalania na wskaźniku. No i przede wszystkim obserwować drogę, przewidywać sytuacje nie na 1-2 auta przed sobą ale na 500-1000m, jeśli widzę, że światło się zmienia noga z gazu hamowanie biegami (dodatkowo oszczędza tarcze, klocki i opony) do świateł dojechać tak aby auto się jeszcze chodź trochę toczyło nawet 3-5km/h nie trzeba wówczas ruszać całej masy, tylko pozostaje ona nadal w ruchu.

Wiele osób myśli, że jazda ekonomiczna polega na wleczeniu się po trasie 50-60 km/h, włączaniu kierunkowskazów w ostatniej chwili lub wcale, jazda na postojówkach i innych skrajnych metodach oszczędzania, otóż nie, taki styl jazdy nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, spinania się, jedzie się jak zawsze, z tą różnicą, że nie wyprzedzam każdego kogo widzę, dla mnie jeśli ktoś na trasie drogą jedno pasmową jedzie z prędkością 80-100 to jadę za nim, zyskując na oporach powietrza a dodatkowo taką prędkość jest stosunkowo przepisowa i jak dla mnie wystarczająca. Bo jak ktoś dużo jeździ to nie na ręku mu zarobić 10 ptk za kilka km szybszej jazdy, no chyba, że wozi rodzinę raz w tygodniu do kościoła.

Mógł bym tak pisać i pisać, krytyczny kolega szczurek i tak pozjadał wszystkie rozumy i nadal będzie stawiał na swoim, niezależnie, że moje teorie zostały potwierdzone przez 2 takie same samochody i 2 różnych kierowców jednak dla niego 6,2l/100km w 740d pozostanie tylko szczytem marzeń i wyimaginowanej wyobraźni rodem ze StarTrecka. Kiedyś takie myślenie nazywano ciemnogrodem i tak teraz to nazwę Ciemnogród-Szczurka.

Poza tym jest jeszcze jeden mały szczegół a mianowicie marzenia. Dla wielu osób e38, e65 czy może F01,02 jest jakimś synonimem marzenia. Np dla mnie takim marzeniem bardzo długo było e38, nigdy nie było mnie stać na zakup takiego auta a co dopiero na jego utrzymanie ale spełniło się moje marzenie dziś mam e38, na którego zakup mnie jakoś tam było stać (chodź kupiłem najtańszy złom), ale chodź sprawia mi wiele problemów to ciesze się, że go mam. Faktem jest, że kiedy się psuje uświadamiam sobie jak trudno jest go utrzymać i właściwie z trudem mi to wychodzi dla tego dla mnie liczy się każdy zaoszczędzony litr paliwa. Mogę jechać tym autem nawet 30km/h jeśli spali najmniej ale cieszy mnie to, że spełniłem swoje marzenie, że czuje ten komfort - człowiek czuje się spełniony, bynajmniej ja nie kupiłem, nie marzyłem o takim samochodzie aby nim szaleć po 200km/h. Ten samochód pozwolił mi dopisać kolejny punkt do listy moich spełnionych marzeń.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_R ; 11-01-2012 o 11:48

Uprawnienia umieszczania postów