Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Skrzynia tyrkota prz dodaniu gazu. Filmik.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    E38 735
    Sk±d
    Trzebnica

Post Skrzynia tyrkota prz dodaniu gazu. Filmik.

Witam.
    Jaki czas temu jad±c autostrad± swoim e38 735i, przyspieszy³em do jaki¶ 210km/h i dodaj±æ gazu spod lewarka skrzyni by³o s³ychaæ buczenie jakby wydech dotyka³ podwozia. Zwolni³em po czym znów ta sama sytuacja po przekroczeniu 200km/h buczenie i nagle uderzenie jakby co¶ wylecia³o.
    Auto je¼dzi, zmienia normalnie biegi. Niestety powy¿ej 40km/h dodaj±c gazu s³ychaæ klepanie spod lewarka.
    Wysy³am filmik. D¼wiêk wyostrzy³ telefon, bo nie jest to takie g³o¶ne. https://www.youtube.com/watch?v=aOEm...ature=youtu.be
    Kiedy puszczam nogê z gazu d¼wiêk ustaje. Mo¿e kto¶ mi pomo¿e w ustaleniu co to mo¿e byæ. Mam w planach jechaæ do mechanika, wolê wiedzieæ wiêcej ni¿ jego diagnoza. Mo¿e lepiej by³oby kupiæ skrzyniê u¿ywan± ni¿ naprawiaæ moj±?Patrzy³em pod auto i nie mogê siê doszukaæ modelu skrzyni.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    Jak masz kana³ albo inne mo¿liwo¶ci to zagl±dnij pod auto w okolice skrzyni czy wszystko jest na swoim miejscu, mo¿e jaka¶ poduszka siê zerwa³a pod skrzyni± albo wydechem. Nawet poduszki od silnika warto sprawdziæ.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar charzun
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Blog
    1
    Sprawdz srodkowe mocowanie wydechow.. U mnie bylo podobnie.. Puscilo delikaatnie ³aæzenie rur mniej wiecej na srodku auta i nie dosc ze spaliny przepuszczalo to cos wpadalo w rezonans..

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    E38 735
    Sk±d
    Trzebnica
    Witam.
    Przepraszam, ¿e tak d³ugo to trwa³o.
    Dziêki Panowie za odzew.
    Patrz±c pod autko wszysto jest ok.
    Obawiam siê, ¿e problem jest w skrzyni. :/
    Nie napisa³em, ¿e problem z dodawaniem gazu jest pod obci±¿eniem-jad±c. Stoj±c mogê krêciæ na obroty do odcinki i nic. Dotykaj±c pod obci±¿eniem lewarka drga jakby co¶ ni¿ej to robi³o. Zauwa¿y³em, ¿e jak jadê i lewarek trzymam tak, jakbym chcia³ prze³±czyæ na N to jest du¿o cichszy d¼wiêk.
    Ostatnio edytowane przez cerwin ; 30-12-2015 o 17:08

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Skoro skrzynia dzia³a dobrze to hmm mo¿e podpora wa³u ? Mo¿e poduszki pod skrzyni± lub i silnikiem !?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

To, ¿e skrzynia jeszcze dzia³a nie znaczy, ¿e nie zmieli³o które¶ przek³adki tarczek albo nie zdjê³o jakiego¶ wieloklina, który teraz sobie kr±¿y...³o¿ysko flanszy wyj¶ciowej mog³o mieæ usterkê bie¿ni...

Skrzynia to temat rzeka, g³uche uderzenie nie bierze siê z powietrza. Je¿eli pod spodem jest dobrze, krzy¿ak ca³y to trzeba zrzucaæ skrzynie i szukaæ nowej.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    A mo¿e warto j± rozebraæ i zobaczyæ co w niej sie rozpad³o - o ile to skrzynia. Wydaje mi siê ¿e jak p³ynnie zmienia biegi to tarczki bêd± ok, my¶lê ze koszt naprawy nie musi byæ wcale taki du¿y i bez sensu kupowaæ inn± skrzynie.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Oczywi¶cie zawsze jest sens dociekana usterki, ¿eby na przysz³o¶æ siê zabezpieczyæ i byæ m±drzejszym o to do¶wiadczenie.
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Nie chodzi o do¶wiadczenie, ja zawsze uwa¿a, ¿e lepiej zrobiæ to co sie ma i mieæ potem pewno¶æ, ¿e bêdzie d³ugo dzia³aæ ni¿ kupowaæ kolejnego kota w worku. Chyba ze oka¿e sie ze tutaj trzeba np wsadziæ 5 ty¶ a u¿ywkê za 1,5 sie kupi - taki przyk³ad tylko. Wtedy ma to ekonomiczne uzasadnienie :D

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2015
    BMW
    E38 735
    Sk±d
    Trzebnica
    Dobry wieczór.
    Dziêkujê Panowie za zainteresowanie. Piszê sporadycznie, bo czêsto wyje¿d¿am i nie mam kontaktu z moim autkiem. Dzisiaj pojecha³em na kana³ i co¶ konkretnego zauwa¿y³em. Nie potrafiê nazwaæ danych cze¶ci profesionalnie. Wypatrzy³em, ¿e nad skrzyni± jest tunel do "wa³u" i jego ³±czenie (jak przegub) skrêcane ¶rubami. Miêdzy ¶rubami jest guma, która jest rozwalona i farfocle jak sznurek. Wygl±da jakby ma³a petardka wybuch³a. Takie samo mia³em odczucie jad±c kiedy to siê sta³o. Pewno wiecie co to? Mo¿e kto¶ mi poleci warsztacik w okolicach Wroc³awia? Sam pewnie tego nie naprawie. Bojê siê oddaæ od tak mechaniorom u mnie. Ostatnio wymieni³em sam tylne tuleje plywaj±ce z tego powodu. Mia³em zamie¶ciæ fotki, ale moim wielkim telefonem kulawo wysz³o. Nie mog³em uj±æ tego.
    Ostatnio edytowane przez cerwin ; 07-01-2016 o 19:49

Podobne w±tki

1. [silnik] Spadaj±ce obroty po dodaniu gazu na zimnym silniku
    Przez Rafi84 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28-11-2014, 19:53
  2. strza³ po raptownym dodaniu gazu m60b40
    Przez hektorek106 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 29-10-2012, 17:23
  3. Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 16-10-2012, 10:43