Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: E 32 żołte blachy.

Vip Vip Awatar avecezarave
    BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    Oczywiście gaz w niczym nie przeszkadza. Jedynym mankamentem jest brak przeglądu bezterminowego jednakże gdy auto ma służyć w celach zarobkowych tj przy przejazdach okolicznościowych to i tak trzeba robić przegląd co roku.

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    hmmm.. jak rejestrujesz autko podpisujesz oświadczenie że auto nie będzie służyło do celów zarobkowych ( w praktyce może być inaczej - kto ci to sprawdzi ) i masz bezterminowo. Co do instalacji LPG to pomimo że masz ją w dowodzie - to i tak przegląd w dowodzie bezterminowo !!! Jedna z ważniejszych opcji i zalet rejestracji na zółte - brak konieczności corocznego płacenia za przeglądy - pieniązki mozna spożytkować na zapłacenie abonamentu ''radiowo telewizyjnego'' tudziesz - wspomóc radio ojca dyrektora..
    Ostatnio edytowane przez epul ; 06-01-2012 o 07:31

Jak German to Anna.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    i chyba do aut zabytkowych jest sporo niższe oc????? wie ktoś gdzie uderzyć z próbą zrobienia zółtych????

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Cytat Zamieszczone przez Anatol Zobacz posta
    To bardzo ciekawe.....

Wystarczy poczytać to nie boli ....
    Musisz kolego uaktualnić swoje wiadomości,nowy przepis wszedł 18 marca 2010 roku i brzmi następująco:

„Art. 51. 1. Jednorazowego pozwolenia na stały wywóz zabytku za granicę wymagają zabytki zaliczane do jednej z następujących kategorii: 14) środków transportu, które mają więcej niż 50 lat i ich wartość jest wyższa niż 32 000 zł"

Wystarczy poczytać to nie boli ;)
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    Cytat Zamieszczone przez epul Zobacz posta
    hmmm.. jak rejestrujesz autko podpisujesz oświadczenie że auto nie będzie służyło do celów zarobkowych ( w praktyce może być inaczej - kto ci to sprawdzi ) i masz bezterminowo. Co do instalacji LPG to pomimo że masz ją w dowodzie - to i tak przegląd w dowodzie bezterminowo !!! Jedna z ważniejszych opcji i zalet rejestracji na zółte - brak konieczności corocznego płacenia za przeglądy - pieniązki mozna spożytkować na zapłacenie abonamentu ''radiowo telewizyjnego'' tudziesz - wspomóc radio ojca dyrektora..
    Niestety jesteś w błędzie gdyż mając gaz w aucie nie ma takiej możliwości aby uzyskać przegląd BEZTERMINOWO. Owszem wiem że niektórzy mają taki przegląd pomimo faktu posiadania takiej instalacji ale zrobili to nielegalnie i jeżdżą tak na własne ryzyko. Ja nie musiałem podpisywać żadnej deklaracji iż auto nie będzie służyło w celach zarobkowych bo mam gaz więc i tak i tak podlegam corocznym badaniom technicznym. A wszystko to przez fakt istnienia dwóch sprzecznych ustaw w naszym kraju. Ustawa o zabytkach nic nie mówi o instalacji gazowej tzn masz zabytek więc masz przegląd bezterminowy. Ustawa o pojazdach natomiast mówi iż auto posiadając instalację gazową obowiązkowo podlega corocznym badaniom technicznym. Dotyczy to nawet nowych aut z fabryki, więc urzędy stosują to także do aut zabytkowych. Gdybym więć chciał mieć przegląd bezterminowy to muszę zdemontować imstalację, zrobić przegląd iż ją usunąlem i ponownie udać sie do urzędu. Wówczas uzyskałbym wpis o badaniu bezterminowym. Przy okazji tak dla wiedzy ogólnej opowiem o małej przygodzie z Ori hakiem w moim aucie. Posiadam hak Oris ze zdejmowaną głowicą, który jest fabrycznie zamontowany w moim aucie. Oczywiście w dokumentacji do konserwatora zabytków był uwzględniony ten fakt w rozkodowanym Vinie. Niestety w białej karcie nie uwzględniono tego w specyfikacji auta. Następnie na przeglądzie hak nie był założony wiec diagnosta również nie zwrócił na to uwagi pomimo faktu że w dowodzie rejestracyjnym wyraźnie było wpisane że w aucie jest hak. Przy odbiorze żółtych blach w okienku zaglądam do nowego dowodu i patrzę że oczywiście nie ma wpisu o haku. Pytam urzędnika dlaczego nie ma tego wpisu skoro w poprzednim dowodzie ten hak jest? Okazało się że na badaniu diagnosta nic na ten temat nie wpisał o przystosowaniu auta do haka. Musiałem więc wrócić się do diagnosty ale oczywiście on zrobił wielkie oczy i stwierdził że to moja wina i musiałem zapłacić dodatkowe 30 zł za badanie. W urzędzie po prostu wbili mi w dowód ten hak i po sprawie. Biurokracja w tym kraju jest cieżka a fakt fabrycznej instalacji haka nikogo nie obchodzi. Pocieszające jest to iż poza tym drobnym szczegółem nie było żadnych zgrzytów w urzędzie. :-)
    Ostatnio edytowane przez avecezarave ; 06-01-2012 o 10:36

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    Masz rację przepisy są niejednoznaczne - co nie oznacza że muszę się stawiać u diagnosty. Jest wpis w dowodzie bezterminowo - to był przegląd ostatni i więcej nie będzie

Jak German to Anna.

BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    Zgadza się ale Ty już masz ten wpis i nie masz gazu wiec bez problemu go uzyskałeś :-)

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    Ale ja mam instalację lpg i miałem ją podczas ostatniego przeglądu, tylko mam ją zakręconą przy zbiorniku.

Jak German to Anna.

BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    W takim razie jesteś cudotwórcą :-)

Vip Vip Awatar PawelM.
    BMW
    ex E32 750iL 1988r.
    Blog
    15
    Czarek demontuj gaz i kup jakiegoś dupowoza a e32 od święta i przegląd bezterminowo :)
    ...And on the 7th day God created the... 7er...

Uprawnienia umieszczania postów