Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: jęcząca skrzynia po zmianie oleju 5hp30

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Tak, to mogą być problemy z ciśnieniem, ale też ze sterowaniem.
    Ale to wszystko jest bardzo trudne, bo skrzynia ma taką budowę, że tylko niektóre objawy wskazują na konkretne uszkodzenie.
    Czasem nie da się jednoznacznie określić bez rozmontowania -- niestety rzadko ktoś radzi po prostu zrobić "overhaul" a przy okazji szczegółową diagnostykę.

Przykładowo w 5HP24 czasem wyciera się główny regulator ciśnienia -- wtedy wystarczy przy wymianie oleju wymyć płytę + naprawić/wymienić część obudowy + tłoczek.
    Koszt sporo mniejszy niż "overhaul" -- okolice 1000zł, a nie ponad 3 tysiące i bez demontażu skrzyni.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik Awatar Loszka
    BMW
    e65 735i 2002
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Im dalej tym będzie gorzej - bardzo możliwe, że niskie ciśnienie powoduje ślizganie na tarczkach i w końcu auto przestanie jechać.

Rada: jeśli masz warsztat, który wymieni skrzynię za 300zł, to ładuj używkę, którą kupisz za jakieś 1000zł lub nieco drożej. Tylko może się okazać, że skrzynia padnie po roku, ale czasem pada po 3 miesiącach...

Jeśli chcesz mieć zrobiony remont, to koszty są od 3 do 5 tysięcy - raczej bliżej 5, bo polecane jest wymienić konwerter.
    I spokój na minimum 180 tys. km (co 60 tys. wymiana oleju i filtra).

Kolego autkiem prawie nie jeżdżę bo czekam na termin kiedy będę mógł postawił auto do mechanika..jednak zastanawia mnie to, że na zimnym silniku auto rusza i jedzie normalnie kiedy olej jest zimny..im bardziej gorąco tym gorzej. Cholera nie znam się ale jak to możliwe, że przed wymianą oleju skrzynia chodziła dobrze a po wymianie jakieś sceny? Czy jest sens wymieniać raz jeszcze olej? np na czerwony?? Bo z tego co czytam to czarna etykietka = olej czerwony a do mnie zalali Zółty :/..żyć mi to nie daje...

PS. jeśli już będę kupował skrzynię to czy wystarczy, że będzie to ten sam symbol skrzyni 5hp18 czy musi być jeszcze od e38 i wersji silnikowej 3.0i? nie ważne czy to e39 czy e38 i diesel czy benzyna?
    Ostatnio edytowane przez Loszka ; 25-06-2013 o 10:53

Początkujący Użytkownik Awatar zupa728
    BMW
    e38 4.4
    Kolego widze ze wszyscy jak slysza o automacie to dreszcze przechodza. Ja nie rozumiem jak mozna sie bac czegos co stworzyl ktos inny :D czlowiek to czlowiek. Wez sprawdz sam stan oleju i bedziesz wiedzial. Skoro wlali inny niz byc powinien to chyba troche nie haloo :P ja kilka dni temu sam robilem wymiane bo skrzynia pojekiwala jak u Ciebie. Olej kupilem i dalem rade. Teraz jest znaczna poprawa choc wydaje mi sie ze jeszcze nie do konca no ale moze jestem przewrazliwony :) Mechanikom nie wierze i wszystko staram sie ogarniac sam. Wymienilem uszcelniacz walu od skrzyni plus uszczelki a teraz widze ze tez cieknie mi z uszczelniacza skrzyni wiec czeka mnie kolejne sciaganie skrzyni :/ ale dla chcacego nic trudnego :D chetnie bym Ci pomogl ale niestety za daleko :) kup odpowiedni olej i daj do zalania. Moze sie cos zmienic bo inny olej moze miec inne wartosci lepkosci itp itd :D Powinno pomoc. Skoro taki mial byc wlany to niech taki bedzie. Z powietrza nikt tego sobie nie wyssal. Pzdr jak cos to wal z pytaniami moze pomoge ;)

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez Loszka Zobacz posta
    Cholera nie znam się ale jak to możliwe, że przed wymianą oleju skrzynia chodziła dobrze a po wymianie jakieś sceny?
    Zużycie...
    Stary olej to zawiesina startych okładzin z tarczek - taki płyn powoduje zwiększone tarcie na elementach wykonawczych (tłoczki).
    Nowy olej ma większą "śliskość" - zmniejsza tarcie. Stąd często "wymiana oleju = zgon".

Czy jest sens wymieniać raz jeszcze olej? np na czerwony?
    Nie. Bez naprawy to nie ma sensu.
    Olej poznaje się po specyfikacji, a nie kolorze. Zmiana rodzaju oleju -- absolutnie nie, (o ile wlany jest właściwy).
    Ogólnie: przebieg > 200 000 = wymiana oleju bez remontu nie ma sensu.
    Ale czasami po wymianie oleju skrzynia dobrze jeździ - szanse są 33%. Policz czy Ci się opłaca.
    http://www.bmwtips.com/tipsntricks/T...F1999Chart.jpg
    Wg tego wykazu - do 5HP18 po 1995 idzie olej Mobil/Esso LT71141

PS. jeśli już będę kupował skrzynię to czy wystarczy, że będzie to ten sam symbol skrzyni 5hp18 czy musi być jeszcze od e38 i wersji silnikowej 3.0i?
    Najlepiej jak będzie taki sam numer na tabliczce. Skrzynia z innym numerem może czasem nie pasować -- ale często pasuje, bo w 5HP modyfikacji było niewiele.

Jak będziesz miał trochę szczęścia, to kupisz sprawną. Jak nie - skrzynia zdechnie po kilku miesiącach.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik Awatar zdzichu290186
    BMW
    było E32 735 R6
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Zużycie...
    Stary olej to zawiesina startych okładzin z tarczek - taki płyn powoduje zwiększone tarcie na elementach wykonawczych (tłoczki).
    Nowy olej ma większą "śliskość" - zmniejsza tarcie. Stąd często "wymiana oleju = zgon".
    Potwierdzam w 1000%, przekonałem się na własnej skórze w E39.
    Po wymianie oleju skrzynia zwariowała, nie dość, że mieliła biegi jak głupia to w dodatku przestała trzymać ciśnienie i nawet na małym wzniesieniu auto staczało się.
    Stary olej jest brudny i jakoś się to wszystko trzyma kupy, ale po wymianie tak jak pisze hatecraft jeżeli skrzynia jest już zużyta to nie pomoże to w niczym i stąd te cyrki ze skrzynią.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740d
    Kilka dni temu wymieniłem olej w ASB, był w niezłym stanie. Jakiś czas temu poprzedni wł. naprawiał rzekomo konwerter więc może wymienili olej przy okazji.
    Polecam sprawdzenie stanu dokręcenia wszystkich widocznych małych śrub. Jest ich kilkadziesiąt. U nie jedna leżała w misce, a z dziesięć było lekko niedokręconych.
    Jeszcze nie wiem czy poprawił się sposób ruszania z miejsca po dłuższym postoju - bo auto ostatnio jeździ codziennie.
    Na pewno przestał być słyszalny cichy przeciągły dźwięk przy zmianie biegów.

BMW
    e65 735i 2002
    Ok panowie. Skrzynia umarla wogole...musialem wracac kilka km na wstecznym. Szukam uzywanej skrzyni bo na remont zwyczajnie brakuje funduszy. Znalazlem wg sprzedajacego skrzynie igle z auta bez prawa do rejestracji z potwierdzonym przebiegiem 170 tys. Skrzynia pochodzi jednak z e34 z 95 roku z silnikiem 3l v8 takim jak u mnie. Skrzynia ma taki sam symbol czyli 5hp18. Powoedzcie mi czy bedzie pasowac bo mechanicy w moim miescie twierdza ze nie wiedza...cos tam filozofuja. Wydaje mi sie ze skoro silnik taki sam i skrzynia ten.sam symbol to powinno byc ok. Jeszcze inne pytanie czym sie rozni skrzynia 5hp18 w e38 a 5hp18 w e36 czy e39 z innym silnikiem np rzedowa 2.8 lub 2.5 tds. Bo tych skrzyn jest cala masa i sa latwiej dostepne. Czy rozni sie tylko kolnierz mocujacy do silnika czy cos jeszcze? Prosze o pomoc bo moze mozna kupic skrzynie od innego silnika i przelozyc sam kolnierz??

Zaawansowany Użytkownik Awatar Mat88
    BMW
    E38 728iA
    Ok panowie. Skrzynia umarla wogole...musialem wracac kilka km na wstecznym. Szukam uzywanej skrzyni bo na remont zwyczajnie brakuje funduszy. Znalazlem wg sprzedajacego skrzynie igle z auta bez prawa do rejestracji z potwierdzonym przebiegiem 170 tys. Skrzynia pochodzi jednak z e34 z 95 roku z silnikiem 3l v8 takim jak u mnie. Skrzynia ma taki sam symbol czyli 5hp18. Powoedzcie mi czy bedzie pasowac bo mechanicy w moim miescie twierdza ze nie wiedza...cos tam filozofuja. Wydaje mi sie ze skoro silnik taki sam i skrzynia ten.sam symbol to powinno byc ok. Jeszcze inne pytanie czym sie rozni skrzynia 5hp18 w e38 a 5hp18 w e36 czy e39 z innym silnikiem np rzedowa 2.8 lub 2.5 tds. Bo tych skrzyn jest cala masa i sa latwiej dostepne. Czy rozni sie tylko kolnierz mocujacy do silnika czy cos jeszcze? Prosze o pomoc bo moze mozna kupic skrzynie od innego silnika i przelozyc sam kolnierz??
    może się różnić konwerterem

BMW
    e65 735i 2002
    Cytat Zamieszczone przez Mat88 Zobacz posta
    może się różnić konwerterem
    Dzieki..ale do ktorego pytania sie odniosles?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Mat88
    BMW
    E38 728iA
    Prosze o pomoc bo moze mozna kupic skrzynie od innego silnika i przelozyc sam kolnierz??
    właśnie do tego :)

do różnych silników są różne konwertery. A co do jazdy na wstecznym to mogę się założyć o piwo że masz wyrwany kosz F czyli kosz Forward :) u skrzyniarza taka wymiana z robocizną to 1500 zł bo pytałem jak wymieniałem ostatnio olej w ASB

Uprawnienia umieszczania postów