Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: jęcząca skrzynia po zmianie oleju 5hp30

Początkujący Użytkownik Awatar Loszka
    BMW
    e65 735i 2002
    No i jestem po wymianie oleju. Okazalo sie ze olej w mojej skrzyni byl zolty pomimo czarnej tabliczki (na wszelki wypadek mialem 2 rodzaje oleju). I teraz jak to rozumiec? Olej na 100% nie byl nigdy wymieniany bo nie ma na ten temat nic w ksiazce serwisowej a po przyjezdzie do polski auto jest w moich rekach. Olej byl czysty praktycznie bez opilkow i osadu. Oleju zeszlo ok 5 litrow, weszlo 5,6 l. Ale skrzynia dalej zmienia biegi wyczuwalnie lekko szarpiac...:/ ( przebieg 190 tys.) . Jednak nie mam pojecia jak to mozliwe ze tabliczka czarna a olej zolty? Czy jest prawdopodobienstwo ze olej jest nie taki jak trzeba i dlatego skrzynia nie pracuje idealnie?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740
    A filtr zmieniłeś czy zalałeś tylko nowy olej?
    Jeśli auto było TYLKO i wyłącznie serwisowane w BMW ,to z pewnością olej jest fabryczny.W BMW zmiana oleju w skrzyni nie jest czynnością serwisową i wykonywane są w serwisie tylko i wyłącznie na polecenie klienta.Tu skrzynie są traktowane jako element eksploatacyjny.Co nie znaczy że nie powinno się go wymieniać.Olej wymieniałeś na kręcących się kołach ?
    Ostatnio edytowane przez cinekpl ; 07-06-2013 o 21:35

BMW
    e65 735i 2002
    Wg ksiazki tylko serwis bmw. Jesli chodzi o wymiane oleju to mechanik to robil ja tylko patrzylem. Olej wymienial razem z filtrem i uszczelka jednak nie na krecacych sie kolach. Wstrzykiwal olej wielka strzykawa, potem odpalil silnik i sprawdzal stan oleju delewajac i wlaczal po kolei w kazdej pozycji lewarka ( po 20 s) p,r,n,d,4,3,2. Potem kazal sie przejechac i koniec. :/

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740
    Jaki filtr zastosowali, bo tu w temacie febiego polecają i też taki mam.
    Może wsadzili jakąś kopę o małej przepustowości ,tu w temacie ktoś dopiero przy febim zaznał ciszę i płynność,której nie zaznał na jakimś tańszym filterku ;)

BMW
    e65 735i 2002
    Filtr jest febi a olej mobila bo sam kupowalem.. nie wiem juz sam o co chodzi. Najgorsze jest to, ze skrzynia szarpie podczas przelaczania z r na d. Teraz moze troche mniej niz wczesniej.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740
    Moja poprzednia skrzynie właśnie tak dawała znać że wybiera się na złom.
    Jeszcze dodatkowo redukowała z mocnym szrpnięciem z 2 na jedynkę podczas hamowania.Co uszkodziło dyfer :)
    Późniejsze objawy były takie że piszczała podczas ruszania i po ok roku padła.
    Nie chce nic złego wróżyć ,ale zbieraj na naprawę ,bo puki działa jest podobno znacznie taniej.
    Ostatnio edytowane przez cinekpl ; 07-06-2013 o 22:15

BMW
    e65 735i 2002
    Heh rozbawiles mnie z tym ..zbieraj na naprawe:) ...czuje ze moze to tak sie skonczyc. Kurde niby maly przebieg olej byl jak nowy( zebym wiedzial bym nie wymienial) a cos ja meczy. Tylko zyc mi nie daje ta tabliczka czarna!!! Czy ktos mial taki przypadek??

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez Sebek Zobacz posta
    Oflicjalna lista skrzyń i olejów ZF
    Tylko nie wiem dlaczego podany jest tylko jeden nr częsci BMW do skrzyni 5HP30 skoro przychodza 2 różne oleje w zależności od koloru tabliczki...do czarnej przychodzi shell a do zielonej esso...Pozdrawiam.
    Cytat Zamieszczone przez Loszka Zobacz posta
    Filtr jest febi
    A dlaczego nie kupileś ori w ASO?...Cena wcale nie zabija...
    Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 07-06-2013 o 22:24
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740
    Ja mam zieloną wiec nie pomogę,dzwoń normalnie do serwisu BMW i zapytaj jaki olej powinieneś tam wlewać,po VINie uzyskasz odpowiedź.Masz piszczenie przy ruszaniu lub szarpanie przy redukcji z 2 na 1 ?
    Ostatnio edytowane przez cinekpl ; 07-06-2013 o 22:23

BMW
    e65 735i 2002
    Piszczenia nie mam ale szarpniecie lekkie jest czasem mniejsze lub wieksze zalezy od obrotow tzn czy energicznej rusze czy nie. Tak jak pisalem wg vinu w sklepie wyszlo ze olej zolty ..

Uprawnienia umieszczania postów