Witam , mój problem wygląda następująco (e38 m60 3.0iA):
Odpalam auto chodzi chwilkę ok po czym wyłącza prawą stronę cylindrów , co dziwne , iskra jest na wszystkich cylindrach , paliwo też , ale lewa strona dostaje odpowiednią mieszankę a prawa bardzo ubogą , wręcz minimalną . Po sprawdzeniu i zamienieniu miejscami świec , cewek i wtrysków dalej to samo prawa strona nie chodzi . Wiązki przejrzane ( jest gaz więc myślałem , że to jakieś zimne luty albo emulator wtrysków padł) ale tu ciekawe , w skrzynce bezpieczników pod maską przy prawym podszybiu , po zdjęciu całej pokrywki są dwa przekaźniki widoczne od razu, które są obrócone do góry nogami . Jeden jest koloru białego i jest to przekaźnik główny ale nie wiem od czego jest ten drugi który ma taki bardzo blado zielony kolor . Na schemacie nie mogę znaleźć przekaźnika który ma taki kolor , nie zgadzają się też kolory kabli które do niego przychodzą . Przekaźnik jest oryginalny bmw z oryginalna wiązką i idą do niego 4 kable :
gruby czerwono-niebieski - (+) po zapłonie(styk 30)
brązowo niebieski -sterowanie przekaźnikiem
czerwono -biały - sterowanie przekaźnikiem
gruby zielony - wyjście na odbiornik prądu(styk87)
i teraz gdy rozłączę obwód między stykami 87 a 30 silnik zaczyna chodzić wzorowo .
Może ktoś mi pomoże określić od czego może być przekaźnik .