Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: Przeka¼niki w skrzynce bezpieczników pod mask±

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze

Przeka¼niki w skrzynce bezpieczników pod mask±

Witam , mój problem wygl±da nastêpuj±co (e38 m60 3.0iA):
    Odpalam auto chodzi chwilkê ok po czym wy³±cza praw± stronê cylindrów , co dziwne , iskra jest na wszystkich cylindrach , paliwo te¿ , ale lewa strona dostaje odpowiedni± mieszankê a prawa bardzo ubog± , wrêcz minimaln± . Po sprawdzeniu i zamienieniu miejscami ¶wiec , cewek i wtrysków dalej to samo prawa strona nie chodzi . Wi±zki przejrzane ( jest gaz wiêc my¶la³em , ¿e to jakie¶ zimne luty albo emulator wtrysków pad³) ale tu ciekawe , w skrzynce bezpieczników pod mask± przy prawym podszybiu , po zdjêciu ca³ej pokrywki s± dwa przeka¼niki widoczne od razu, które s± obrócone do góry nogami . Jeden jest koloru bia³ego i jest to przeka¼nik g³ówny ale nie wiem od czego jest ten drugi który ma taki bardzo blado zielony kolor . Na schemacie nie mogê znale¼æ przeka¼nika który ma taki kolor , nie zgadzaj± siê te¿ kolory kabli które do niego przychodz± . Przeka¼nik jest oryginalny bmw z oryginalna wi±zk± i id± do niego 4 kable :
    gruby czerwono-niebieski - (+) po zap³onie(styk 30)
    br±zowo niebieski -sterowanie przeka¼nikiem
    czerwono -bia³y - sterowanie przeka¼nikiem
    gruby zielony - wyj¶cie na odbiornik pr±du(styk87)

i teraz gdy roz³±czê obwód miêdzy stykami 87 a 30 silnik zaczyna chodziæ wzorowo .

Mo¿e kto¶ mi pomo¿e okre¶liæ od czego mo¿e byæ przeka¼nik .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    Temat mo¿na wys³aæ do kosza , znalaz³em schematy na stronie http://www.autolib.diakom.ru/CAR/BMW/ i okazuje siê , ¿e to przeka¼nik grzania sond lambda. Podejrzewam , ¿e która¶ robi zwarcie i bierze tak du¿o pr±du , ¿e napiêcie na wtryskach opada do takiego poziomu , ¿e zani¿a dawki paliwa ;)

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Nie ma takiej opcji co napisa³e¶ wy¿ej. Sprawd¼ sondy dok³adnie i skasuj adaptacjê. Odepnij sondy i odpal auto. Jak bêdzie ok to która¶ sonda g³upieje. Pod³±cz siê pod kompa gazowego i zobacz jakie s± czasy wtrysków dla stron. Jak nie masz kompa to te¿ mo¿esz zamieniæ sondy stronami i zobaczyæ czy objaw przejdzie za sondami.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2011
    BMW
    by³o e34 3.0 m60
    Sk±d
    ¶l±sk/zabrze
    Auto je¼dzi³o z odpiêtymi sondami po wizycie u tarnowskiego w gliwicach , gdzie mechanicy stwierdzili , ¿e s± do wymiany . Okaza³o siê jednak , ¿e to 3 wtryski pad³y ( na pewno nie od razu ale tak kupi³ kolega) i zanim trafi³ do mnie je¼dzi³ z wypiêtymi sondami . Po tym jak zmieni³em 3 wtryski i pod³±czy³em sondy wszystko zaczê³o chodziæ znakomicie . Jednak ostatnio okaza³o siê , ¿e pojawi³ siê nowy objaw, który opisa³em powy¿ej . W koñcu gdy znalaz³em od czego jest przeka¼nik doszed³em co siê mo¿e dziaæ , bo ze schematu wynika ¿e pr±d brany do ogrzewania sond jest brany z wi±zki zasilaj±cej m.in wtryski . poza tym po roz³±czeniu przeka¼nika praca od razu siê pooprawia ( 3-4 sekundy i chodzi wzorowo ) po pod³±czeniu z powrotem znów chodzi ¼le . Niestety sondy maj± inne wtyczki ni¿ w e34 i nie jest to tak ³atwo zamieniæ a wiem , ¿e u siebie mam dobre . Dzi¶ mia³em inne sprawy do za³atwienia, ale jutro sprawdzê opór grza³ek w sondach, bo skoro robi siê zwarcie to na pewno bêdzie inny w prawej i lewej sondzie . A wiem , ¿e auto bêdzie chodzi³o dobrze bez grza³ek choæ bêdzie ³apaæ b³±d, bo same spaliny potrafi± d³ugo zagrzewaæ sondê do w³a¶ciwej temperatury( w e34 pad³ mi przeka¼nik w³a¶nie i ³apa³ b³±d sond a chodzi³y po podpiêciu do kompa , dopiero potem wpad³em na ten trop i by³ to strza³ w 10 ) .
    Ostatnio edytowane przez Ko³tun ; 02-01-2012 o 19:27

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •