Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
odgrzeje troszke temat
Od ponad miesiąca mam problem z domykaniem szyberdachu (resetowanie i programowanie nic nie daje)Szyber działa jak mu sie podoba tzn.uchyla sie i otwiera do końca ,ale np.jak jest otwary i chce go zamknąć to nie reaguje na przycisk albo sie uchyla i na odwrót jak uchylony chce zamknąć to sie otwiera.
Podłączałem jakieś 3 tyg.temu bunie pod kompa (Inpa i Dis - miszczem obsługi tych programów nie jestem) i dis miał problem z odczytem-diagnozą "coś tam coś tam sunroof"
Dodam że przed zimą działał jak nowy.Postaram sie na dniach pożyczyć laptopa to napisze konkretnie co tam sie dzieje
Ostatnio edytowane przez kasin ; 18-03-2012 o 21:24
Czy wewnętrzną część szyberdachu (ten element przesuwny, nie wiem jak to się nazywa) możesz otworzyć ręką czy nie? Jeśli wodzik wyskoczy z prowadnicy to mogą występować takie objawy. Poza tym i uszkodzonym sterownikiem nic mi do głowy nie przychodzi, z reguły reset pomaga.
Podobno są dwie metody resetu - jedna to przytrzymanie przycisku przez 5s przy uchylonym szyberdachu, druga to przytrzymanie 30s. Niestety nie pamiętam kiedy i w którą stronę, może ktos pomoże.
Dla potomnych RESET SZYBERDACHU(takie metody znalazłem na naszym forum)
1.kluczyk na pozycje 2 (szyber zamknięty)wł.uchylanie po uchyleniu sie do końca naciskamy jeszcze raz uchylanie i przytrzymujemy (i tu różne czasy były) 15s , 20s no i 30s, (ten sposób działa na 100% paru chłopakom pomogło)
2.kluczyk na pozycje 2 (szyber zamknięty)wł.odsuwanie po odsunięciu sie do końca naciskamy jeszcze raz odsuwanie (i znowu strzelamy z czasem) czyli 15 ,20 ,30s (ten tak samo działa,i bardziej sprytni mogą to zrobić w czasie jazdy;)!!)
Ciekawostka w 5er e39 kolegi wczoraj zadziałał 2-gi sposób (podobne objawy jak u mnie) Niestety u mnie nie działają żadne czary:(Co lepsze od niedzieli mam problem z ustawieniem fotela kier. kiedy chce sobie ustawić fotel nagle sie zacina , nie reaguje na przyciski przy fotelu , ale jak nacisnę któryś przycisk od pamięci fotela no to odżwa.
U mnie też się pojawił ostatnio problem z szyberdachem. Objawy takie (sprawa z dzisiaj):
- daje odchylenie to odchyla na 100% i wraca o jakieś 50%
- daje otwarcie to otwiera (subiektywnie wydaje mi się że nie na 100%) jak dam na zamknięcie to zamyka i przejeżdża na odchylenie do 50% (powyżej wspomniane)
Zastanawiam się czy lakierniki czegoś nie pochrzanili i przypadkowo zresetowali go w pozycji na półotwartej (stąd te 50% odchylenia).
Na razie go ustawiłem tak że jest zamknięty.
Czy reset może pomóc czy szukać dalej (Inpa)?
Temat ogarnięty (reset pomógł w pozycji na odchyleniu).
witam, a czy może ktoś wie kto naprawia szyberdachy we Wrocławiu?
Koledzy który bezpiecznik jest odpowiedzialny za szyberdach? W opisach bezpieczników nie mogę znaleźć "Schiebedach", czy jest on inaczej opisany?