Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
Tutaj nie jest potrzebna żadna kalibracja. Moim zdaniem skrzynia ma nadal nieprawidłowy stan oleju. Skoro byłeś w stanie dolać litr, to znaczy że oleju na pewno było za mało. Jedź do kogoś, kto wie którym korkiem sie spuszcza olej a którym nalewa. Nikt tutaj na odległość nie pomoże. Nie zapomnij nam napisać u kogo byłeś, abyśmy wiedzieli, do kogo nie jeździć ze skrzynią...
Jezeli dolaes jeszcze litr a olej sie dalej korkiem nie przelewal to oleju jest dalej za malo ...
Pozdrawiam, Sebek
Hm moim skromnym zdaniem nie da się dolać litr ponad stan :d Jeśli wchodzi to wlewasz aż nie zacznie się wylewać wtedy dopiero jest prawidłowy stan. A najlepiej na rozgrzanej skrzyni i dobrze nawet włączyć na D ale wyłączyć trakcję .
Po prostu dolałem olej w celu sprawdzenia na całkiem zimnej skrzyni, pojeździłem parę dni i nic to nie dało, więc upuściłem już na rozgrzanej (45-50stopni)nie cały litr. Parę dni temu zrobiłem adaptacje na innym kompie i na razie jest OK
Stan oleju w skrzyni 6HPx przy zalewaniu jest prawidlowy gdy z korka wlewowego (korek po prawej stronie skrzyni) zaczyna sie juz przelewac.
Po zalaniu na wylaczonym silniku, gdy zacznie sie przelewac zakrecamy korek, odpalamy auto, przelaczamy skrzynie na podnosniku przez pare biegow lub jedziemy kawalek i
dalej na odpalonym silniku znow odkrecamy korek i dolewamy oleju az znow sie nie zacznie przelewac na zapalonym silniku.
Korek zakrecamy i w tym momencie skrzynia ma prawidlowy stan oleju.
Wedlug tego co ty piszesz - masz nadal za malo oleju.
Ostatnio edytowane przez Sebek ; 13-02-2012 o 09:01
Pozdrawiam, Sebek
Polecam ci żebyś sprawdził mimo wszystko prawidłowo stan oliwy ,to ważna sprawa,dolewasz,spuszczasz,na zimno ,na rozgrzanej ,mogą być braki źle to wpłynie na prace skrzynki.
Masz racje, po prawej - pomylilem sie.
Temperatura powinna byc pomiedzy 30-50 stopni celsjusza.
Pozdrawiam, Sebek