W moim e38, niezaleznie czy jest zimny i dopiero co odpale czy goracy. Wentylator ta wiskoza sie caly czas kreci. Tak ma byc czy nie? Sory, ale to moje pierwsze bmw... i jeszcze duzo sie musze nauczyc.
W moim e38, niezaleznie czy jest zimny i dopiero co odpale czy goracy. Wentylator ta wiskoza sie caly czas kreci. Tak ma byc czy nie? Sory, ale to moje pierwsze bmw... i jeszcze duzo sie musze nauczyc.
Co oznacza ¿e siê krêci? Ma siê krêciæ tylko zale¿nie od temperatury - raz wolniej raz szybciej. Je¶li przy zimnym silniku mo¿esz bez problemy chwycic rêk± wiatrak i go zatrzymaæ to wszytsko jest OK. Tak ma byæ ;)
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Ok, dzieki. Czyli jak odrazu odpalam po nocy i kreci sie wolno to jest ok?
Tak ;)
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Ja jak od razu odpale to przes 10 sekund moze dluzej visko chodzi. Obojetnie czy jest zimny czy nie, zawsze przy rozruchu chodzi te pare sekund.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...
jak ja wymieni³em wisko to zobaczy³em ró¿nice ! li¶cie z ziemi ¶ci±ga jak to Sebek mówi³ :)
130 z³ ! I bardzo wa¿ne ¿e wisko musi stac w pionie przed za³o¿eniem i najlepiej z 30 min po za³o¿eniu przed odpaleniem . Te¿ sie dowiedzia³em na zlocie w Sulejowie :)
I autko sie nie grzeje i mam spokój w korkach !
Na zimnym silniku przy dodawaniu gazu powiedzmy cisza a przy rozgrzanym przez ró¿n± chwilê w zalezno¶æ od nagrzania jest typowy odg³os wentylatora-dmuchawy i jak wcze¶niej wspomniane wymiata wszystko pod autkiem, po chwili zch³odzenia ustaje.Zamieszczone przez maxiu456
A niby czemu? Przecie¿ tam jest bimetal, co mu siê stanie.Zamieszczone przez max
Nie bimetal, tylko olej wiskotyczny (silikonowy)Zamieszczone przez wojtas
Opis dzia³ania sprzêg³a wiskotycznego
bimetal jest do sterowania , a w ¶rodku jest olej ...
Jest taka teoria, ¿e jak bêdzie le¿a³o na p³asko to olej sp³ynie i siê zatrze... Jednak jak Visco jest sprawne i ma w ¶rodku normaln± ilo¶æ oleju to nic mu siê nie stanie - oleju jest du¿o i jest gêsty, a wszystko ciasno spakowane - i olej nigdzie nie pop³ynie