Witam wszystkich. Na pocz±tek kilka s³ów o mnie. Mam na imiê Damian, mam 20 lat, jestem studentem w Wy¿szej Szkole Mechatroniki w Katowicach. Pewnie wielu z Was mo¿e uwa¿ac, ¿e jestem za m³ody na tak presti¿owy samochód jakim jest BMW serii 7. Powiem tak: wyros³em z 'szpanerskiego' driftingu i plastikowych samochodzików, samochody to moja pasja od dziecka, dlatego nie wyobra¿am sobie katowac samochodu dla 'szpanu'. Dla mnie w samochodzie liczy sie przede wszystkim komfort jazdy. Jestem 'ma³ym' fanem Jaguara XJ ale od 1995r, kiedy to zobaczy³em nowiutkie E38 Jaguar poma³u odchodzi³ w zapomnienie. Od tamtej pory nie umia³em siê zdecydowac miêdzy Jaguarem a BMW. Jakie¶ 2,5roku temu wyjecha³em za granicê aby dorobic w lato i zacz±c odk³adac na pierwszy samochód. Jednak zachodnie perspektywy nasunê³y mi pewien pomys³: dlaczegoby nie kupowc tanich samochodów i sprzedawac drozej w ten sposób szybciej dorobi³bym siê tego jedynego. No i siê zaczê³o 1.VW Golf 1990r, nastêpnie Volvo V40 1995r (kupowa³em je i sprzedawa³em w wakacje). Jakie¶ 2 miesi±ce temu Ojciec dzwoni ¿e znalaz³ BMW 7 bardzo tanio (w³a¶ciciel chcia³ go szybko sprzedac). Okaza³o siê ¿e jest to carne E32 z 1988r, my¶le sobie stary samochód, ale w koñcu to BMW 7. No i zapad³a ostateczna decyzja: biore, 'podpicuje' i sprzedam w koñcu po³owa ceny rynkowej. Jaki¶ miesi±c temu rodzice przywie¼li go pod dom. Ju¿ od samego pocz±tku, sam d¼wiêk silnika zrobi³ na mnie nie ma³e wra¿enie, kiedy wsiad³em za kierownice poczu³em siê jakby ten samochód by³ zrobiony 'na miare' tzn. mnóstwo miejsca, niesamowicie wygodny fotel, który idealnie trzyma w zakrêtach i do tego skóra z podgrzewaniem. W tym momencie dosz³o do mnie ¿e Jaguar przy tym BMW jest ciasny i niewygodny (dziwne ale prawdziwe). Kiedy ju¿ och³on±³em, na spokojnie poszedlem zobaczyc co trzeba w nim zrobic. No i siê zaczê³o: przednie zawieszenie totalnie wybite, w baga¿niku obskurna butla na gaz (70l), zajmuje pó³ baga¿nika, który i tak ju¿ ca³y ¶mierdzi starym olejem, pod mask± brudny ale suchy silnik oraz mnóstwo, jak ja to teraz nazywam, 'radosnej twórczo¶ci' by³ego w³a¶ciciela, czyli ta¶ma klej±ca w co najmniej w 3-ch kolorach i jaki¶ czerwony klej na gumach dolotu powietrza, brudne i ¶mierdz±ce wnêtrze. Teraz ju¿ wiem ¿e zostane przy BMW na d³u¿szy czas bo jak bêdê kupowa³ wymarzone E38 to wiem na co zwrócic szczególn± uwagê.
Tyle o historii pojawienia siê 1-szego BMW w moim ¿yciu. Parê s³ów o wyposa¿eniu: oprócz elektrycznych standardów takich jak szyby, lusterka, szyberdach itd, s± wymienione przednie fotele, tylna kanapa i kierownica na te z M5, skrzynia jest manualna odk±d wyjecha³ z fabryki czyli, ¿e nie jest to swap z automatu (sprawdza³em po VIN-ie), EML, ACS (aktualnie jest wy³±czony bo poprzednik uwa¿a³ go za zbêdny i wypi±³ sterownik ), kolor Diamantschwarz metallic, wersja Chrome Line. Podsumowuj±c samochód jest w fatalnym stanie (nie tylko technicznym) i ju¿ zacz±³em go 'odrestaurowywac'. Co jeszcze chce w nim zrobic po ogarniêciu podstaw: szeroki grill, regeneracja ca³ego lakieru (rdza) i chromów, nowa skóra na fotele i kanape, jakie¶ ³adne felgi 18' w przysz³o¶ci. ¯adnego wie¶-tunigu w postaci spojlerów, lotek itp. Na koniec kilka fotek po lekkiej polerce w moim wykonaniu i troche wnêtrza:
http://www.aukcjoner.net/gallery/000312169-E32.html#I1