Moja ma 290000. Wiec chyba sobie daruje. Kurde.
Moja ma 290000. Wiec chyba sobie daruje. Kurde.
Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
E38 740i V8 ma nowego Pana.
ja zawsze zmienialem, tym bardziej, ze w bmw w misce jest jakas polowa oleju, reszta w konwerterze. Nawet w starych autach z czarnym olejem zmienialem i nigdy nic nie sie przytkalo w plycie sterujacej.
Ale ryzyko zawsze jest, jezeli masz olej bardzo czarny to znaczy, ze popalone sa sprzegla i cos sie moze odlozyc w plycie po przeplukaniu nowym lejem.
Ale stary olej to i tak zle rozwiazanie, a wyjecie i wyczyszczenie plyty sterujacej w serwisie od skrzyn to raptem kilka stowek.
pozdrawiam Bartek
Czyli warto spróbować? Ale czy zlac wszystko czy zlac tylko te 6?
Chyba najlepiej będzie spuscic trochę okolo litra sprawdzić olej w przeźroczystej butelce. Jesli będzie czarny to doleje świeżego tylko to co brakuje i juz nie bede ruszał. Jesli będzie czerwony i nie spalony to spuszcze wszystko i wymienie filtr. Chyba to najlepsze rozwiązanie.
Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 02-05-2014 o 23:39
Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
E38 740i V8 ma nowego Pana.
Ja zawsze gdy nie znam historii skrzyni robię kilkukrotne płukanie, zlewam syf który tam jest i zalewam nowym, zrobię parę setek i powtórka, a potem jeszcze raz, i dopiero potem filtr i nowy olej, w życiu skrzynia się od tego nie popsuła, wręcz przeciwnie.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
Mam do Was pytanie bo trochę poczytałem ale aż sam się pogubiłem
Moja skrzynia ma nalatane 240 tys km 5hp24 , jak jeżdżę spokojnie to zmienia dosc przyzwoicie biegi ale jak latam gwałtowniej to szarpie głównie z 3 na 4 bieg i z 4 na 5.
Pojechałem do mechanika żeby zobaczył stan oleju bo pewnie niemiec nigdy nie wymienił, stan był ok ale mechanik powiedział że olej czarny śmierdzący i żeby nie ruszał bo skrzynia jest w stanie agonalnym, że jak zaczne spokojnie jeździć to z 30 tys może jeszcze zrobie i remont.
I teraz pytanie pakować się w wymianę oleju z średnio 800 zł czy ujechać skrzynię do końca i odkładać te pieniądze na remont, bo trochę szkoda wpakować 800 w błoto co i tak nie da żadnych pozytywnych skutków a może się tylko okazać że skrzynia zamiast zrobić 30 tys klęknie za dwa tygodnie
na starym oleju szybciej wykończysz skrzynie, jak jest śmierdzący to może znaczyć, że jest przepalony
koszta wymiany podałeś trochę za wysokie.
Np.
filtr mann z uszczelką 90zł
6l oleju Mobil LT ok 180zł
razem ok 270zł
liczę wymianę w własnym zakresie
-wypuszczenie starego oleju,
-odkręcenie miski i wymiana filtra i uszczelki
- nalanie nowego oleju
-odpalenie silnika i na ciepłym doolanie oleju do przelewu.
Powiem szczerze że nie umiem wymieniać oleju w automacie na zasadzie tych jakiś zmian biegów itd itd, zawsze miałem manuala i tam wymiana była banalna zlanie oleju i korkiem kontrolny uzupełnienie do momentu przelewu i tyle, a tutaj czytałem że trzeba auto odpalać i zastosowac jakąś sekwencję i znajac życie zrobiłbym to samo co osoba która kiedyś tam zakładała ten temat
Takze ja musiałbym wliczyć koszta wymiany
To nie jest trudne, ja też pierwszy raz to robiłem w automacie i od razu banan na twarzy.
Już piszę.
Masz ciepły silnik i olej
odkręcasz korek z miski by wypuścić stary olej
potem odkręcasz po kolei śruby z miski i zdejmujesz miskę
filtr oleju jest przykręcony na jednej śrubie, odkręcasz ją i wyjmujesz filtr, jest wsadzony kołnierzem w sterownik, tylko ostrożnie bo jak wyciągniesz filtr to jeszcze trochę oleju się wyleje.
zakładasz oring na nowy filtr i smarujesz olejem ten oring i wciskasz filtr w swoje miejsce i przykręcasz śrubkę
teraz myjesz miskę i magnesy w niej, tak by była czysta i nie było opiłków
kładziesz nową uszczelkę na miskę i przykręcasz ją, najlepiej to na krzyż jechać ze śrubami i potem podokręcać z wyczuciem.
korek w misce masz już zakręcony więc odkręcasz korek z boku bloku skrzyni zaraz nad miską o ile pamiętam to po prawej stronie w tylnej części.
najlepiej strzykawką wlewasz olej do skrzyni aż się przeleje
zakręcasz korek wlewowy, może być luźno i odpalasz silnik
po odpaleniu silnik nie powinien się nagrzać więcej niż do 1/4 skali a ty zmieniasz kolejno biegi P, R, N, D przytrzymując na każdym położeniu z parę sekund tak by olej się rozprowadził
potem przełączasz na P i zostawiasz uruchomiony silnik
idziesz pod auto, odkręcasz korek wlewowy i na uruchomionym silniku dolewasz oleju, wejdzie ok 1,5l (więc lepiej mieć więcej niż 6l bo tyle wchodzi, najlepiej ok 7)
jak się przeleje to zakręcasz korek i robisz na spokojnie rundkę po osiedlu, skrzynia już powinna lepiej działać,
potem odstawiasz samochód jak ostygnie tak do max 1/4 skali na zegarze to na załączonym silniku i w pozycji P odkręcasz korek wlewowy i patrzysz, jak cieknie olej to zakręcasz, jak nie cieknie to dolewasz do przelania i zakręcasz.
Sprawdź sobie jeszcze w między czasie czy z miski z uszczelki nie kapie i to już koniec, olej wymieniony.
Ostatnio edytowane przez Bartos ; 05-01-2017 o 22:25
Hmm w sumie niby nic trudnego a powiedz mi czy jak auto stoi i jest moment że odpalam auto i lece po kolei P R N D czy dodaje gazu czy trzymam na hamulcu .
Czyli włączam P trzymam na hamulcu tak koło 30 sekund włączam R też 30 sekund na hamulcu itd czy puścić hamulec i dać jej szanse na tych obrotach bez gazu kręcić się
9.70l (A5S 440Z Auto) według vinu ma mi wejsć 9,7 litra oleju i taka skrzynia czyli jak mniemam 5hp24
Ostatnio edytowane przez Lech1990 ; 29-01-2016 o 12:12