Strona 7 z 20 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 200

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    niech każdy robi jak uważa oby nie z takim finałem jak kolega założyciel wątku

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    ciekawi mnie jedna rzecz, ktos tu pisze ze auto ma nalatane 250tys i ma 16 lat i nigdy niewymieniany olej.... masz auto od nowosci???? skad wiesz kto co robił z autem, w silniku tez niezmieniaj, napewno bedzie pracowal, (od niewymieniania oleju w silniku psuje sie taka fajna rzecz, ale to dla wtajemniczonych) aha niewymieniony olej w asb w e30? bo to 1/3 wartosci auta, czlowieku 15 lat temu to auto kosztowalo troszke wiecej i wymiana oleju w skrzyni byla bardziej "oplacalna" niz teraz wiec napewno ktos ro zrobił... co za bzdury czytam, ktos spierdo.... wymiane oleju a tu jez ze "niepotrzebnie" ruszałes ja niewymienia itp.... tyle ze kazdy zaczyna wymieniac jak juz skrzynia niedomaga i tak pozniej sie dzieje,

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Ciekawe po co sprzedają oleje do ASB w ASO ??? :sarcastic:

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    poszukuje 740 4.4 99r-01r
    Witajcie olej się wymienia jak każdy tylko trzeba pamiętać że przy wymianie starego oleju nalezy wyciągnąć sterowanie rozebrać i porządnie umyć, po takiej czynności poskładać a dopiero wtedy zalać świerzy olej.Jeśli wymieniasz stary olej na świerzy bez mycia to masz duże prawdopodobieństwo awarii .
    Jeśli chodzi o olej w silniku to nie można zapomnieć że on nie tylko smaruje i chłodzi silnik ale tak że go myje z nagaru więc siłą żeczy po pewnym przebiegu będzie czarny jak smoła i nie będzie trzymał swoich właściwości.Olej w skrzyni może się zabrudzić jedynie od tarcz ściernych a to nie to samo co w silniku mimo to powinno się go wymieniać ze względu na wiek i możliwą utratę właściwości.
    Ostatnio edytowane przez daber ; 19-12-2011 o 22:48

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    tyle ze kazdy zaczyna wymieniac jak juz skrzynia niedomaga i tak pozniej sie dzieje,
    Właśnie...to tak jakbyś wymienił olej w silniku dopiero jak panewki padły i byłbyś zdziwiony,że wymiana ich nie wskrzesila...
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    BOSS, strasznie ciężko Ci idzie myslenie, naprawde. Z czcionką chodzilo mi o kolor. Jesli chodzi o actrossa, ktorego sie tak uczepiles to w silniku nie ma tam zadnych cudow, jest to zwykly silnik taki jak w kazdym innym aucie (chodzi mi o elementarne zasady budowy i zastosowane stopy materialow)
    Myslenie u mnie w normie- jak ktos pisze "czcionka" to rozumiem ze chodzi mu o czcionke a nie o kolor idac tym tokiem "myslenia" to moze o czyms calkiem innym piszesz jak o oleju do skrzyni???
    Moze zmiana monitora na czarno-bialy Ci pomoze bo ja koloru zmieniac nie zamierzam.

A jak nie wiesz gdzie jeszcze poza samochodami stosuje sie sprzegla hydrokinetyczne... to sie jeszcze bardziej pogrążasz. Powiem Ci,ze ze wzgledu na swoje wlasciwosci mają one zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemyslu. Poczytaj sobie google. Albo lepiej - ksiazke do Maszynoznawstwa np J.Kijewskiego dla studentow 1 roku politechniki;)
    Pytanie brzmialo gdzie sa stosowane a nie w jakich ksiazkach sie moze o tym pisze...

Przyklady swoich bledow znajdziesz w wyszukiwarce,choćby to,ze napisales ze 3.0 i 4.0 maja calkowicie rozne sterowanie :) a ja jezdzilem moim 4.0 na kompie od 3.0 i bylo tak samo... to chyba cos nie halo prawda?
    No rzeczywiscie cos nie halo- Bosch i Motronic wypuszcza dziesiatki sterownikow i jeszcze wiecej update'ow do nich coby to jako tako chodzilo a tu taki zuch-chlopak dobrus smiga na jednym sterowniku ze az milo- gratulacje dla wlasciciela a zarazem kondolencje dla katowanego silnika.

tym samym kończę dyskusje na temat wymiany oleju w skrzyni - w mojej ma on zapewne juz prawie 18lat, skrzynia pracuje swietnie. wymieniac nie zamierzam, jak mi padnie z tegoż powodu zwrócę honor ;) EOT

Auto twoje- skrzynia twoja - robisz tak jak uwazasz za sluszne dla twojego auta- zycze jak najdluzszej i bezawaryjnej eksploatacji.

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Anatol Zobacz posta
    Ciekawe po co sprzedają oleje do ASB w ASO ??? :sarcastic:
    BMW nie zaleca wymiany, ale sprzedaje olej do ew. dolewki. Tak informacja widnieje na naklejce u dołu skrzynii, np. w E38 czy E39 ;)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Myslenie u mnie w normie- jak ktos pisze "czcionka" to rozumiem ze chodzi mu o czcionke a nie o kolor idac tym tokiem "myslenia" to moze o czyms calkiem innym piszesz jak o oleju do skrzyni???
    Moze zmiana monitora na czarno-bialy Ci pomoze bo ja koloru zmieniac nie zamierzam.

Pytanie brzmialo gdzie sa stosowane a nie w jakich ksiazkach sie moze o tym pisze...

No rzeczywiscie cos nie halo- Bosch i Motronic wypuszcza dziesiatki sterownikow i jeszcze wiecej update'ow do nich coby to jako tako chodzilo a tu taki zuch-chlopak dobrus smiga na jednym sterowniku ze az milo- gratulacje dla wlasciciela a zarazem kondolencje dla katowanego silnika.

Auto twoje- skrzynia twoja - robisz tak jak uwazasz za sluszne dla twojego auta- zycze jak najdluzszej i bezawaryjnej eksploatacji.

czcionkę definiuje typ, wielkość i kolor kolego. to tez trzeba ci tlumaczyc? :)

Bosch i Motronic? wg ciebie to 2 oddzielne firmy czy jak ? :D Bosch to firma - motronic to model ukladu wtryskowego, o niczym pojecia nie masz chlopie... i jakie dziesiatki sterownikow hahaha. wymien mi chociaz 5 stosowanych w m60 :) katowany silnik :) nie no stary naprawde, dziekuje Ci za dyskusje w tym momencie bo czuje sie jakbym rozmawial z 10latkiem.

Anatol - olej w aso do asb jest np po to,ze jak ktos robi cos w skrzyni to trzeba go potem uzupelnic, o dolewkach nie wspoominajac.

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Hmmm ... dziwne że bańka 20l oleju Esso jest na dolewki .... :D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    aha czyli dolewac można a wymieniac to nie?????? o jasna dupa

Uprawnienia umieszczania postów