niech każdy robi jak uważaoby nie z takim finałem jak kolega założyciel wątku
niech każdy robi jak uważaoby nie z takim finałem jak kolega założyciel wątku
ciekawi mnie jedna rzecz, ktos tu pisze ze auto ma nalatane 250tys i ma 16 lat i nigdy niewymieniany olej.... masz auto od nowosci???? skad wiesz kto co robił z autem, w silniku tez niezmieniaj, napewno bedzie pracowal, (od niewymieniania oleju w silniku psuje sie taka fajna rzecz, ale to dla wtajemniczonych) aha niewymieniony olej w asb w e30? bo to 1/3 wartosci auta, czlowieku 15 lat temu to auto kosztowalo troszke wiecej i wymiana oleju w skrzyni byla bardziej "oplacalna" niz teraz wiec napewno ktos ro zrobił... co za bzdury czytam, ktos spierdo.... wymiane oleju a tu jez ze "niepotrzebnie" ruszałes ja niewymienia itp.... tyle ze kazdy zaczyna wymieniac jak juz skrzynia niedomaga i tak pozniej sie dzieje,
Witajcie olej się wymienia jak każdy tylko trzeba pamiętać że przy wymianie starego oleju nalezy wyciągnąć sterowanie rozebrać i porządnie umyć, po takiej czynności poskładać a dopiero wtedy zalać świerzy olej.Jeśli wymieniasz stary olej na świerzy bez mycia to masz duże prawdopodobieństwo awarii .
Jeśli chodzi o olej w silniku to nie można zapomnieć że on nie tylko smaruje i chłodzi silnik ale tak że go myje z nagaru więc siłą żeczy po pewnym przebiegu będzie czarny jak smoła i nie będzie trzymał swoich właściwości.Olej w skrzyni może się zabrudzić jedynie od tarcz ściernych a to nie to samo co w silniku mimo to powinno się go wymieniać ze względu na wiek i możliwą utratę właściwości.
Ostatnio edytowane przez daber ; 19-12-2011 o 22:48
Myslenie u mnie w normie- jak ktos pisze "czcionka" to rozumiem ze chodzi mu o czcionke a nie o kolor idac tym tokiem "myslenia" to moze o czyms calkiem innym piszesz jak o oleju do skrzyni???
Moze zmiana monitora na czarno-bialy Ci pomoze bo ja koloru zmieniac nie zamierzam.
Pytanie brzmialo gdzie sa stosowane a nie w jakich ksiazkach sie moze o tym pisze...
No rzeczywiscie cos nie halo- Bosch i Motronic wypuszcza dziesiatki sterownikow i jeszcze wiecej update'ow do nich coby to jako tako chodzilo a tu taki zuch-chlopak dobrus smiga na jednym sterowniku ze az milo- gratulacje dla wlasciciela a zarazem kondolencje dla katowanego silnika.
Auto twoje- skrzynia twoja - robisz tak jak uwazasz za sluszne dla twojego auta- zycze jak najdluzszej i bezawaryjnej eksploatacji.
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
czcionkę definiuje typ, wielkość i kolor kolego. to tez trzeba ci tlumaczyc? :)
Bosch i Motronic? wg ciebie to 2 oddzielne firmy czy jak ? :D Bosch to firma - motronic to model ukladu wtryskowego, o niczym pojecia nie masz chlopie... i jakie dziesiatki sterownikow hahaha. wymien mi chociaz 5 stosowanych w m60 :) katowany silnik :) nie no stary naprawde, dziekuje Ci za dyskusje w tym momencie bo czuje sie jakbym rozmawial z 10latkiem.
Anatol - olej w aso do asb jest np po to,ze jak ktos robi cos w skrzyni to trzeba go potem uzupelnic, o dolewkach nie wspoominajac.
aha czyli dolewac można a wymieniac to nie?????? o jasna dupa