Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 200

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Cytat Zamieszczone przez Rafciu Zobacz posta
    W skrzyni panują podobne warunki pracy co w silniku,
    warunki pracy są inne. świadczy o tym najlepiej fakt,ze do skrzyni lejemy olej przekładniowy, a do silnikow silnikowy. To dwa zupelnie rozne gatunki oleju stworzone do pracy w zupelnie innych warunkach. w silniku olej pracuje w wiekszej temperaturze ogólnej, i w duzo wiekszych temperaturach lokalnych. na dodatek jest narazony na mieszanie sie z paliwem co bardzo szybko pogarsza jego wlasciwosci. oleje silnikowe mają przede wszystkim tworzyć film olejowy, czyli smarować i chlodzic a oleje przekladniowe (hydrauliczne) mają wykonywać pracę mechaniczną, a przy okazji smarować i chłodzić pracujące elementy.
    Ostatnio edytowane przez dobrus ; 14-12-2011 o 17:57

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    co za głupoty wypisujecie nalepka na skrzyni oznacza olej o przedłużonej żywotności a nie olej na całe życie samochodu. Kto nie wie niech poczyta w specyfikacjach ZF gdzie pisze wyrażnie olej wymieniać co 60.000km

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez Acerbus Zobacz posta
    Po wlaniu 8 litrów z korka nie poleciała kropla
    To trochę dziwne bo na wyłączonym silnku już powinno się przelać...pewnie za moment by się przelało,zabrakło Ci cierpliwości...
    Auto odpaliłem i przeleciałem przez wszystkie biegi.
    I na odpalonym silniku powinieneś dalej dolewać aż do przelania...
    Zgasiłem sprawdziłem czy z korka coś leci. Nic nie ciekło.
    Wyjechałem z warsztatu do domu.
    Wyjechaleś z o dużo za małą ilością oleju w skrzyni...Nie wiem jak w 5HP24 ale w 5HP30 wchodzi 13.5 litra...ja przy wymianie dolewałem olej aż do przelania na pracującym silniku z wbitym wstecznym i pracującą klimą...Myślę,że jeszcze jest czas na uratowanie skrzyni,wjedź na kanał,na włączonym silniku odkęć korek i dolewaj aż do przelania...powinno pomóc.Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez arturo193 ; 14-12-2011 o 18:17
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik Awatar Acerbus
    BMW
    E38 735iA 1999 SHADOW LINE
    dzięki za rady i komentarze, człowiek się uczy caaały czas :) dobrze że mam moje Nismo, ratuje mnie od nie ruszania sie z domu :P

Co do wymiany po zalaniu skrzyni olejem odpalilem i przelecialem wszystkie biegi, pozniej zgasilem i ponownie taka sama procedura. z pod korka w skrzyni leciała mała stróżka oleju.

Rozumiem ze mam teraz odkręcić korek włączyć silnik i dolewać aż będzie lecieć?

Podjechałem autem do warsztatu.
    Nic nie szarpał żadnych błędów.
    Na kanale dolałem resztę oleju 2l prawie. 10l w sumie. Dolewanie przy włączonym silniku jest nie realne. Wystarczy lekko odkręcić korek żeby leciała z pod gwintu stróżka. Ciśnienie wypycha olej.
    Wyobrażam sobie że po odkręceniu korka będzie wypychać olej pod ogromnym ciśnieniem.
    Przeleciałem się parę razy w tą i z powrotem i wydaje mi się że jest gorzej.
    R załącza sie jakby dwufazowo i cholernie szarpie autem.
    Żadnych błędów tylko przy mocniejszym dodaniu gazu szarpnie wydaje mi się ze między 2-3biegiem.
    Co proponujecie?
    Zwalić skrzynie i jechać z nią do speców od ASB czy szukać skrzyni?
    Kumpel z dawcą z Anglii będzie dopiero 23grudnia :(
    Ostatnio edytowane przez Acerbus ; 14-12-2011 o 22:41

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    poszukuje 740 4.4 99r-01r
    Witajcie a nie uważacię że ze zbyt małą ilością oleju to i sprzęgło może szwankować ? bo ja stawiam na to lub poprostu padło skoro się ślizga a nie wyskakuje mu znany komunikat.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    koledzy jeśli jest za niski poziom oleju to pojawiają sie krutkie przerwy w transmisji bo poprostu pompa łapie powietrze a kolego zmieniałeś filtr może tam coś sie dzieje niewiem jak tutaj ale w e65 na szarpiącą skrzynie pomaga adaptacja sterownika

Banned
    BMW
    BMW E38 740 IL
    Cytat Zamieszczone przez jędrek Zobacz posta
    koledzy jeśli jest za niski poziom oleju to pojawiają sie krutkie przerwy w transmisji bo poprostu pompa łapie powietrze a kolego zmieniałeś filtr może tam coś sie dzieje niewiem jak tutaj ale w e65 na szarpiącą skrzynie pomaga adaptacja sterownika
    Dziwię się w ogóle tego tematu olej należy wymieniać bo nawet same BMW przyznało racje.Wystarczy za dzwonić i zapytać o wymianę oleju w skrzyni czy zalecają czy nie!

Banned
    BMW
    BMW E38 740 IL
    A jeśli ktoś robi to na własną rękę tak się kończy wrażenia nie zapomniane a koszt naprawy 4 tyś :P

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    to że ciężko rusza do przodu to pewnie jest w trybie awaryjnym i rusza z 3

Vip Vip Awatar Marecki7er
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Miałem taki przypadek w 725tds, nalane było za mało oleju i działała w trybie awaryjnym. Skrzyniarze (rakowa) powiedzieli że stan oleju sprawdza się tak, że odpalasz auto dajesz na D i jak leci z korka tzn że jest wystarczająco. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zrobione zostało tak jak powiedzieli i skrzynia śmiga bez problemu już z pół roku.

Uprawnienia umieszczania postów