ja mam ten sam problem tylko u mnie pokazuje spalanie ok30,20 litr€w a na benzynie mam obroty 500 czy to to tosamo
ja mam ten sam problem tylko u mnie pokazuje spalanie ok30,20 litr€w a na benzynie mam obroty 500 czy to to tosamo
ale tylko tak pokazuje czy masz takie spalanie? U mnie obroty trzymają się powyżej 1800 :(
Jest to zawór powietrza dodatkowego i na pewno nie jest przyczyną tak wysokich obrotów ale jeżeli nie działa jak wspominasz to warto to przy okazji naprawić.
Sprawdź czy pracuję płynnie klapka w przepływce oraz czy przepustnica jest odpowiednio zamknięta na biegu jałowych. Miałem kiedyś sytuacje że końcówka linki od kick down-a przyblokowała przepustnice i nie była domknięta stąd miałem wysokie obroty ale to tylko jak masz automata . Warto też obejrzeć przewody podciśnieniowe podłączone do kolektora ssącego.
Jeśli jest cały czas otwarty to dlaczego nie?
Swoją drogą, zadbajcie o układ zapłonowy(wymieńcie nie tylko świeczki a także kable, kopułkę i palec) oraz o regulację zaworów, to strzałów z gazu nie będzie.
W oplu 1.8(zwykły jednopunkt 90KM) kombinowałem z dolotem gazu jak koń pod górkę i nigdy strzału nie było.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
zaworek już jest zamówiony zapewne dopiero w nowym roku to wymienię ponieważ teraz wyjeżdżam. Napiszę czy wymiana zbiła obroty czy nie. Świeczki, przewody, itp powoli będę wymieniał ja się cieszę że samochód udało mi się ruszyć :D
otwarty zawór powietrza dodatkowego nie powoduje aż tak wysokich obrotów (1800) przyczyna tkwi gdzie indziej. Skup się na szczelnym dolocie i na przypustnicy kolektora ssącego. A jeżeli chodzi o strzelający gaz sprawdź przewody i kopułkę świece i czelność ukł. dolotowego.
Przy otwartym cały czas zaworze, na ciepłym obroty będą wyższe niż na zimnym, więc jest to realne. Tym bardziej, jeśli przesłona jest całkiem uszkodzona.
Przy nieszczelności w dolocie silnik by kulał, z racji nieszczelności za przepływomierzem.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
tak będą wyższe ale jeszcze raz napiszę że nie będą miały aż tak wysokich obrotów
Niestety patyk1985 mylisz się po wymianie zaworka obroty silnika uspokoiły się i jest tak jak powinno być. Wszystkiemu winny był ten dodatkowy zaworek. Dziękuję wszystkim za pomoc samochodzik znów sprawny
hmm człowiek uczy się całe życie ;)