Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: Z cyklu "Polak potrafi"

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)

Z cyklu "Polak potrafi"

Jaki¶ czas temu na warsztat gdzie pracuje przyjecha³o E38. Niby nic takiego, mój szef ma kilka.
    Po wstêpnych oglêdzinach okaza³o siê, ¿e to anglik przerobiony na europê. Niby nic takiego, sporo tego typu aut mo¿na spotkaæ na naszych drogach. Szokuj±cy okaza³ siê sposób przeróbki.
    O ile panel do szyb i luster oraz pamiêæ fotela po niew³a¶ciwej stronie, to nic takiego:

To po zajrzeniu pod maskê mocno siê zdziwi³em, widz±c pompê hamulcow± po prawej stronie:

Klient skar¿y³ siê na z³± pracê hamulców. W zasadzie dzia³a³y w systemie 0-1. Przy lekkim naci¶niêciu praktycznie nie hamowa³y, po mocniejszym wci¶niêciu auto prawie stawa³o dêba.
    Oczywi¶cie wziêli¶my siê za przenoszenie pompy hamulcowej na w³a¶ciw± stronê. To co zobaczy³em zwali³o mnie z nóg:
    "spece" którzy przerabiali auto na "europê" zamiast przenie¶æ pompê hamulcow±, woleli wzi±æ siê na sposób.
    Wziêli prêt 10mm, przymocowali go na dorobionych prowadnicach do tunelu ¶rodkowego. Z jednej strony wygiêli go w "Z", ¿eby móc zapi±æ do peda³u hamulca. Z drugiej strony dospawali ramiê, które naciska³o na pompê hamulca. Wszystko bardzo "zmy¶lnie" zamontowane:

Ciekawe jak wymieniæ modu³ LCM?:

Swoj± drog±, dziwne, ¿e nic mu siê nie sta³o(lekko obudowa nadtopiona).

A to apogeum mo¿liwo¶ci. Jako¶ nale¿a³o podeprzeæ wspomniany prêt, ¿eby siê obraca³ i rusza³ nasz± "d¼wigni±". Oczywi¶cie naj³atwiej wykorzystaæ to co mamy pod rêk± na warsztacie, to i tak pewnie nie potrzebne(nie zdziwi³bym siê jakby wygrzebane ze z³omu):

Tak wiêc polecam dok³adnie sprawdzaæ auta które chcecie kupiæ, ¿eby nie trafiæ podobnego "kwiatka"

Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

u¿ytkownik Awatar ADASIO
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    Sk±d
    SILESIA City
    HA HA HA - BAJKA "S¡SIEDZI" w wersji hard core na bogato :D
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW G£ÓWNYCH !!!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    Ciekawy jestem jak to cos przeszlo przeglad ?

Vip Vip Awatar Thomsen1
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    728i
    Sk±d
    Zawiercie/Kielce
    Rewelacja!! za³o¿ê siê ¿e po to ¿eby zmieniæ bieg trzeba wysi±¿æ z samochodu...

Bêdziesz Mia³ W_ _ _ _ _ _ e

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez Thomsen1 Zobacz posta
    Rewelacja!! za³o¿ê siê ¿e po to ¿eby zmieniæ bieg trzeba wysi±¿æ z samochodu...
    Automat :P

Cytat Zamieszczone przez technics Zobacz posta
    Ciekawy jestem jak to cos przeszlo przeglad ?
    Ten kto podbi³ przegl±d powinien siedzieæ

Najciekawsze jest to, ¿e klient robi³ ok. 300km dziennie tym samochodem. Po prostu nauczy³ siê odpowiedniej obs³ugi gazu i hamulca
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Go¶æ pewnie wcze¶niej przerabia³ samochody pod nauki jazdy, a teraz wzio³ siê za angliki, w L-kach s± takie patenty.
    Swoj± drog± brak s³ów, co na to wogóle wla¶ciciel? Ma zamiar tym dalej je¼dziæ.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Je¼dzi tym na co dzieñ i po za normalnymi usterkami ¿adnych kwiatków nie ma.

Oczywi¶cie uk³ad hamulcowy i czê¶ciowo instalacja elektryczna zosta³y przerobione na w³a¶ciw± stronê. W tej chwili autem je¼dzi siê normalnie.

E39 które przerabiali¶my praktycznie nie da siê odró¿niæ od europejca. Licznik w milach to akurat ¿aden wyznacznik ;)
    Henry Ford

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO Zobacz posta
    HA HA HA - BAJKA "S¡SIEDZI" w wersji hard core na bogato :D
    Hard core na bogato byloby jakby ktorys ze spawow tej "mega dzwigni" puscil w czasie jazdy...

Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Polak potrafi to najlepsze okre¶lenie do tego druciarstwa :)

Super Moderator Awatar Anatol
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    e38 735 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Mnie zastanawia jak on to kupi³ ......

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników