Zsynchronizuj raz jeszcze w DISie komputer z kluczykiem, lub czym się da. Miałem podobny problem, pomogło.
Mnie to wygląda na awarię EWS.
Gra muzyka
Wymieniłem przed chwila EWS,ECU, kluczyk, próbowałem odpalić. Silnik kręci krótko ze 3 - 5 sekund i sterownik wywala Błąd
Zapasowy ews ecu kluczyk by cutthr0at88, on Flickr
Po włożeniu oryginalnego ECU silnik kręci do oporu ale wyświetla błędy
Oryginalny ews ecu by cutthr0at88, on Flickr
Na oryginalnym ecu przy próbie synchronizacji ews wyświetla mi jakieś komunikaty po niemiecku i z tego co zauważyłem ews nie ma zapamiętanego żadnego kluczyka. Próbowałem jeszcze użyć do tego carsofta ale tam z kolei pojawia się błąd przy komunikacji z DME.
Spróbuje jeszcze wymienić ten czujnik położenia wału korbowego. http://hobby-elektronika.eu/wskaznik.html Może wtedy odpali na zapasowym zestawie :-/
tak z ciekawości czy to ten?!?
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 27-07-2015 o 15:40
Tak to ten sensor co w skrzyni siedzi.... pisałem na samym początku o nim :D
Nie czepiajcie się EWS. Jak nie rozpozna klucza to rozrusznikiem nie zakręci. Jak wysypie się synchro to będzie błąd w DME o problemie.
Po pierwsze czy widzi obroty komp podczas kręcenia rozrusznikiem w inpa.
Jak widzi i nie ma iskry to problem z zasilaniami i do sprawdzenia przekaźniki z bezpiecznikami w komorze silnika.
Jak jest uszkodzony czujnik wałka i wału to nie zapali. Przynajmniej jeden z nich musi być sprawny. Najważniejsze to czy w inpie widać obroty!!!
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Livedata nie sprawdzałem ale wszystkie błędy jakie są rejestrowane w DME występują przy 0 obrotów. Dziwi mnie trochę to, że jeden komp zapisuje błąd czujnika a drugi nie? Na razie ładuje akumulator więc jutro sprawdzę czy przy kręceniu pokazuje obroty. Szkoda, że się pośpieszyłem z kupnem tego czujnika bo mogłem go najpierw sprawdzić czy rzeczywiście jest uszkodzony:-/
Co do ews to masz 100% racje, nie kręci jak nie ma synchronizacji z kluczykiem(silnik nawet nie drgnie) natomiast kręci przy "obcym" DME tylko nie odpali.
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 27-07-2015 o 15:39
Dzisiaj dotarł do mnie czujnik położenia wału część nr 13627839138 więc szybko lewarek, klucz i do pracy :-D Po wymianie wstrzymałem oddech, przekręciłem kluczyk inic... Jedyna różnica taka, że chwile za prychał więc jakaś iskierka nadziei się pojawiła. Podpiąłem kompa, zrobiłem synchronizacje kluczyków, EWS<-->DME , skasowałem błędy. Włączyłem pompę paliwa na chwile dla pewności, działa wszystko niby ok. Kolejna próba odpalenia, inpa pokazuje obroty silnika przy rozruchu (tak na oko około 300 ), poza termostatem nie pojawiają się żadne błędy. Pod koniec kręcenia trochę dłużej prychał. http://piloty.eu/sharp.html
Próbowałem jeszcze kilka razy odpalić i jak zaczyna prychać coraz dłużej pojawiają się spaliny i czuć benzynę.
Podejrzewam, że jak wcześniej próbowałem odpalić wlewając benzynę w kolektor i psikając samostartem dłużej niż zalecane 1-2 sekundy zalałem i to dość konkretnie silnik.
Jak można na szybko i w miarę prosto osuszyć silnik z benzyny?
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 27-07-2015 o 15:37
Wykręcić świece i kręcić bez świec. P edał gazu w podłogę. Odepnij czujnik wałka i zobacz czy zapali.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Auto już pali normalnie :-D To chyba był jakiś Y2011 bug :-D Dzisiaj z samego rana z drobnymi trudnościami ale odpaliło i już chodzi normalnie :-D
http://usterki.hobby-elektronika.eu/lexus.html
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za udzieloną pomoc i pomysły :-D
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 27-07-2015 o 15:36