Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 124

Wątek: Termostat M62 jak sprawdzić czy działa?

Zaawansowany Użytkownik Awatar kasin
    BMW
    E38 735i
    na początek skrzynia nie jest chłodzona cieczą! lećmy dalej to co ty piszesz po moich przeżyciach może być pare przyczyn
    1.silniczek od obiegu wody czy jakoś tam .idą do niego 3 wyże chyba 2 z nich wchodzą w nagrzewnice (jak coś niech ktoś mnie poprawi) i może uciekać płyn z uszczelniaczy tego silniczka
    2.po twoich manewrach z wodą mógł jakiś wąż walnąć patrz uszkodzenia węża w okolicy opaski (raz 3 dni walczyłem z takim przypadkiem na zimny coś tam sobie kapało, a na ciepłym waliło tak jak fontanna )
    3.najgorsze co może być(ostatnio to wymieniałem w swojej perełce)magiczny dekiel pod kolektorem ssącym http://www.realoem.com/bmw/showparts...25&hg=11&fg=10 to coś z nr.1( i tutaj objaw jak w 2 tylko po dodaniu gazu wywalało tak płyn jak byś lał wiaderkiem )
    Ostatnio edytowane przez kasin ; 09-12-2011 o 22:24

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Te 3 węże są ok, na noc podłożyłem miśke pod auto jest w niej z 2 litry płynu. Może cieknie gdzieś spod elektrozaworów? A może z bloku lub z pod kolektora? Jak nie było termostatu to było ok. Dodam tylko, że powietrze z środku z nawiewów jamajki nie robi a jest 32 stopnie, no i czasem wariuje raz z jednej strefy ciepłe, raz z drugiej zimne, zależy jak leży.

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez kasin Zobacz posta
    może uciekać płyn z uszczelniaczy tego silniczka
    Warto to dokładnie sprawdzić...ja mam taki sam problem w swojej E32 ale płynu ucieka bardzo mało...około 0.5 litra na jakieś 10 dni....ale jednak ucieka i to własnie przez uszczelnienia w tym silniczku przy elektrozaworach.Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Kurdę, wyda człowiek tyle kasy żeby było już tak jak ma być a tu taki wałek. Najbardziej mi szkoda drogiego koncentratu :/ Ja tam mam zrobiona mieszankę na jakieś -40 stopni 5l koncentratu do -70stopni i reszta płyn ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar kasin
    BMW
    E38 735i
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_R Zobacz posta
    Te 3 węże są ok, na noc podłożyłem miśke pod auto jest w niej z 2 litry płynu. Może cieknie gdzieś spod elektrozaworów? A może z bloku lub z pod kolektora? Jak nie było termostatu to było ok. Dodam tylko, że powietrze z środku z nawiewów jamajki nie robi a jest 32 stopnie, no i czasem wariuje raz z jednej strefy ciepłe, raz z drugiej zimne, zależy jak leży.
    pod kolektorem masz 2 rury aluminiowe które idą z pomy wody i z termostatu na tył silnika do magistrali i pod tym "magiczny dekiel" co wcześniej pisałem i to wszystko

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    No to nie mam pojęcia gdzie to leci...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    No widzisz a pamiętasz jak jędrek pisał żeby nie robić eksperymentów z wodą bo tylko patrzeć jak coś pier....nie :(

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Panowie rece opadaja... wiedze ze wielu przydalaby sie powtorka fizyki z podstawowki...
    ...wode w piekarniku na 300^C... :suicide:
    ...gotuj nad morzem albo w gorach :suicide:
    ...baniak z ropa na gazie :suicide:
    MASAKRA

Wracajac do tematu- najszbciej sprawdzisz termo jak go zamontujesz w aucie (taka podpowiedz juz padla) nie wymaga to przeciez zadnych wiekszych ingerencji w silnik
    a jesli koniecznie chcesz go sprawdzic w domu to gotuj albo w plynie chlodniczym o podwyzszonej temp wrzenia, albo w oleju jadalnym (przynajmniej wtedy zona Ci nie eksploduje :D )

Termo do M62 jest niestety drozsze poniewaz ma tam wbudowana koncowke mocy dzieki ktorej w razie potrzeby elektronika silnika reguluje-obniza temp silnika do 88 stopni

Witam,

mi nie obnizalo temp silnika przy ostrej jezdzie, w jaki sposob obniza sie ta temperatura? zalacza sie jakis dodatkowy obieg? czy to visko ma zbic te temperature do tych 88-93 stopni? bo u mnie tego nie ma, wymienilem juz termostat + czujnik temperatury plynu chlodniczego, auto nagrzewa sie teraz szybciej ( takie wrazenie mam ), ale przy palowaniu temperatura jest ciagle na 108stopni, visko wtedy chodzi prawie caly czas, ostatnio na torze sie scigalem i inne m62 mnie objezdzaly jak dziecko ( zadnemu nie chodzilo visko tak czesto jak mi, w sumie im chodzilo visko 20% czasu, mi 80% czasu.. ) mi sie zdaje, ze visko to taki ostatni ratunek, a zbijac temperature powinien jakis dodatkowy obieg czy jakas dodatkowa pompka?

na swiatlach dzisiaj naprzyklad z 9/10 swiatel startowalem z viskiem, wkurza mnie to bo musze wiecej gazu dawac i ogolnie silnik jest bardziej obciazony.

od 3h siedze i czytam o chlodzeniu w m62 i nic konkretnego nie znalazlem, mam nadzieje, ze ktos ma wiedze w tym temacie ;/

p.s. czesci kupowalem ori..
    Ostatnio edytowane przez Aru89 ; 12-06-2012 o 00:08

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Podbijam..

Początkujący Użytkownik Awatar S_E_B_A86
    BMW
    735 iA
    ja tez wymienialem termostat i kupilem cały z obudowa, koszt wyniusł 300zł w ASO, i do niego jest podłaczony kabelek, nie wiem czy mierzy tez temperature czy otwiera go

Uprawnienia umieszczania postów