W zwi±zku z tym, i¿ szukam od rana konkretnej odpowiedzi i znajduje tylko jakies pojedynczê strza³y to zwracam siê do was z pytaniem w których silnikach E38 nie ma Vanos-a? Doczyta³em siê, ¿e nie wszystkie maj± ale konkretnych oznaczeñ brak.
W zwi±zku z tym, i¿ szukam od rana konkretnej odpowiedzi i znajduje tylko jakies pojedynczê strza³y to zwracam siê do was z pytaniem w których silnikach E38 nie ma Vanos-a? Doczyta³em siê, ¿e nie wszystkie maj± ale konkretnych oznaczeñ brak.
M60B40 nie ma na 100%
M67 w 740d do koñca 1999r - tyle wiem.
m60 nie mia³y vanosa zarówno 3.0 jak i 4.0 , m62 3.5 i 4.4 do 98r tak¿e go nie mia³y, 2.5 TDS nie ma ;) nie wiem jak 3.0d
Generalnie silniki z VANOS-em mia³y w oznaczeniu TU np. M62B44 - bez VANOS a M62TUB44 - VANOS. W benzynie VANOS zacz±³ siê od 1998 (je¶li dobrze pamiêtam) krótko przed liftem. Co do diesli siê nie wypowiem. TDS na 100 by³ bez, a m57 czy m67 czy mia³y i od kiedy to nie wiem
Pozdrawiam
fm
Zaden z diesli w E38 nie mial vanosa.
Vki do 8/98r robione byly bez vanosa, po 8/98r oznaczenie TU - do 250tkm rzeczywistego przebiegu bez wiekszych problemow potem zaczynaja sie schody (kosztowne)
Rzedowki czyli 728 do 8/98r pojedynczy vanos, od 8/98r podwojny vanos (TU)- oba rodzaje silnikow malo klopotliwe wiec nie masz sie co martwic na zapas.
Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!