Do czego w³a¶ciwie s³u¿± po zakrêceniu felgi je¿eli np. pochodzi z e39? Jedni mówi± ¿e nie s± potrzebne bo szpilki centruj± ale z drugiej strony po co by one by³y?
Czy jazda bez pier¶cieni centruj±cych jest szkodliwa?
Do czego w³a¶ciwie s³u¿± po zakrêceniu felgi je¿eli np. pochodzi z e39? Jedni mówi± ¿e nie s± potrzebne bo szpilki centruj± ale z drugiej strony po co by one by³y?
Czy jazda bez pier¶cieni centruj±cych jest szkodliwa?
Wg mnie z czysto fizycznego punktu widzenia, bez pierscieni, kiedy (nazwijmy to) pasowanie otworu felgi na piascie jest luzne, sily dzialajace podczas jazdy nie rozkladaja sie rownomiernie po obwodzie otworu felgi lub pierscienia centrujacego, a przenoszone sa bezposrednio na sruby/szpilki.
Szpilka punktowo przejmuje dzialajaca sile, a to moze prowadzic do jej "nadwyrezenia".
Pier¶cienie s± niezbêdne je¿eli otwór centruj±cy w feldze masz wiekszy ni¿ ¶rednica ko³nierza na pie¶cie. Pier¶cienie daja opór/podparcie dla felgi - jest ona prawid³owo spasowana, sróbami wycentrujesz ko³o ale 7 nie jest lekie i krawê¿nik czy dziura sprawi ¿e bez pier¶cienia na ¶ruby bêdzie dzia³aæ bezpo¶rednio si³a która bêdzie staraæ siê j± odkszta³ciæ, ko³o mo¿e siê przesun±æ, pokrzywiæ ¶rubê i nie byæ ju¿ centralnie osadzone. Po to w³a¶nie s± pier¶cienie aby tego unikn±æ. S³ysza³em te¿ teoriê ¿e mog± wydobywaæ siê z ko³a dziwne d¼wiêki i ¶ruby mog± siê samoistnie odkrêcaæ.![]()
Jak German to Anna.
Hmm to ma sens co piszecie ze ¶rubami, chyba kupiê te pier¶cienie :D
kupuj pierscienie - inaczej raczej 100% beda Ci kola bily.
Dodam od siebie. Sam mam felgi od e39. Mam teraz pier¶cienie z kwasówki.
Plastikowe to tandeta Ubijaj± siê i s± praktycznie jednorazowe. Jak ju¿ to polecam stalowe. Jest trochê ofert na allegor lub wizyta u tokarza za³atwi sprawê. Bez pier¶cieni szybko za³atwisz zawieszenie. Wszystko dostaje luzu od tego. Na dodatek straszne telepanie samochodem ko³o 90 km/h. Na odkrêcaj±ce siê ¶ruby nie mog³em narzekaæ, to by³o ok.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Jaka jest ró¿nica otworu miêdzy e39 a e38 w mm?
a ja zapytam inaczej.
czy do felg 8cali przód 9cali ty³ szeroko¶ci styling 32 ¶ci±gniêtych ponoæ z e38 potrzebujê pier¶cienie?chce za³o¿yæ na swoje e38