witam mo¿e ktos pomo¿e jakie ma byæ ci¶nienie w cylindrach w e65 745 pb
nikt nie wie ,szkoda:(bo mierzy³em to mam ok.11-12
witam mo¿e ktos pomo¿e jakie ma byæ ci¶nienie w cylindrach w e65 745 pb
nikt nie wie ,szkoda:(bo mierzy³em to mam ok.11-12
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 10-02-2012 o 08:48
to co¶ nie halo ja w starym 19 letnim a w³a¶ciwie ju¿ 20 letnim 740i z silnikiem M60B40 mam 13-13,5
BMW TIS - 11 00 Engine in general N62 B44 Cylinder
11 00 Engine in general N62 B44
Compression pressure: Minimum lift of Valvetronic. bar 9
Compression pressure: Maximum lift of Valvetronic. bar 18
Compression pressure: Maximum deviation of all cylinders to each other. bar 1.5
Procedura pomiaru ci¶nienia sprê¿ania przewiduje podpiêcie DIS i uruchomienie w nim odpowiedniej procedury testowej.
Je¶li na max valvetronic lift masz 12 to silnik jest szrot, ale pewnie to warto¶æ ¶rednia i bez procedury nic konkretnego nie ustalisz.
Kod:Necessary preliminary tasks: Remove acoustic cover. Remove right ignition coil cover. Connect DIS Tester. Test: Call up Diagnosis Select car > right arrow key Function selection Complete vehicle Drive Engine management Valve gear Valvetronic variable valve gear Mechanical components / function Test schedule > right arrow key Compression test > right arrow key Follow DIS Tester instructions.
Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
G. K. Chesterton
tak tylko ¿e chodzi mi konkretnie o ten motor a niewiem jakie s± min. warto¶ci dodam ¿e pomiar na sucho by³ robiony i jest to silnik z vanosami i valvetronikiem
dziêki za info wiêc chyba podczas pomiaru valvetronik jest w pozycji min. dodam ¿e zu¿ycie oleju to 1l=5000km
witam ponawiam pytanie odnosnie ci¶nienia w cylindrach mo¿e kto¶ mierzy³ u siebie w n62b44 manometrem bez podpinania kompa i mo¿e kto¶ wie w jakiej pozycji jest valvetronik podczas krêcenia rozrusznikiem
MOD EDIT: EDYTUJ POSTY A NIE PISZ 3 JEDEN POD DRUGIM!!
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 10-02-2012 o 08:50
ten pomiar mia³e¶ na zimnym motorku ? wg.mnie je¿eli masz jednakowo na ka¿dym cylindzrze ok11-12 to jest ok'.silniki benzynowe maj± w tych granicach kompresje.np ja mierzy³em przed sprzeda¿± w mojej ex alpinie e39 i mia³a 11-11,5 na lekko ciep³ym motorku.mechanior powiedzia³ ¿e oki tak ma byæ.i by³o bo nic sie nie dzia³o.
Ostatnio edytowane przez jaro5 ; 05-12-2011 o 19:33
pomiar by³ na zimnym tylko ¿e te silniki maj± vanosy i valvetronik ktury reguluje skok zaworów ss±cych i niewiem czy podczas krêcenia jest max czy min.
Koledzy czyli wystarczy wej¶æ w DIS`a i zrobiæ tak± procedura jak kolega: hatecraft opisa³ i po k³opocie.
Czy normalnie mierzyæ manometrem ale jak z tym valvetroniciem?
kolego ja mierzy³em normalnie manometrem by³o 11-12 bar i chyba jest ok bo po wymianie separatorów silnik nie bierze ani kropli oleju .wychodzi na to ¿e valvetronic jest w pozycji min. podczas krêcenia
To czyli w tym silniku n62 mierzyæ kompresje na gor±cym-temperatura robocza czy na na zimnym?