Co powiecie o tej siódemce? I w ogóle jak się takie 4 litowe silniki sprawują?
http://otomoto.pl/bmw-740-C21944191.html
edit: w razie czego to proszę przenieść ten wątek do mojego poprzedniego tematu 730d z Olkusza
Co powiecie o tej siódemce? I w ogóle jak się takie 4 litowe silniki sprawują?
http://otomoto.pl/bmw-740-C21944191.html
edit: w razie czego to proszę przenieść ten wątek do mojego poprzedniego tematu 730d z Olkusza
dla mnie kolor lipa a silnik jeszcze większa lipa.kolega ma taką ładną i po mieście pali mu 17-18L/100km.koszta duże przy cenach ropki.motorek ma chęć do jazdy i na trasie zato zchodzi na 8-9L/100km.w wakacje coś tam delikatnie robił przy wtryskach i beknął 4tyś.zł.poczytaj na temat tych silników bo są awaryjne podobno.ja bym szukał albo 4.4i albo 3.0d
czytam na forum o tych silnikach właśnie i za dużo osób nie wypowiadało się negatywnie. Nie biorąc pod uwagę kosztów ewentualnych napraw które są zdecydowanie droższe niż w 730d.
Po za tym to kolega szuka, a ja mu pomagam, znaleźć coś w benzynie 4.0 też nie jest proste. Przynajmniej nie widzieliśmy nic ciekawego i godnego uwagi.
Z mojej wiedzy ( nie w praktyce ) silnik sporo droższy w serwisie od V12 a spalanie ? Czy ja wiem, podobno na poziomie benzynowego ( jeśli chodzi o miasto ). Dodając do tego cenę ropy która w moim rejonie czasem jest o 25gr droższa od PB posiadanie takiego diesla traci w moich oczach sens. No ale gusta i guściki, jak wyżej napisano, lepiej 3.0d lub jakaś benzyna ;)
Osobiście bym się nie ładował w 4.0d. Koszty ewentualnych napraw nie wynagradzają spalania które nie jest niskie. Ropa w PL często jest wątpliwej jakości co nie wróży dobrze przyszłości dla tego silnika. Krótko mówiąc szukałbym 4.4 w długiej budzie :)
koszty użytkowania diesla są zbliżone do benzyny to zo zaoszczędzisz na paliwie to wrzucisz w naprawy
4.0d jest najdroższym silnikiem w gamie - w pln/km
jak chcesz bezawaryjnie to kup V12 (mi wychodzi eksploatacja taniej niż 3.0d)
jak chcesz małe spalanie to kup 3.0d
jak chcesz jeździć wolniej niż V12 z gorszym wyposażeniem i troszeczke taniej niż v12 to kup 4.4, ale na serwisie wyjdziesz gorzej
co do auta to obstawiam na 100tys więcej albo jeżdżona po mieście
z przodu raczej ok ale na pewno maska malowana, większego dzwona raczej nie było
z tyłu na pewno coś było bo klapa nie równo leży a każda e38 walnięta w tył ma tą przypadłość
sprowadzona z niemiec, czyli po pół roku masz całe zawieszenie do roboty bo na 100% jest stare, w niemczech nie ma potrzeby wymiany niektórych podzespołów a na polskich drogach się rozrusza
auto oceniam na 7/10
było e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r