Niestety w e39 jeżeli chodzi o klapy jest identyczna zmora
Co do siódemki, to lepiej kupić 730d
Dziękuje za pomoc w imieniu kolegi, z pewnością jak coś znajdziemy to zasięgnę Waszej opinii
Niestety w e39 jeżeli chodzi o klapy jest identyczna zmora
Co do siódemki, to lepiej kupić 730d
Dziękuje za pomoc w imieniu kolegi, z pewnością jak coś znajdziemy to zasięgnę Waszej opinii
Wojtek, no własnie jedna fotka tylko
od razu za duża szpara jest, a z drugiej strony widać że delikatnie w dół schodzi i jest malutki przesmyczek
może to złudzenie zdjęcia ale to pierwsze co mi przyszło do głowy ;/
było e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r
No to może powiem coś z 3 letniego doświadczenia jazdy e38 z silnikiem 4.0d i 2 letniej jazdy e38 z silnikami beznynowymi 740 i 735. Nie wiem skąd ludzie nie jezdzący dieslem V8 maja tyle wiedzy na ten temat... tak właśnie szerzą sie ploty. Sam silnik w tym modelu jest nie do zdarcia, potężny moment obrotowy sprawił że silnik ze wzgledu na skrzynie ASB jest bardzo mocno skręcony 40 pare % mocy. Kto poznał na zlocie kolegę phmb ktory podpiął sie do kilkudziesięcu aut niech go zapyta. Fakt osprzęt ma bolączki... turbiny... które wytrzymują 250 - 300 tys, wtryskiwacze ktore są delikatne i trzeba uwazać na jakosc paliwa, ale w benzyniaku wymienia się swiece kable i sondy lambda ktore czesto padaja. Eksploatacja tego auta byc moze być postrzegana jako nieznacznie droższa niz z silnikiem benzynowym ale tylko pozornie. No wlasnie... spalanie temat rzeka... w podpisie mam udokumentowanie spalanie tego silnika... 18 ktos lekko przesadzil... ale dolna granica jest mocno zaskakujaca... jesli ktos chce zeby palilo mu 6l / 100km jest to do zrobienia i zdjecia z 400km trasy sprawdzane na tescie 5 są wrzucone. Prawde mówiąc da się to zrobić tylko niesamowicie zabija się przyjemność z jazdy. Trasa normalnie to 8l/100km miasto... a tu juz zalezy od wielkości bo 2 tony ruszyc z pod swiatel to fizyki nie da sie oszukać. Miasto Kraków norma to ok 14.5 l/ 100km. Coś o kosztach napraw jesli kogos to spotka ( a przeciez nie musi) turbiny renegeracja ok 1500zl /szt, sa zaklady ktore robia to za 900 zl, wtryski pelna regeneracja 3 tys. Te koszty w porownaniu do silnika benzynowego zwracaja sie w paliwie a przeciez silniki benzynowe nie sa tez bez wad co niektorzy na forum przekonali się dosyć boleśnie. Jesli masz jakies pytania pisz... W miare możliwości i wiedzy pomoge...
Z głowicami i miałem nigdy problemu i nie słyszałem by ktoś na forum je robił w silniku m67... w m62 znam osobiscie 2 osoby z forum ktorzy je robili. Pewnie ze nie kazdy kupuje zajechanego trupa ale swiece to rzecz eksploatacyjna i czasami sie wymienia szczególnie jak pomykasz na lpg, nawet nie czasami tylko czesto w tym wypadku.
Świece kolego to koszt około 400 zł, czyli prawie nic i nie wymienia się ich co 10tys. ;)
A to, że częściej musisz wymienić świece jeśli jeździsz na gazie to fakt potwierdzony, czy kolejna plotka fanów diesla?
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
Raczej chciałbyś mieć te kable bo były by w cenie jednej cewki (~300zl) a jak dobrze wiesz masz ich 8 = 2400zl + świece to prawie 3koła
Ja np w e39 zmieniałem wszystkie bo tak powinno się robić a nie po jednej.To tak jak byś kupował kable WN po 1szt.
Każdy chwali swoje,niech coś powie też Wiesław.Miał 735 teraz ma 740d
Nawet wymiana wszystkich cewek i świec wyjdzie pewnie taniej niż wymiana 6 wtryskiwaczy... nie wspominając o turbinach, które też wieczne nie są jak dobrze wiemy ;)
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
Trzeba też pamiętać, że mniej się słyszy o usterkach w 4.0d ponieważ tych silników jest mało w porównaniu do m62.
Saillupus A od kiedy 4.4 takie wolniejsze od v12? :)
B-ędziesz M-ógł W-yprzedzać