Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: [ elektronika] stare vs nowe zegary problem

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków

[ elektronika] stare vs nowe zegary problem

Problem przedstawia sie w skrocie tak:

- w posiadanym 730i '89 powoli umieraly zegary (problem kondensatorow) co przejawialo sie raz po raz padajacymi poszczegolnymi wskaznikami, tolerowalem to do momentu az padl wskaznik paliwa i temperatury - bez ktorych nie jestem w stanie uzytkowac auta

- zegary podmienilem na "nowe" z 750i '93 (z zegarami po '91 PODOBNO nie ma juz problemow z "bledem 299 960 km" oraz z kondensatorami) jednak ku mojemu zdziwieniu rozmieszczenie wtyczek w tych zegarach rozni sie nieznacznie od starych, wszystkie wtyczki maja jednak swoje gniazda wiec zegary zostaly podpiete i oto co sie okazalo:

- pole pracy skrzyni i polozenia biegu skrzyni jest martwe
    - brak podswietlenia zegarow
    - "nie moj" przebieg - czyli przebieg auta z ktorego pochadza zegary (najmniej istotne dla mnie)
    - zapisane bledy z auta z ktorego pochadza zegary, niestety komunikaty dotycza podstawowych parametrow i nie moge ich zignorowac chcac uzytkowac auto

zaznaczam ze "dawca" zegarow nie mial zadnych problemow z podswietleniem zegarow, dzialalo takze pole z pozycja skrzyni!

Czy ktokolwiek ma doswiadczenie w przekladaniu "nowych" zegarow w miejsce starych lub wie jak skasowac bledy zapisane w nowych zegrach oraz jak uruchomic reszte funkcji - zwlaszcza podswietlenie?

Wskazniki ktore byly martwe w starych zegarach czyli poziom wachy w baku oraz temperatura dzialaja w nowych zegarach jednak to nadal troche mao zeby uzytkowac auto, zwlaszcza na trasie w nocy

EDIT:

wstepne rozpoznanie wykazuje ze wystepowaly trzy rodzaje zegarow ktore roznia sie przedewszystkim wtyczka CODE, rozpiska wersji ponizej

Application date Back plate colour Code plug type Size Extra information

start ->02/89 Grey HML 075 2048 bytes No self test or diagnosis via Modic. Stops at 299960. code plug is non-standard

02/89 -> 09/90 White PIC 93C46 1024 bytes Self test + diagnosis via Modic. Code plug is standard EPROM

09/90 -> end Blue PIC 93C56 2048 bytes Self test + diagnosis via Modic. Code plug is standard EPROM

moje stare zegary to wersja 86-89 z szarym deklem, bez self testu, zegary ktore mam na podmiane to wersja po '90 czyli niebieski dekiel, self test oraz dodatkowa wtyczka CODE (jest w zestawie)

czy ktos ma pomysl jak przelozyc kosci CODE tak aby nowe zegary mogly dzialac na starej wtyczce ktora jest jak rozumiem zintegrowana z koscia?
    Czarne e32 w benzynie!

Z tego, co siê orientujê, nale¿a³oby sczytaæ zawarto¶æ tej kostki kodowej ze starych zegarów i zawarto¶æ wpisaæ do nowej. Czyli robota dla elektronika - trochê w aucie, trochê na stole z lutownic±. O ile dobrze pamiêtam, w tej kostce przechowywanych jest co¶ oko³o 20 bajtów, zatem nie ma problemu przepisaæ je po prostu na kartkê i pó¼niej zapisaæ do ko¶ci jakim¶ programatorem.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Kraków
    Cze¶æ, podjedz do mnie w poniedzia³ek ,mam dwa zegary luzem to mo¿esz sprawdziæ mo¿e który¶ bêdzie ok to ci dam.

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Od pocz±tku wiedzia³em ¿e temat nie nale¿y do ³atwych!
    Wedle mojej wiedzy problem tkwi w tym ¿e z posród trzech wersji zegarów te robione do 02/89 czyli z szarym deklem s± najbardziej podatne na awarie, na dodatek koñczy siê w nich licznik na 299 960 (co ju¿ wszyscy wiedz±) w tych¿e zegarach ko¶æ CODE jest wbudowana we wtyczkê, natomiast we wszystkich pó¼niejszych wersjach jest ona oddzielnie wpiêta w obudowê i z ty³u i mo¿na j± podmieniaæ.
    Dla jano¶ci pos³u¿e siê obrazkami z mojej ulubionej strony Johan&Sean:

tak wygl±da rozebrana wtyczka ods³aniajaca kosæ z p³ytk± Atmel w starych zegarach

w nowych zegarach ko¶æ Code znajduje siê tu:

Przy pierwszej próbie przek³adki wpi±³em nowe zegary razem z istniej±c± w nich ko¶ci±, mimo ¿e we wtyczce istnieje moja dotychczasowa ko¶æ, teraz spróbujê wpi±æ nowe zegary bez umieszczonej w nich kosci CODE, mo¿e to przyniesie porz±dany efekt?

Strona Johan&Sean opisuje ¿e mo¿na stworzyæ now± ko¶æ na podstawie p³ytki z mikrokontrolerem Atmel 90S2313, sposób na to podany jest na rosyjskiej stronie Diakom, jednak jako zupeny elektroniczny ignorant odpuszczam sobie t± opcjê.

Strona opisuje, ¿e w przypadku ¼le dobranej ko¶ci wystêpowac bêd± b³êdy "kuhlwasser temp" "getriebenprogramm" (i takie te¿ wy¶wietlaj± sie u mnie na "nowych" zegarach) co podobno da siê zmieniæ zamieniaj±c piny na p³ytce Atmel, mimo wszystko nie zdecydujê siê na rozebranie mojej istenij±cej kosci Code z obawy przed utraceniem wszystkich informacji w niej zawartych.

Je¿eli wypiecie istniejacej w nowych zegarach ko¶ci Code nie pomo¿e, pozostaje mi duzy problem gdy¿ bêde zdany na szukanie "starcyh" zegarów (z przed 02/89) a te zazwyczaj maj± tak jak moje skoñczone kondensatory lub licznik kilometrów dobity do 299 960 km.

W zwiazku z tym je¶li kto¶ ma doswiadczenie z przeprogramowaniem nowych zegarów pod ko¶c ze starej wiazki bardzo prosze o komentarz!

/ wszystkie zamieszczone przezemnie zdjêcia pochodz± ze strony Johan&Sean bmwe32.masscom.net

marek-ogi dziêki za propozycjê, jesli nic nie uda mi siê wyrze¼biæ to na pewno zadzwoniê!
    Czarne e32 w benzynie!

Kto¶ kiedy¶ opisywa³ te¿, ¿e te kostki kodowe mo¿na dokupiæ w ASO....

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Kto¶ kiedy¶ opisywa³ te¿, ¿e te kostki kodowe mo¿na dokupiæ w ASO....
    zrobi³bym to bez wachania, jednak nie w tym tkwi problem:

- moje stare zegary jeszcze nie wymaga³y zmiany ko¶ci (mia³y 250 000) problem w nich dotyczy³ kondensatorów

- moje nowe zegary nie bêd± potrzebowaæ nowej kosci po przekroczeniu 300 000 jednak zapisane w ich pamiêci b³êdy nie pozwalaj± normalnie u¿ytkowaæ auta

wierzê ¿e zakup nopwej kosci do nowych zegarów nie rozwi±za³by problemu, gdy¿ zgodnie z tym co opisa³em powy¿ej komunikaty b³êdów s± sum± b³êdów zapisanych w tych zegarach jeszcze z czasu gdy siedzia³y w "dawcy" oraz blêdami spowodowanymi niekompatyblino¶ci± starej wi±zki pod któr± próbowa³em je podpi±æ?
    Czarne e32 w benzynie!

W³a¶nie zerkn±³em do ETK i ceny kostek raczej nie zachêcaj±. W zale¿no¶ci od rocznika koszt kostki to 455 do 555 z³. Je¶li Twoja instalacja posiada kodowanie we wtyczce, to mo¿e warto zastanowiæ siê nad przeróbk± wi±zki (¿eby tej kostki nie by³o). Czysto teoretycznie warto by³oby te¿ zastanowiæ siê nad mo¿liwo¶ciami zamienienia uk³adów w kostkach koduj±cych (uk³ad z wtyczki prze³o¿yæ do kostki nowego licznika). To s± tylko moje rozwa¿ania. Do czynienia z tym tematem mia³em tylko przy okazji zabawy w do³o¿enie BC do e34 z 89 roku.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chester
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E66 730Ld
    Sk±d
    Górny ¦l±sk
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Strona opisuje, ¿e w przypadku ¼le dobranej ko¶ci wystêpowac bêd± b³êdy "kuhlwasser temp" "getriebenprogramm" (i takie te¿ wy¶wietlaj± sie u mnie na "nowych" zegarach) co podobno da siê zmieniæ zamieniaj±c piny na p³ytce Atmel, mimo wszystko nie zdecydujê siê na rozebranie mojej istenij±cej kosci Code z obawy przed utraceniem wszystkich informacji w niej zawartych.
    Czy w przypadku komunikatu Getriebenprogramm automat w czasie jazdy prze³±cza biegi czy tylko trójeczka?

Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez chester
    Czy w przypadku komunikatu Getriebenprogramm automat w czasie jazdy prze³±cza biegi czy tylko trójeczka?
    automat z tymi zegarami pracowal normalnie - wydaje mi sie ze komunikat pojawial sie dlatego ze "dawca" '93 mial skrzynie z trybem adaptacyjnym (A/E/M) natomiast moja jest normalna (S/E/M)

zdjalem te zegary i na razie jezdze ze starymi
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    mk2
    Sk±d
    Kraina deszczowców
    a jaj mam inne pytanie gdy¿ po zgaszeniu auta kasuje mi sie przebieg dzienny co mam zrobic w zwiazku z tym??

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •