a wymieniales swiece ostatnio ? mi silnik nie palil na jeden cylinder po wymianie swiec (na nowe ngk) okazalo sie ze jedna nie ma przerwy :) oddalem wzialem beru titanum i m30b35 chodzi jak marzenie.
a wymieniales swiece ostatnio ? mi silnik nie palil na jeden cylinder po wymianie swiec (na nowe ngk) okazalo sie ze jedna nie ma przerwy :) oddalem wzialem beru titanum i m30b35 chodzi jak marzenie.
Do sprawdzenia:
Kopulka, palec, kable WN (dotknij kazdy na pracujacym silniku zewnętrzna! strona dloni - mocno nie kopnie), cewka na koncu!
Pozniej odepnij przepływomierz i zobacz czy coś sie zmienia *(na pracujacym silniku) - jeżeli przerywka bruździła to powinien wpaść w tryb awaryjny ale nadal pracować... Wygląda na problem z elektryką ale "who knows" :) Świece generalnie sie nie psuja wiec je wyczyść i ustaw nominalną przerwę (ze szczelinomierzem).
Comprimentos!
Ostatnio edytowane przez pit3er ; 15-12-2011 o 18:54
Comprimentos!
przerywanie i nie chodzenie na wszystkie garki to typowy objaw kiepskich kablili kopułkii etc woda skraplająca się na tych elementach skutecznie załatwia problemy:) ale ja bym zaczął od sprawdzenia ładowania bo to nie mercedes beczka,że bez ładowania będzie chodził, możesz mieć brak ładowania napięcie spada ci do ok 11,5volta i pozamiatane!
a oprocz ładowania, sprawdziles w jakim stanie jest kopułka, kable lub swiece?
Apropo luziku...
Luzy zaworowe regulowane? Przy M30 regulacja co 20-25k km. Przy jeździe na LPG jeszcze częściej ze względu na wyższą temperaturę spalania. Być może problem ładowania nie jest bezpośrednio związany z tym, że silnik się dławi i ciężko chodzi podczas startu. Czy po nagrzaniu się silnika objawy znikają? Jakie obroty trzyma silnik gdy jest jeszcze zimny?
Pozdrawiam,
Marcin