Dzięki za odpowiedź. Sprawdzałem właśnie lewą i prawą stronę i nie zauważyłem go. Zobaczę jeszcze raz. Drugie pytanie. Czy ewentualne zimne luty mogą mieć wpływ na działanie servotronica, a bardziej jego brak?
Dzięki za odpowiedź. Sprawdzałem właśnie lewą i prawą stronę i nie zauważyłem go. Zobaczę jeszcze raz. Drugie pytanie. Czy ewentualne zimne luty mogą mieć wpływ na działanie servotronica, a bardziej jego brak?
Moduł SERVOTRONIC w e32 jest za lewym głośnikiem. Mało prawdopodobne są zimne luty , bardziej prawdopodobne ,a nawet na pewno masz zabrudzony zawór na przekładni. Dwie śrubki do odkręcenia i wszystko się wyjaśni.
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 02-07-2019 o 15:58
Dzięki za wskazówki, czyli mówimy o czujniku nr 7039442. Kolejne pytanie. Czy jakoś "szczególnie" muszę go traktować podczas czyszczenia? Nie ma tam elementów, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę?
Nie znam numeru tego zaworu .
Jak odkręcisz pokrywkę tego zaworu to zobaczysz brud , możesz wyciagnąć iglicę z talerzykiem i też czymś tam psiknąć. Jak wyciagniesz cały zawór to tam jeszcze jest sitko , też do wyczyszczenia.
Trudno to tak dokładnie opisać ,ale jak to poodkręcasz ,to temat od razu będzie bardzo prosty.
Najlepiej jeszcze wyczyść sobie układ wspomagania i załóż nowy zbiorniczek , na lata masz spokój.
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 02-07-2019 o 22:36
Tak, to jest właśnie ten elektrozawór. Nr OEM 32411134770.
Jeżeli będziesz rozbierał sam zawór to obchodź się delikatnie z jego iglicą.
trzeba być również uważnym przy czyszczeniu sitka.
DIY z czyszczenia.
Ja zrobiłbym jeszcze jeden test.
Pod wtyczkę tego EZ podłącz miernik, uruchom silnik i zobacz jakie jest napięcie.
Powinno być w okolicach 6V na postoju. Jeżeli nie będzie żadnego odczytu to usmażony jest sterownik.
Dziękuję za konkretną informację Panowie!
Myślę, że ZDJĘCIE w temacie kolegi bombel89 rozwieje wszelkie wątpliwości gdzie, co i jak z lokalizacją sterownika.
...a dokładniej chodzi o to zdjęcie:
Dodam od siebie, że te sterowniki/moduły są obarczone dużym ryzykiem usterkowości.
Grzebałem się z nimi jeszcze za czasów mojej ówczesnej e32 jak i w przypadku e24.
Na szczęście można przerobić ten system okrągłych, żółtych wtyczek na bardziej bullet proof.
Nawet BMW oferuje zestaw naprawczy w postaci przejściówki - 32431162736. Naturalnie za odpowiedni sos.
Pisałem o tym w moim temacie powitalnym e24.
Ja zrobiłem przejściówkę sam, wpiąłem moduł/przekaźnik od audi i działa aż miło. Przekaźniki pasują też od opla, volvo i czegoś tam jeszcze.
Koszt takiego przekaźnika to jakieś 20-40pln za używkę.