dokladnie zmien mechanika :)
mechanik zajmuje sie naprawa bmw od ponad 15 lat, prowadzi drift squad, swapuje m60 i m62 do e30tek, e36 itp takze sadze ze zna sie na rzeczy :) p.s zakupiony zostal caly kpl. czyli Silnik m62b35 + sterownik, Skrzynia z tiptronic'iem + sterownik, +osprzet i wiazka :)
komplet skrzynia i silnik podpasuje ale troche rzeźby bedzie z elektroniką i parę(naście) pierdół po drodze na pewno wyskoczy a swoją drogą to czemu nie szukałeś takiego zestawu z 4,4
bo za taki zestaw 4.4 musialbym ladnie zaplacic, poza tym boje sie vanosow... juz mam alergie na dodatkowe rzeczy mogace zrujnowac moje finanse... a tak szczerze mowiac...ten zestaw trafilem za 2500zl, oddaje moj silnik ze skrzynia i doplacam 1500zl wiec sadze ze nie jest to duzo kasy jak za takie zabawki , biorac pod uwage ceny na alledrogo.pl... sama skrzynia na allegro kosztuje 2000zl
byly wersje 4,4 bez vanosów
ale znalezc za dobra kase i w dobrym stanie..... auto musi jezdzic jeszcze w tym roku ...
a co powiecie o remoncie silnika na bazie uzywanego rozrzadu z innego silnika + nowe zawory,uszczelniacze zaworow i uszczelki pod glowicami? zapewne mnie zlinczujecie za chec wsadzania uzywanego rozrzadu? ale chce wiedziec czy ma to racje bytu czy tez nie, ew. czy ktos z was orientuje sie w kosztach kompletnego rozrzadu z napinaczami i slizgami, do M60B40? bo z m62b35 chyba wyjdzie lipa poniewaz kolega posiada kompa do silnika ale kluczyka+ ews juz nie posiada tak wiec moge sobie pozniej wsadzic to wszystko w D... i dodatkowe kombinacje robic aby odpalilo.. ehhh juz nie mam sily, nie wiem co zrobic aby bylo najrozsadniej i zeby nie wydac 10 000zl ....
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 28-11-2011 o 19:44
Kolego kiedy cierpiałem na silnik 3,5 orientowałem się co trzeba zrobić aby wymienić go na 4,4. Nie rozumiem Cię. 4.0 to nawet lepszy silnik niż 4,4 a Ty chcesz włożyć bodaj najtańszy i najbardziej awaryjny z benzyniaków w e38 (to moje zdanie może skrzywione bo swoje wycierpiałem). Zmiana silnika z m62 na m62 to mnóstwo części i lekko liczyć trzeba 5tys z tego co pamiętam (silnik, elektronika, skrzynia, wał, dyfer....) Chłopie to wszystko kosztuje zupełnie nieopłacalną kasę. To M62 na M62, a Ty chcesz zamienić M60 na M62 co śmiem twierdzić jest zupełnie niewykonalne w normalnych pieniądzach a już na pewno nie opłacalne biorąc pod uwagę choćby utratę wartości auta, bo nikt nie chce 735.
Mechanior chce Cię obuć - mieć robote i 4,4 które sobie zrobi. Co pare dni bedzie Cię z przykroscia informował o nowych kosztach kilkuset zł a na koniec i tak nie będzie to jeździło i on CI wytłumaczy dlaczego tak się nieszczęśliwie złożyło. Co za głupi pomysł... :/
I jeszcze jedno:
199X-1996 = M60 3.0l i 4.0l - stary porządny, nieco głośniejszy niż m62, pilnować śrubek od pompy i tyle
1996-1998 = M62 3.5l i 4.4l - taniej wykonane z rozrządem na ślizgu zamiast zębatki itp... głupotami.
1998-200X = M62TU 3.5l i 4.4l i tutaj dopiero masz Vanosy, których jednak nie trzeba się bać, bo one sobie często stukają ale zupełnie nie trzeba tego ruszać. Zwykle to właściciele panikują a one sobie po prostu działają :P Koszt niektórych części jest 2,5x wyższy (dla przykładu węże od chłodzenia prawie wszystkie na spec. szybkozłączki)
Wiesz co, lepiej zrobisz jeśli poszukasz sobie 4.0 na swapa co wyjdzie Cię jakieś 2000-3000zł jeśli oddasz silnik albo wyremontować ten i to jest chyba najlepsza opcja.
CO możesz wiedzieć na pewno to to żebyś zmienił mechanika. Nie każdy kto grzebie e30 przez 15lat ma fach w ręku....
Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 29-11-2011 o 23:22