gadal glupoty, same koncowki nic nie zmienia dzwieku... co to za typ, to chyba nie chce wiedziec, ale to tlumiki robia robote w tym zeby ona byla cicha, to ze koncowki beda zagiete w dol, czy wychodzily na wprost nic nie zmieni. Katalizatory...wycinalem tez w swojej 740i, nic to nie zmienilo, ani nie bylo lepszego dzwieku, ani dynamiki, ani nie byla slabsza, za to na pewno byla mniej przyjazna dla srodowiska. Chcesz warczec w miescie, wytnij koncowy tlumik, z dolnych obrotow brzmi naprawde to niezle, pozniej zaczyna byc glosna(moze nie tak bardzo w srodku...ale jednak na komfort to wplywa.)
ja mam wyciete katy zastapione strumeninicami i wsadzone jakies koncowe tlumiki chyba przelotowe:) efekt? auto od 500-700 obrotow NAPRAWDE ROBI ROBOTE jezeli chodzi o basowe brzmienie:) (przyklad: wlaczajace sie alarmy w niktorych autach:D) do 4 tysiecy PRZEYJEMNIE basowo brzmi:) przy 4 tys drze ryja a po 4 tysiacach jest pieklo:) chodzi i wyglada WLASNIE TAK:
http://www.youtube.com/watch?v=Sf45y8sJEWs
jezeli chcesz to nagram Ci jak to chodzi aktualnie u mnie:) i moge jakos sie postarac zzrobic fotke od dolu auta:) pozdrawiam!
modyfikuj koncowe tlumiki wg sposobu opisanego na forum i wytnij do tego katy, zastap rurkami. Ja mam tak u siebie i jest idealnie. no wolnych jako tako to brzmi mniej wiecej slychac ze fa³ka, podczas spokojnej jazdy jest cicho, a przy bucie zwlaszcza pod koniec obrotomierza to normalnie dragster
. Naprawde fajnie.
a czy taki lekki pomruk pasuje do e38 czy nie ... hmm widze,ze nie pasuje glównie wg tych, ktorzy nie maja V8 pod mask± .. :D moim zdaniem lekki akcent V8 pasuje jak najbardziej. w kazdym razie bardziej ni¿ klekot. :)
przelot w V8 to kompletne nieporozumienie - kumpel ma w swojej 735 i brzmi to gorzej niz honda na mugenie, wogole nie jak V8, tylko dre jape bez sensu. Tego nie polecam.
:)
co do obnizenia mocy po wycieciu katow u siebie tego nie zaobserwowalem.
strumienice sobiue daruj, Jointovicz gdzie to czytales ze po ich montazu moment wzrosl o 20 nm w 80% aut. Rozumiem,ze niewazne czy montujesz to w malaczu czy w 4.0 - momment zawsze rosl w gore o 20 nm :) ? haha dobre
Ostatnio edytowane przez dobrus ; 24-11-2011 o 08:02
http://www.chojnacki.com.pl/filozofia/10-ukad-wydechowy
czytac czytac czytac:) ode mnie tlyko:
pomylilem sie ale jak wczesniej napisalem - mialem prawo bo nie pamietalem:) znalazlem i rozwialem wszystkie watpliwosci:) dziekuje milej lektury;) pozdrawiam i spokojnego czwartku zycze!
ze strony chojnackiego:
Zacznijmy od stwierdzenia, ¿e je¶li ju¿ decydujemy siê na monta¿ strumienicy, to za³ó¿my j± w miejsce ¶rodkowego t³umika.
Ponad 100 samochodów zosta³o przebadanych na hamowni z ró¿nymi strumienicami, zamontowanymi w ró¿nych miejscach. Zwykle chodzi o ¶rodkowy t³umik, lub miejsce wiecznego spoczynku katalizatora. Przy tej, niebagatelnej ilo¶ci pomiarów tylko 5 razy uda³o siê osi±gn±æ wiêksz± moc silnika czy te¿ strumienicy przypisaæ wiêksz± moc silnika, nie wiêksz± jednak ni¿ o oko³o 5%. Oko³o 20% pomiarów wykazywa³o moc silnika podobn± do seryjnej. Pozosta³e przypadki koñczy³y siê obni¿eniem parametrów silnika od 10% do ponad 15% a w skrajnych przypadkach by³y to wiêksze warto¶ci.
Oko³o 35% pomiarów momentu obrotowego silnika da³o przyrost tego parametru, przeciêtnie w granicy pod 10% ale i zdarza³y siê lepsze wyniki
i na koniec najwazniejszy cytat z chojnackiego:
Nale¿y jednak jasno zaznaczyæ, ¿e regu³± jest wyra¼ne pogorszenie parametrów silnika i zdecydowanie uwa¿am, ¿e nale¿y traktowaæ to w kategorii wyj±tku. Warto dodaæ, ¿e w ¿adnym wypadku nie nale¿y opieraæ statystyki dzia³ania jakiego¶ rozwi±zania o sytuacje wyj±tkowe.
wiêc jak widzisz dziecko, twoja teoria o strumienicy jako zamienniku kata :D jest o kant d.. rozbiæ. Od siebie dodam jeszcze ¿e te 35% przypadkow w ktorych wzrosl moment po monta¿u strumienicy zamiast kata wynika TYLKO I WY£¡CZNIE ze zuzycia tego¿ katalizatora, a wiec zmniejszenia jego przepustowo¶ci. wycinajac go i montujac zamiast niego strumienicê, po prostu 'odtykamy' wydech i st±d bierze siê przyrost. W przypadku nowych samochodow ze sprawnym ukladem wydechowym taka sytuacja nigdy nie bedzie miala miejsca.
Amen.
Ostatnio edytowane przez dobrus ; 25-11-2011 o 08:57
i to wlasnie chcialem Panie Jezusienki napisac ale ty jak to stary wyjadacz przypier...les sie do mojej literowki:) bo sie pomylilem z procentami i musiales pokazac ze znalazles blad i HAHA smieszne bardzo;) lbie sie nie znasz a piszesz:) <- tak to odebralem:) napisalem ze CHYBA 10% ze MOGE SIE MYLIC BO NIE PAMIETAM:) tez bylem zdziwiony jak to przeczytalem! i to chcialem napisac:) ze strumiennice nie pomagaja;) co wynika z tego art :) i z tego co pamietalem to napisalem:) nastepnym razem bede pisal tylko PEWNE info zebys juz nie musial sie wtracac i mogl siedziec cicho po 2 stonie monitorka i juz sie nie gotowac:*:*:*:*:*:*:*:*:* kochany koelgo moj:*:*:*:* :D DZIADZIE:* bo skoro ja dziecko:d Ty dziad:*
Spokojnie mo¿esz usun±æ wydechy ¶rodkowe to ju¿ da efekt je¶li nie chesz katów mo¿esz spróbowaæ je usun±æ.
Wydechy koñcowe siê rozcina i wyjmuje wk³ad.
Ja tak mam wcale nie jest g³o¶no ale ju¿ w ¶rodku ledwie s³ysze ten silnik bo wczesniej to wogóle co mi przeszkadza³o.
Dam na koniec chyba sportowy wydech bo ma pustym seryjnym jest za cicho pewnie puszka jest za du¿a i i tak dobrze t³umi d¼wiêk