Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 28

W±tek: Za³o¿y³em nowe elektrozawory i dalej jest jak by³o.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Cytat Zamieszczone przez prezE32s Zobacz posta
    Czyli co mam sprawdziæ , jak dalej wali gor±cem na szybê? Bezpiecznik 45 mam ca³y.
    To dopiero pocz±tek ,jest troszkê grzebania ,ale op³aca siê ,bo w finale masz ori instalacje a nie pajêczynkê :D
    W poprzednim po¶cie masz link z rozpisk± bezpieczników ,ale z tego co pamiêtam pod mask± jest jeszcze 3-4 bezp. odpowiedzialne za ogrz. (19-20-21) pó¼niejszym krokiem jest panel ogrzewania (mo¿liwe zimne luty) gniazdo i wtyk przy el.zaw.
    Ja walcz±c w swojej by³ej e32 z ogrzewaniem ,mia³em z tego co pamiêtam ,parê punktów (oczywi¶cie pominê el.zaw.) brak styku na bezp. ,sparcia³y przewód przy el.zaw.
    Poprzegl±daj instalacjê ,gniazda ,wtyczki ,prubówka w rêkê i posprawdzaj bezpieczniki lub je pozamieniaj ,czasem na oko wygl±da na dobry, a jest inaczej .
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Kolego Siudema uzasadnij, dlaczego odradza³by¶ rozwi±zanie jakie podpowiedzia³em? Je¿eli nie chcesz pajêczynki to polecam spróbowaæ jak mi³o siê wyjmuje skrzynkê z bezpiecznikami, ¿eby dostaæ siê do bezpieczników i w jakie k³opoty mo¿na siê wpêdziæ, kiedy siê to robi w dwudziestoletnim aucie. Stare elektrozawory i nowe nie ró¿ni± siê od strony elektrycznej zupe³nie, podobnie jak ich sterowanie, tak¿e nie wiem o czym piszesz Siudema. Wszystkie usterki jaki wymieni³e¶ s± mo¿liwe, ale bez znajomo¶ci podstaw elektryki i czytania schematów, na miejscu autora w±tku odda³bym auto do elektryka. Znalezienie usterki w uk³adzie ogrzewania to jest moment dla kogo¶ kto zna te samochody. Modu³ IKHA dla e32 750 przed liftem, stare elektrozawory oraz po lifcie, nowe elektrozawory jest ten sam. Tak jak napisa³em wy¿ej, po przekrêceniu kluczyka napiêcie z bezpiecznika 21 powinno byæ na srodkowym pinie elektrozaworów. Po drodze jest tylko modu³ IKHA, gdzie wy³±czyæ to napiêcie mo¿na tylko lewym pokrêt³em temperatury, je¿eli jest na maksa ciep³e, wtedy kiedy klika pokrêt³o. Pozosta³e dwa skrajne dwa piny elektrozaworów id± do IKHA i s± sterowane od do³u, tam ponienie¶ mieæ równe napiêcia wzglêdem masy, kiedy ustawiasz na zimno, napiêcie powinno byæ oko³o 9 do 10V, wraz z ustawianiem na coraz cieplejsze zmniejszaæ siê, a¿ do zera kiedy jest na maksa ciep³e, tak jak napisa³em w poprzednim zdaniu.
    Bezpieczniki modu³u IKHA 92 750:
    F20 zasilanie
    F21 ogrzewanie
    F19 dmuchawa
    F29 sterowanie kompresorem klimy
    F9 sterowanie elektryczna pompk± obiegu ogrzewania

bezpiecznik 45 pod kanap± wystêpowa³ w Twoim roczniku tylko z amortyzatorami EDC i s³u¿y³ do zasilania jego modu³ów
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 23-11-2011 o 19:27
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Kolego Siudema uzasadnij, dlaczego odradza³by¶ rozwi±zanie jakie podpowiedzia³em?
    sorki ale nie lubiê,, druciarstwa,,
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    bez znajomo¶ci podstaw elektryki i czytania schematów, na miejscu autora w±tku odda³bym auto do elektryka. Znalezienie usterki w uk³adzie ogrzewania to jest moment dla kogo¶ kto zna te samochody.
    Po to mamy forum ,aby w miarê mo¿liwo¶ci omijaæ elektryków-magików ,i raczej doradzaæ przy problemach z autkiem
    Co do reszty, gratki zgromadzonych wiadomo¶ci

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Poci±gn±³em przewód od bezpiecznika do ¶rodkowego pinu i dalej przy ustawieniu na nogi wali ciep³em na szybê. Co ciekawe jak wcisnê przycisk od klimatyzacji na szybê nie leci ani zimne ani ciep³e powietrze.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar PawlusK
    Do³±czy³
    Nov 2011
    BMW
    E32 730i
    Sk±d
    Katowice
    Dziadek od którego kupi³em moj± staruszke za³atwi³ to w do¶æ nietypowy sposób ;D a mianowicie mam pod mask± zawór kulowy na wê¿u .... mówi³ ¿e jak go zak³ada³ to by³o ciê¿ko z elektozaworami . S± ju¿ wymienione ale zawór kulowy zostawi³ ....
    Dwie mi³o¶ci - dwie pasje BMW&Cat

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Temat jako¶ przygas³ ,jak postêpy przy szukaniu usterki ?

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Nie ma ¿adnych postêpów. Elektromechanika który zna siê na e32 nie mam w pobli¿u. A sam potrafiê tylko sprawdziæ czy jest pr±d ewentualnie przylutowaæ jaki¶ kablek. Mo¿e co¶ w przysz³ym tygodniu bêdê my¶la³. A czy przy moim problemie winne mog± byæ zimne luty w mieczu dmuchawy?

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    miecz steruje si³± nadmuchu ,zagl±da³e¶ do panela sterowania klimy ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    u mnie jest dok³±dnie tak samo, mia³em kupowaæ elektrozawory ale pomysla³em ¿e mo¿e byæ to wina panelu sterowania klim±, zamienia³em kiedy¶ owy panel na inny i byæ mo¿e w nim tkwi problem. obecnie nie mam czasu na szukanie "pr±du" itd ale chêtnie odkupie sprawny panel ale warunek (V8 92 r), wtedy zamienie panele i zobaczymy.

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    Sk±d
    Chojnów
    Mam chyba winowajce. Dzisiaj id±c do auta po ciemku w gara¿u. Zobaczy³em, ¿e mimo i¿ auto jest zgaszone i zamkniête ¶wiec± siê dwa przyciski od panelu klimatyzacji. Te przyciski po lewej od opcji "auto" ustawienie na nogi na twarz i na szybê.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •