Witam mam pytanie czy flansza na wale od strony koła pasowego która jest przykręcona tą śrubą 27 ma normalny gwint czy lewy? I czy najlepiej zblokować wał przez otwór w obudowie skrzyni biegów wkładając w otwór w kole zamachowym np. wiertło?
Witam mam pytanie czy flansza na wale od strony koła pasowego która jest przykręcona tą śrubą 27 ma normalny gwint czy lewy? I czy najlepiej zblokować wał przez otwór w obudowie skrzyni biegów wkładając w otwór w kole zamachowym np. wiertło?
gwint jest normalny a wiertlo chyba nie wytrzyma
Gwint normalny, w koło zamachowe nic nie wkłdaj bo to połamiesz. Skutecznym rozwiązaniem jest założenie nasadki, na nią klucz "L", na niego rurkę, oprzeć ten zestaw na podłużnicy (od strony kierowcy) i strzelić z rozrusznika. Powinno puścić bez zająknięcia.
udało się odkręcić, rura min 1.5 m, koło zamachowe zblokowane poprzez wykręcenie jednej śruby z koła zamachowego i wkręcenie takiej samej tylko dużo dłuższej żeby oparła się i obudowę skrzyni, potem nasadka 27 na czworokąt ten największy dostępny chyba (np. do odkręcania półosi) i rurą 1.5 m we 2 osoby odkręca się normalnie (gwint prawy).
A z ciekawości zapytam, czy taką śrubę można przez przypadek ukręcić?
Bo z tego co czytam, to dość dużej siły trzeba użyć... Czy taka śruba na pewno zawsze wytrzyma?
Bo słyszałem kiedyś od mechanika, że może bywa różnie (nie mówił akurat o BMW, ale jednak)
raczej nie ma szans śruba jest twarda 11.9 bodajże ma drobny gwint i jest gruba. W Bmw raczej nie da się ukręcić takiej śruby prędzej ukręcisz klucz.
Dwie miłości - dwie pasje BMW&Cat
a ja znam przypadek w ktorym w e34 530 m30 mechanik złamał... wał korbowy.:D probujac odkrecic tą nakrętkę.