Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 28

W±tek: Znowu moja zmora, od³±czaj±ca siê po³owa cylindrów V12 M70...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów

Znowu moja zmora, od³±czaj±ca siê po³owa cylindrów V12 M70...

Witam mam znowu problem z moj± E32 mianowicie na zimnym silniku wszystko jest ok. Problem nastêpuje gdy auto siê nagrzeje. Nawet jak chodzi na wszystkie 12 garów czasami po gwa³townym wci¶niêciu gazu na luzie czuæ drganie silnika. Najczê¶ciej zmu³a ³apie j± podczas jazdy, po zgaszeniu i odpaleniu chwile jest ok, pó¼niej problem wraca. Pompy sprawdza³em s± niby ok, filtry paliwa wymienione, sondy mam od³±czone (ale to chyba nie wp³ywa bo przed pojawieniem siê problemu by³o ok). Powiedzcie prosze co jeszcze móg³bym sprawdziæ...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jokerow750
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    E38 750i, 750iL
    Sk±d
    Katowice
    Przepustnice i przep³ywki. U mnie co¶ takiego w e32 by³o zw³aszcza gdy jecha³e¶ i nagle chcia³e¶ przyspieszyæ.

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    No w³a¶nie tak jest. Sprawde, zamienie stronami i dam znaæ :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Mój kolega mia³ identyczny problem w swojej 750 E32...okaza³o sie ¿e jeden z tych silniczków od przepustnic...zapomnia³em jak to sie nazywa...EML czy jako¶ tak...zawiesza³ siê,wystarczy³o,¿e pukn±³ w niego czym¶ i by³o OK...przez jaki¶ czas.Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jokerow750
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    E38 750i, 750iL
    Sk±d
    Katowice
    I jak postêpy? Po zamianie co¶ siê poprawi³o/zmieni³o ??

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    Sk±d
    Chojnów
    Siemanko, nic jeszcze nie robi³em... praaaaca... w sobotê lecê do gara¿u co¶ pogrzebaæ to napiszê co i jak :) aha wydaje mi siê, ¿e problem pojawia siê gdy jest ma³o paliwa, postaram siê zalaæ auto do pe³na i wtedy zobaczê.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Hej na zaprzyja¼nionym forum przerabia³em problem kilka razy dog³êbnie zawsze z pozytywnym skutkiem. Nie mam ju¿ niestety czasu, ¿eby pisaæ tutaj, mo¿na poszukaæ bmw-klub.pl. Odno¶nie ma³ej ilo¶ci paliwa, chodzi³y kiedy¶ s³uchy, ¿e jedna pompa jest nieco wy¿ej i szybciej ga¶nie jedna po³owa, ale ja wyje¼dzi³em dwa razy paliwo do zera i nigdy tego nie zauwa¿y³em. Mo¿e byæ równie¿ tak, ¿e jedna pompa jest na wykoñczeniu i jak jest ma³o paliwa, siê przegrzewa i staje, mia³em tak, ale nie w e32, jednak¿e wszystkie te pompy s± podobne. £atwo to mo¿na by³o sprawdziæ, po odstaniu kilku godzin auto pali³o jak nowe. Tak w skrócie, je¿eli normalnie zapala siê EML to problem jest po stronie zasilania paliwem lub mechaniczny, by³ przypadek zatarcia jednej ze stron w M70 i w³a¶nie stawa³a po³owa. Je¿eli nie zapala siê EML to problem po stronie sterowania przepustnicami, lub samymi przepustnicami, trzeba pomierzyæ wirniki oraz ¶lizgi potencjometrów od czujników po³o¿enia przepustnic. Je¿eli pali siê EML ca³y czas lub inne opcje s± wyczerpane do wymiany jest licznik lub komputer EML. Powodzenia, daj znaæ w sobotê co ustali³e¶. Je¿eli masz auto po lifcie to niekontaktuj±cy czujnik impulsów na przewodzie od ¶wiecy równie¿ bêdzie unieruchamia³ stronê. Przed liftem mo¿e ich w ogóle nie byæ.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 17-11-2011 o 18:08
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    Sk±d
    Chojnów
    Nie pali siê EML, mam auto po lifcie, czujniki impulsów mam nowe. Wydaje mi siê, ¿e problem le¿y w³a¶nie w uk³adzie paliwowym

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Hej, EML powinien siê zapaliæ jak przekrêcasz kluczyk na zap³on, a potem zaraz zgasn±æ. Je¿eli tak jest to od strony elektrycznej self test przechodzi, to znaczy, ¿e przepustnice wychylaj± siê co najmniej do poziomu biegu ja³owego i sygna³ z potencjometrycznych czujników po³o¿enia przepustnic jest prawid³owy. Czyli powinien zapaliæ o chodziæ co najmniej na ja³owym bez problemu. Sprawd¼ ci¶nienie pomp, szczególnie na prawie pustym zbiorniku i bêdziesz wiedzia³. Mo¿e byæ te¿ padniêty przeka¼nik jednej z pomp, mo¿na to sprawdziæ, akurat po lifcie przeka¼niki zmieniono na zwyk³e, przed liftem by³y pó³przewodnikowe. Na razie to powinno byæ wszystko. Zawsze mo¿na przepi±æ przewody paliwowe w baga¿niku i wi±zki i w ten sposób zamieniæ pompy, je¿eli rozpoznasz wcze¶niej, która strona nie pali to po zabiegu bêdzie odwrotnie, je¿eli to bêdzie to. Pompa tylko orygina³ Bosch, wszystkie inne to ¶mieci.
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Pompa tylko orygina³ Bosch, wszystkie inne to ¶mieci.
    Napisa³bym "pompy", gdy¿ stara szko³a nakazuje aby przy M70 pompy zmieniaæ obie na raz, gdy jedna pada.

Brzmi g³upio, ale polecam zastanowiæ siê nad tym dwa razy, bo ma to g³êbszy sens.
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •