-
Zaawansowany U¿ytkownik
[ wnetrze] nie dzia³a nawiew
Panowie,¿eby nie by³o ,¿e nie szuka³em(nawiew,dmuchawa,wiatrak)nic konkretnego nie znalaz³em bo jak kto¶ naprawi³ to pisze "ok,dziêki ,dzia³a"i nic wiêcej,co w koñcu by³o przyczyn±.
Mianowice jadê sobie dzisiaj do domu w ten upa³,nawiew mam na maxa i 16st i nagle przestaje mi dmuchac w ¶rodku kabiny.Nie leci kompletnie nic powietrza.Czy jadê czy na postoju.Co¶ s³ychac gdy w³anczam i wy³ nawiew i klime ale dalej nie dmucha.
Co mo¿e byc konkretn± przyczyn±?nie ominie siê bez rozbierania deski?
Wolê zapytac tutaj i potem dzwonic do mechanika bo takto mechanik powie ze do wymiany je¿,szczotki itd itp
-
Tutaj instrukcja zdjecia dechy:
http://forum.7er.pl/-wnetrze-demonta...iewu-vt803.htm
Jezeli chcesz naprawic wlasny (jezeli komotator jest w porzadku) to zmien szczotki i porzadnie przesmaruj oski czyms co szybko nie odparuje.
Pozdrawiam
Sebek
p.s. Jeze w e38 raczej nie siadaja - po prostu na osce nie ma smarowanie lub wytarly sie szczotki.
Mozesz tez sprobowac pod maska odkrecic te plastiki, wloty powietrza (wtedy dojdziesz tam reka) i poruszac nim, od razu po przekreceniu silnika - powinien zaczac chodzic, lecz z czasem znow padnie.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
a szczotki gdzie kupic najlepiej?czym poruszac?
NIe ma tutaj znaczenia panel od klimy?mia³em na kó³ka i zmienia³em ale to bardzo dawno
-
Mysle ze nie ma znaczenia, chyba ze masz stary panel to zamien.
Zacieranie sie tych wentylatorow to normalka, przerabialem to juz sam.
Szczotki powinien miec elektromechanik - ja sie w to sam nie bawilem.
Poruszac reka, po demontazu tych dolotow dojdziesz do wentylatora.
Bardzo wazne zebys nim ruszyl zaraz po przekreceniu kluczyka - wtedy dostaje impuls.
Sebek
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
te¿ to przerabia³em u siebie tydzieñ temu... zdjêcie deski 2 godzinki, demonta¿ wiatraczka 3 min. a potem do kolesia od alternatorów itp. koszt 35 z³ wymiany szczotek i teraz wszystko dzia³a. te wentylatory s³ysza³em ¿e te¿ wcale nie padaj± pod warunkiem wymiany szczotek w miarê mozliwo¶ci zanim przestanie krêciæ albo zaraz po bo jak siê zatrzyma przegrzewa siê jeden z obwodów wirnika i dostaje "skrótów" wtedy to ju¿ lipa jest. Tak mi naopowiada³ ten elektryk co robi³...
-
Zaawansowany U¿ytkownik
U mnie jednak bezpiecznik,ten 30A.By³ lekko stopiony.Wymieni³em i dmucha ale wci±¿ uwa¿am ¿e nie ch³odzi jak powinno
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Witam
Tez mam problem z nawiewem tylko ze mój ca³y czas wieje na max obrotach nawet po zamkniêciu auta wy³±cza siê dopiero po 15min jak auto siê u¶pi..
Sta³o siê to po oko³o 2tyg od wymian je¿a (wczesniej wogole nie dzia³a³ wymieni³em je¿a i by³o ok) nie wiem co teraz siad³o .
Proszê o pomoc
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
A ja mam taki problem, ze czasami po odpaleniu nie dzia³a nawiew. Ale po wjechaniu w jaka¶ dziure, albo lekko nakrwê¿nik zaczyna dzia³aæ normalnie.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum