Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: stukot, szmer, klekotanie m60b30

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    W m60 mamy podwójne kolektory wydechowe - tzn. z podwójnej warstwy materiału (zapewnia to dobrą izolację termiczną). I zdarza się, że na łączeniach zaczyna ona brzęczeć. Więc mechanicy słusznie zasugerowali - warto sprawdzić.

Początkujący Użytkownik Awatar kabat
    BMW
    l
    w poniedziałek postaram się tym zająć. Ale jak lepiej zrobić, odkręcić czy rozciąć i zobaczyc co tam siedzi? Jak się odkręci kolektory to nie będzie potem problemów żeby je założyć? nie rozlecą się?

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Najlepiej wejść pod samochód i posłuchać uważnie. Jeżeli zlokalizujesz który kolektor, to wiercisz małym wiertłem otwór blisko zakończenia poszczególnych sekcji (tak żeby przewiercić tylko osłonę ) i spawasz dwie warstwy razem.

Problem w tym, że kolektory raczej brzęczą, niż stukają czy klekotają... Może nagraj te dźwięki i podeślij filmik.

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Wejdź pod auto i trzonkiem młotka stukaj po wydechu w okolicach łączenia kolektorów z wydechem, jeżeli usłyszysz ten sam dźwięk to już wiesz co, auto najlepiej zgaszone.

BMW
    l
    w sumie to właśnie jest takie brzęczenie, napisalem tak w temacie bo po prostu nie wiedziałem jak określić ten dźwięk ;X

Początkujący Użytkownik Awatar PawlusK
    BMW
    E32 730i
    Cytat Zamieszczone przez kabat Zobacz posta
    Krzywy191, tak to jest ten olej co mówisz. Zdaje się że muszę zmienić mechanika, bo powiedział że ten silnik tak ma i żeby się tym odgłosem nie przejmować i ew. zalać mineralnym....
    Czy po wymianie szklanek jeśli wszystko się uspokoi spróbować z 5w40 np Liqui Moly czy lać już lepiej Valvoline ten co był 10w40? Dodam że uszczelniacz wału od strony skrzyni lekko przepuszcza, uszczelka miski będzie założona i przy wymianie szklanek oczywiście uszczelki pod pokrywami zaworów.
    Zmieniaj puki czas jak będziesz zwlekał ze zmianą mechanika to wylądujesz tak jak ja;/
    też mam a właściwie miałem XD dobrego znajomego co prowadzi warsztat samochodowy (przynajmniej tak to się nazywa) w e34 padła mi uszczelka głowicy zalezało mi na czasie wiec zajechalem do niego koszt był niewielki więc przy okazji uszczelki poprosiłem o sprawdzenie panewek tłoków itd itp (auto miało przejechane 564000 km)
    powymieniał pierscienie (podobno były popękane) ,panewki ,głowice dał dosprawdzenia w sumie zrobiłem kapitalny remont silnika za niecałe 3000zł....
    a teraz minusy znajomości
    auto zamiast stać tydzień w warsztacie stało 2 m-ce po przejechaniu 5tyś zaczęły stukać zawory potem zaczło ubywać oleju a n a koniec musiałem dolewać 5l płynu do chłodnicy co 200km
    Bunie z bólem serca sprzedałem za 1500 handlarzom i teraz wylądowałem w e32 i nie mam zamiaru ryzykować już z warsztatami które zajmują się czymś innym niż BMW
    Dwie miłości - dwie pasje BMW&Cat

Zaawansowany Użytkownik Awatar dOOm_PL
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    u mnie w e38 jak kupiłem ktoś majstrował przy katach i w rurze strasznie strasznie dzwoniło ale tylko dzwonilo... z tego co pamietam to najbardziej jak ruszalem...
    2 rzecz- sprawdz rolki- te które napinaja pasek z klimy i pompy wspomagania ktoras może byc wyrobiona i dlatego tak hyrczy...
    Popuść rolki sciag delikatnie pasek i pokreć rolka- ma się krecić bez hałasu...
    U mnie chyba teraz własnie poszła bo tak jakoś dziwnie dzwoni a jak wymieniałem pompe wody i je porozbierałem to te rolki strasznie głośno mi pracowały(stukały przy obracaniu)
    Ostatnio edytowane przez dOOm_PL ; 20-11-2011 o 17:19
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

BMW
    l
    dziękuję wszystkim za porady, jak tylko problem jakoś rozwiążę to na pewno napisze, z tym że nie wiem czy w tym tygodniu dam rade ;/ czasu brak

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    a faktycznie, kiedys mialem przypadek ze dzwonilo w rurach od kolektora wydechowego, slychac bylo dobrze pod samochodem

Uprawnienia umieszczania postów