W m60 mamy podwójne kolektory wydechowe - tzn. z podwójnej warstwy materiału (zapewnia to dobrą izolację termiczną). I zdarza się, że na łączeniach zaczyna ona brzęczeć. Więc mechanicy słusznie zasugerowali - warto sprawdzić.
W m60 mamy podwójne kolektory wydechowe - tzn. z podwójnej warstwy materiału (zapewnia to dobrą izolację termiczną). I zdarza się, że na łączeniach zaczyna ona brzęczeć. Więc mechanicy słusznie zasugerowali - warto sprawdzić.
w poniedziałek postaram się tym zająć. Ale jak lepiej zrobić, odkręcić czy rozciąć i zobaczyc co tam siedzi? Jak się odkręci kolektory to nie będzie potem problemów żeby je założyć? nie rozlecą się?
Najlepiej wejść pod samochód i posłuchać uważnie. Jeżeli zlokalizujesz który kolektor, to wiercisz małym wiertłem otwór blisko zakończenia poszczególnych sekcji (tak żeby przewiercić tylko osłonę ) i spawasz dwie warstwy razem.
Problem w tym, że kolektory raczej brzęczą, niż stukają czy klekotają... Może nagraj te dźwięki i podeślij filmik.
Wejdź pod auto i trzonkiem młotka stukaj po wydechu w okolicach łączenia kolektorów z wydechem, jeżeli usłyszysz ten sam dźwięk to już wiesz co, auto najlepiej zgaszone.
w sumie to właśnie jest takie brzęczenie, napisalem tak w temacie bo po prostu nie wiedziałem jak określić ten dźwięk ;X
Zmieniaj puki czas jak będziesz zwlekał ze zmianą mechanika to wylądujesz tak jak ja;/
też mam a właściwie miałem XD dobrego znajomego co prowadzi warsztat samochodowy (przynajmniej tak to się nazywa) w e34 padła mi uszczelka głowicy zalezało mi na czasie wiec zajechalem do niego koszt był niewielki więc przy okazji uszczelki poprosiłem o sprawdzenie panewek tłoków itd itp (auto miało przejechane 564000 km)
powymieniał pierscienie (podobno były popękane) ,panewki ,głowice dał dosprawdzenia w sumie zrobiłem kapitalny remont silnika za niecałe 3000zł....
a teraz minusy znajomości
auto zamiast stać tydzień w warsztacie stało 2 m-ce po przejechaniu 5tyś zaczęły stukać zawory potem zaczło ubywać oleju a n a koniec musiałem dolewać 5l płynu do chłodnicy co 200km
Bunie z bólem serca sprzedałem za 1500 handlarzom i teraz wylądowałem w e32 i nie mam zamiaru ryzykować już z warsztatami które zajmują się czymś innym niż BMW
Dwie miłości - dwie pasje BMW&Cat
![]()
![]()
u mnie w e38 jak kupiłem ktoś majstrował przy katach i w rurze strasznie strasznie dzwoniło ale tylko dzwonilo... z tego co pamietam to najbardziej jak ruszalem...
2 rzecz- sprawdz rolki- te które napinaja pasek z klimy i pompy wspomagania ktoras może byc wyrobiona i dlatego tak hyrczy...
Popuść rolki sciag delikatnie pasek i pokreć rolka- ma się krecić bez hałasu...
U mnie chyba teraz własnie poszła bo tak jakoś dziwnie dzwoni a jak wymieniałem pompe wody i je porozbierałem to te rolki strasznie głośno mi pracowały(stukały przy obracaniu)
Ostatnio edytowane przez dOOm_PL ; 20-11-2011 o 17:19
Jade wolno ale ciagle przed toba:)
dziękuję wszystkim za porady, jak tylko problem jakoś rozwiążę to na pewno napisze, z tym że nie wiem czy w tym tygodniu dam rade ;/ czasu brak
a faktycznie, kiedys mialem przypadek ze dzwonilo w rurach od kolektora wydechowego, slychac bylo dobrze pod samochodem