Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 34

W±tek: Problemy z uk³adem ch³odzenia m60b40...:/

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar dOOm_PL
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Sk±d
    Przemy¶l

Exclamation Problemy z uk³adem ch³odzenia m60b40...:/

Witam

Wiem, ¿e na forum jest o tym pe³no postów ale nie wyczyta³em podobnych objawów w innych posach...
    Otó¿ jaki¶ czas temu pad³ mi termostat(zaciety w pozycji zamkniêtej)... jaki¶ tydzieñ temu wymieni³em go na nowy ( wahler) i teraz juz mi sie nie przegrzewa, ALE jest pare objawów które mnie niepokoj±...:/
    NP. powiedzcie mi czy to jest prawid³owe ze w wê¿u tym górnym który idzie do ch³odnicy NIE MA P£YNU- jest twardy ale jak go sciskam to czuje jakby tam by³o powietrze...:/ dopiero jak odkrêcam odpowietrznik przy ch³odnicy to tak jakby tak dochodzi³...
    Mam w samochodzie gaz( sekwencja 2 reduktory)

reduktory zauwa¿y³em, ¿e nie sa za bardzo dogrzane chocia¿ wskazówka na zegarach stoi pionowo w górze (nie robie duzych przebiegów bo 10km w jedna stronê - do pracy) wcze¶niej nie zwraca³em uwagi czy by³y gor±ce po takiej podró¿y... Ale CZASAMI prze³±cza sie na gaz D£UZEJ niz normalnie to by³o- wcze¶niej jak przekracza³o niebieskie pole juz by³o na gazie a teraz NIE ZAWSZE i jest z tym ró¿nie... Czasem wskazówka wyjezdza prawie ca³kowice do góry zanim przerzuci na gaz...

Wiem, ¿e raz jak z³apa³em redukrtor to malo co sie nie poparzy³em a teraz ...
    Nie zawsze dzia³a mi ogrzewanie dopiero jak jej przycisne to zaczyna leciec ciep³e- CZASEM NAWET gor±ce ale musze nia troche pojezdzic...

SAMOCHÓD ODPOWIETRZA£EM JUZ CHYBA Z 4 razy zawsze pojawiaj± siê jakie¶ b±ble- teraz próbowa³em ja odpowietrzyc w ten sposób ze po przyjechaniu do domu jak troche ostygnie odkrecam korek ze zbiorniczka i spuszczam powietrze... niby cos dziala bo jest go coraz mniej...
    UWAGA sprawdza³em u mechanika obecnosc na CO2 ale wykaza³o ze uszczelka pod g³owica jest ok...

Chlopaki poradzcie mi o co chodzi bo oszaleje- jak sprawdziæ pompe wody czy dzia³a? czy w reduktorach sa jakie¶ odpowietrzniki??
    SORY ZE SIE TAK ROZPISA£EM>>>>> DESPERAT...:)
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 05-12-2011 o 21:26
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BRABUS
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    Sk±d
    Mwek
    mialem to samo w swoim m60b40, na poczatku oczywiscie wymienialem pompe, bo mi zerwalo wirnik, po tej wymianie byl problem z odpowietrzeniem. Odpowietrzenie zaczalem od ustawienia temperatury na 32 stopnie(tak zeby otworzyly sie EZ) i na 1/4 czy pol gwizdka dmuchawe. Mialem otwarty korek, wiec widzialem kiedy plynu ubywa i caly czas go dolewalem(zeby nie zeszlo do zera - jesli zejdzie do zera zimna wode wlewasz do goracego bloku - a tak to sie cos wymiesza. Uklad odpowietrzalem z dobre 30 min - podstawa to szczelny uklad. Parowniki masz ponizej zbiorniczka? jesli powyzej, to moze byc ciezko je odpowietrzyc.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Sprawd¼ pompê.

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Przemy¶l
    No w³asnie jak sprawdzic pompe?? Ale czy to nie jest dziwne ze samochód siê nagrzewa i pózniej jest normalnie?? czy pompa mo¿e sie zacinaæ?
    Dzisiaj to samo jak wraca³em z pracy...:/
    Jak jechalem przelaczy³o gaz zaraz po tym jak strza³ka przekroczy³a niebieskie pole a teraz jak wraca³em to juz dawno by³a na wskazówce 90 stopni i dalej chodzi³a na benzynie:/ Ku***A maæ...:/
    Parowniki mam zaraz za lewa lampa- jeden wy¿ej drugi ni¿ej... Jezeli jest ponad poziomem to niedu¿o...

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Nie wiem jak dok³adnie jest w E38, ale w E32 je¶li pompa dzia³a prawid³owo to po odkrêceniu korka wlewu p³ynu i lekkim przygazowaniu widaæ wyra¼n± stru¿kê p³ynu. To znak, ¿e pompa dzia³a i p³yn jest pompowany.

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Przemy¶l
    Ok wiêc tak. Wskazówka pokazuje ok 80 stopni. Za³aczylem silnik i odkrecilem korek w zbiorniczku i nie zauwazylem tak zadnej stru¿ki... Nie wiem za bardzo czego mam szukaæ ale jedyne co sie sta³o to to ze po chwili zacze³o mi podnosic poziom plynu do góry az zacz±l sie przelewaæ/wylewaæ... To wskazuje ze to bedzie pompa wody?? jaka jeszcze istnieje mo¿liwo¶æ?

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Przemy¶l
    Wiêc jak to jest? bo czytaj±c posty na necie pisa ze jak poziom p³ynu sie podnosi to znaczy ze jest ok... dobrze mowie?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    BMW E38 4.0i V8
    Sk±d
    Czêstochowa
    u mnie sie podnosi ale jak pusci termostat to spowrotem wciaga ale tylko przy odpowietrzaniu

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    masz gdzies babla powietrza w ukladzie stan przodem pod gore i odpoiwetrz dobrze

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Speedy
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    e36 M50b20 320i cab
    Sk±d
    Che³m/Stenungsund
    Blog
    4
    Ch³opaki powiedzcie ile wchodzi plynu chlodzacego do e38 M60b40??

Jak dobrze spu¶ciæ ca³y p³yn?
    Ostatnio edytowane przez Speedy ; 01-12-2011 o 14:52

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •