Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Wątek: Witam ponownie z E38

Zaawansowany Użytkownik Awatar jonash
    BMW
    Było E38 740iA '01 | 318 TDS Touring '97
    Cytat Zamieszczone przez jonash Zobacz posta
    No i zonk. Ostatnio wyładowała się bateria. Sprawdziłem ładowanie i tylko przy włączonym silniku jest ok 13,5V. jak Włączę wszystko to spada i poniżej 12V!! :( Jutro jadę do zakłądu, gdzie regenerowali, dali gwarancję (na wymienione części) więc mam nadzieję, że to poprawią...

Panowie z zakładu regenerującego alternatory, stwierdzili, że na stole wszystko działa poprawnie, a w aucie max ładowanie to 13,6V. Jak po włączam zabawki to spada do 12V (wcześniej było 11,9V).
    Diody rzekomo są ok, regulator włożyli oryginalny używany i efekt jest minimalnie lepszy. I co teraz :|.... Poradzi ktoś coś??
    Jak wygląda ładowanie przy maksymalnym obciążeniu?
    Może jest jakiś specjalista sprawdzony w trójmieście, który poradzi na taki problem?

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Poszukaj "po drodze" do akumulatora. Często winne są zaśniedziałe łączenia przewodów. Ja wydałem 1tys.PLN zanim wyczyściłem u siebie "+" pod maską, ale za to mam nowy aku i zregenerowany alternator :D

BMW
    ale ładowanie było sprawdzane bezpośrednio na alternatorze i na aku. mimo wszystko gdzieś te napięcie może uciekać?

Gdzie dokładnie szukać tego Plusika?? gdzieś pod osłoną podszybia? Bateria nowa, altek zregenerowany to teraz przydałoby się te oświecenie i naprawa bez kosztowa:)
    Ostatnio edytowane przez jonash ; 19-11-2012 o 16:43

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Nie wiem jak to jest w E38, poza tym że "+" masz przecież na silniku. Najpierw sprawdź przewód od alternatora do +, a potem od + do aku. Jestem przekonany, że znajdziesz gdzieś śniedź ;)

BMW
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Nie wiem jak to jest w E38, poza tym że "+" masz przecież na silniku. Najpierw sprawdź przewód od alternatora do +, a potem od + do aku. Jestem przekonany, że znajdziesz gdzieś śniedź ;)
    Ok, dzięki za wskazówki, poszukam jakiejś instalacji i sprawdzę jutro. Oby to było to...
    A orientujesz się jak sprawdzić czy bateria jest ok? Czy to tylko u speca? Napięcie jest 12,4V na teście 9.

znalazłem taki schemat: http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...ttery_cable-2/ jutro będę szukał...

Plusa jeszcze dzisiaj wyszczotkowałem. Faktycznie był zaśniedziały. Niestety nic to nie pomogło.

Dzisiaj wyszczotkowałem kabel minusowy od baterii i ładowanie wzrosło o 0,1V więc jest już 13,7V. Przy czym klema minusowa jak ją dokręcam to się obraca. Może spróbuję inną jak będę miał okazję.
    Ostatnio edytowane przez jonash ; 21-11-2012 o 08:43

BMW
    W końcu alternator sprawny. Po dwudniowej walce i wymianie regulatora na nowy z Boscha napięcie na wolnych obrotach wynosi 14,05-14,1V, a po dodaniu gazu 14,2V. Trochę skacze ale trzyma niezależnie od obciążenia :)
    Panowie z Ba-Car w Sopocie twierdzili, że to Nie wina Regulatora, że widać tak działa ten alternator. Wniosek Panowie z Ba-Car się NIE znają!! Nie Polecam!
    Ostatnio edytowane przez jonash ; 03-12-2012 o 18:47

BMW
    Ledwo człowiek naprawił alternator, a zaczął hałasować wał i trzeba było się wracać z trasy:(
    Okazało się, że przegub łączący wał z mostem jest wysuszony i jego wnętrzności hałasowały, dodatkowo przegub lubiał się blokować. Po przesmarowaniu go porządnie hałasy ucichły...oby na stałe:)

BMW
    Cytat Zamieszczone przez grabol Zobacz posta
    Ciekaw jestem bardzo Twojej opinii po zmianie oleju na gęstrzy.
    Vanosy Ci bardzo chalasują?
    Przejechałem już parę tyś km i przyznaję, że olej jest super. Auto odpala bardzo fajnie nawet przy dużych mrozach. Nie ma już śladu po 'głośnym' rozruchu:) Zdecydowanie polecam Motul 300 V Chrono :)

BMW
    Kwestia wyładowywania baterii została rozwiązana. Nawigacja nie wyłączała się w trybie uśpienia i kradła prąd.

Niestety auto trzeba było sprzedać ze względów inwestycyjnych. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Ale chyba trafiło w dobre ręce ;)

Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Ciekaw jestem czy znam tego szczęśliwego nowego posiadacza Twojej limuzyny ... A może "świeżak"
    Pewność na każdym kilometrze ...

Uprawnienia umieszczania postów