-
Zaawansowany Użytkownik
Podbijam temat bo mam podobny problem co Kolega, który niestety odpowiedzi nie uzyskał albo się nią nie podzielił ;)
Od dobrych 5ciu lat mam z M60B40 raz, może dwa razy na rok problem który ostatnio się bardzo nasila i obecnie występuje po każdym odpaleniu. Silnik na zimno pracuje bardzo nierówno, nie chce się wkręcać, ma ciągłą czkawkę, która w ciągu ok. 30 minut kompletnie znika i motor zaczyna pracować normalnie.
Kiedy już się sytuacja normuje ale jeszcze nie jest dobrze, na 6 biegu przy 1000obr i gazie w podłogę wali jakby ktoś młotem pneumatycznym po plecach jeździł ;) Idąc dalej, są momenty podczas przyspieszania kiedy silnik na przemian odzyskuje pełną sprawność - może na pół sekundy - a potem znowu zamula i się trzęsie / nie ma mocy. Znamienne jest nagłe przejście ze złej pracy w średnią albo idealnie równą i spowrotem. Nie udało nam się ani razu problemu zdiagnozować jak występował, jedynie jak już silnik pracował dobrze - brak błędów.
Przepływka i sondy to raczej nie są - jedna co prawda jest strzelona (gazem na cały silnik steruje 1 sonda) ale miałem w tym aucie już kilka sond w tym nowe Boscha i nawet z nimi ten problem wystepował. Różnica między tym co było a tym co jest teraz jest taka, że teraz problem znika w trakcie jazdy, wcześniej się pogaraszał do momentu jak nie dało się jechać i trzeba było robić reset DME - jak ręką odjął ;)
Na gazie / benzynie to samo. Mi to śmierdzi zapłonem, jakby silnik nie wiedział kiedy dać iskrę. Czyli czujnik wałka, obstawiam jeszcze TPS? Tylko czemu po pół godziny wszystko chodzi jak w zegarku?
Może to być zbieg okoliczności ale wydaje mi się że problem jest powiązany z temperaturą oraz wilgotnością kiedy jest powyżej 0. Latem był święty spokój, na przestrzeni ostatnich lat najczęściej problem który dało się wtedy rozwiązać resetem kompa występował jak było mokro.
Uprawnienia umieszczania postów