Skoro tak mówisz to może spróbuję. Pewnie trzeba wyciągnąć listwę ozdobną i tam będą jakieś śrubki tak?
A zakładjąc ze dostane sie do środka to jak poznam ze ten czujnik nie działa? Zasymulować jakoś zamknięcie drzwi czy jak?
Skoro tak mówisz to może spróbuję. Pewnie trzeba wyciągnąć listwę ozdobną i tam będą jakieś śrubki tak?
A zakładjąc ze dostane sie do środka to jak poznam ze ten czujnik nie działa? Zasymulować jakoś zamknięcie drzwi czy jak?
Zdjęcie boczka to 2 minuty roboty. Nie ściągaj żadnj listwy tylko odkręć śrubkę od klamki wewnętrznej, wyciągnij sobie tą dolną lampkę w boczku-wypnij ją i potem ciągnij od dołu boczka energicznie ale z czuciem - cały boczek jest na zatrzaskach, potem delikatnie do góry cały boczek i zrobione ;)Zamieszczone przez Damias
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
witam
[elektryka] - bez rozbierania zamka, możesz stwierdzić voltomierzem / żarówką czy na pinie nr 6 - szerokiej czarnej - 18pinowej wtyczki w module drzwi, tym pod głośnikiem, przy zamkniętych drzwiach pojawi się masa.
Drzwi możesz zamknącprzy uchylonym skrzydle - pchając krzywkę zamka śrubokrętem.
Sygnalizator zamkniętych drzwi - działa w ten sposób, że przełącza masę - pomiędzy czerwoną lampką pod zamkiem, a pinem nr 6 tej dużej wtyczki.
w zamku są dwa kontakty - drugi sygnalizuję stan położenia centralnego zamka
pozdrowienia
Dzięi Maxo17 za info. Na pewno sie przyda. W weekend majowy na działeczce się za to wezmę i spróbuje zdiagnozować dokładnie problem :)
Pojawiły sie nowe fakty :)
Zaobserwowałem że jak mocniej trzasnę drzwiami to błąd nie wystepuje :) Może to tylko jakiś niekontakt. Ale tak czy inaczej trzeba to sprawdzić bo nie wypada trzaskać drzwiami w 7er :)
Witam
Podepnę się z moim tematem do wątku. Może ktoś pomoże.
Od kilku dni pojawia się jak ruszę autem komunikat otwartych drzwi.
Inpą chciałem zlokalizować które to drzwi.
Okazało, że są to przednie kierowcy i pasażera. Więc moje tytanie: naraz awaria dwoje drzwi, rozbierać po kolei czy szukać gdzie indziej ?
Z góry za pomoc dziękuję.
jeszcze jest opcja taka że można wykodować te powiadomienie , ale to jest "nie profesjonalnie" heh.
Nie liczy się model, nie liczy się moc... liczy się marka.
Najgorsze, że nie wiem od czego zacząć szukać.
Wtyczki przy słupkach sprawdzone. Profilaktycznie ktontaktem potraktowane. Po demontażu wtyczek nic niepokojącego nie widać. Nadal gdy ruszę autem komunikat nie zamkniętych drzwi. W Inpie pokazuje otwarte drzwi lewe i prawe przednie. Natomiast w inpie potwierdzenie że rygle od zamka się zamykają jest.
Czyżby winowajcą jest moduł konfortu ?