Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Samo je¿d¿±ce bmw

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Picollo
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e38 2.8i 2000r
    Sk±d
    Witnica/lubuskie

Samo je¿d¿±ce bmw

Jaki¶ czas temu wyst±pi³ problem w mojej buni ¿e przy gaszeniu auta ona znów chcia³a odpaliæ i tak siê zdarza³o raz na jaki¶ czas.
    Po jakim¶ czasie autko zamkniête i pozostawione na biegu nagle próbuje odpaliæ i tak zwanymi kangurkami autko doje¿d¿a do p³otu s±siada gdzie siê zatrzymuje.
    Po tym wszystkim po przekrêceniu zap³onu kontrolki siê zapalaj± i brak rozruchu. Mechanik stwierdzi³ ¿e kostka od stacyjki jest walniêta i ona zrobi³a zware wiêc autko sobie pojecha³o a teraz przez ni± nie mo¿na jej odpaliæ. Wiêc tu moje pytanie co to mog³o byæ? bo okaza³o siê ¿e kostka jest ok tylko rozrusznik by³ do naprawy dok³adnie skopci³ siê szczotko-trzymacz po wymianie jest ok autko pali bez problemu

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Cytat Zamieszczone przez Picollo Zobacz posta
    tu moje pytanie co to mog³o byæ? bo okaza³o siê ¿e kostka jest ok tylko rozrusznik by³ do naprawy dok³adnie skopci³ siê szczotko-trzymacz po wymianie jest ok autko pali bez problemu
    Pytanie i odpowied¼ :) dobre dobre.

Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e38 2.8i 2000r
    Sk±d
    Witnica/lubuskie
    konkretnie chodzi mi o to co powodowa³o odpalanie auta przy jego gaszeniu i jaki jest powód ¿e w momêcie kiedy auto jest zamkniête samo odpala???

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    bo okaza³o siê ¿e kostka jest ok
    Kostka to jedno, a wnêtrze stacyjki to inna sprawa. Mo¿e tam jest problem.

skopci³ siê szczotko-trzymacz
    To nie t³umaczy samoczynnego uruchamiania rozrusznika. ¯eby uruchomiæ rozrusznik, trzeba podaæ +12V na zacisk elektromagnesu rozrusznika.
    Jak jest zwarcie w stacyjce albo na elektromagnesie, to rozrusznik mo¿e krêciæ, ale ¿eby szczotkotrzymacz? Bez za³±czenia elektromagnesu szczotki nie maj± pr±du, a ko³o zêbate rozrusznika nie zazêbi siê na kole zamachowym.
    Mo¿e te¿ jaki¶ modu³ wariowaæ i uruchamiaæ rozrusznik "bez rozkazu".
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e38 2.8i 2000r
    Sk±d
    Witnica/lubuskie
    No nie wiem mechanik po wyjêciu rozrusznika i rozebraniu go pokaza³ mi jak±¶ czê¶æ star± i now± zapyta³em co to jest i on powiedzia³ szczotko-trzymacz niby on siê sfajczy³ w momencie gdy auto próbowa³o odpaliæ i pod czas krêcenia rozrusznikiem trafi³o na opór p³otu na którym auto siê zatrzyma³o.
    Po wymianie w/w czê¶ci auto zaczê³o normalnie krêciæ lecz na biegu ju¿ nie zostawiam bo mam obawy ¿e znów samo bêdzie chcia³o odpaliæ i odjedzie.
    Je¶li co¶ podobnego siê zdarzy to jakiego modu³u szukaæ i gdzie??

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Pierwsze podstawowe pytanie - czy silnik mia³ wiêksze obroty jak na rozruszniku czy po prostu krêci³ siê od rozrusznika?
    Mia³em przypadki ¿e silnik dostawa³ samozap³onu od du¿ej ilo¶ci nagaru na ¶wiecach ale ¿eby pali³ musi byæ zasilanie sterownika i zgoda na odpalenie.
    W Twoim przypadku opcja kostki stacyjki jest najbardziej prawdopodobna.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e38 2.8i 2000r
    Sk±d
    Witnica/lubuskie
    wiesz co nie wiem pamiêtam tylko tyle ¿e w momencie przekrêcenia stacyjki na pozycje zero to silnik nagle krêci do odpalenia. Czy mog³o byæ co¶ uszkodzone w rozruszniku czy co¶ mog³o powodowaæ zwarcie w rozruszniku? Bo narazie jest ok ale je¶li przy gaszeniu znów zacznie próbê odpalania to nie wiem co ja ju¿ mam z tym zrobiæ bo je¶li chodzi o kostkê to nigdzie takiej nie mogê dostaæ

Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e38 2.8i 2000r
    Sk±d
    Witnica/lubuskie
    28.10.2011 w momencie gdy gasi³em auto problem ponownego odpalenia znów siê powturzy³ co to mo¿e byæ o co tu chodzi???:

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    To nie wina rozrusznika. Albo kostka stacyjki albo zwarcie w instalacji.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    Polonez Caro
    Sk±d
    Inobrynno
    Rozkrec stacyjke i szukaj kabli, moga byc nadpalone, skruszone itp sam ostatnio mialem problemy, ale to z gazem przez kilka tygodni mi sie wylaczal bez powodu i nie chcial zalaczyc - po dokladnych ogledzinach kabel gdzies na dole przy silniku byl, oslonka sie stopila i czasami sie przyklejal do goracego silnika robiac zwarcie i gaz nie dzialal ;) a jeszcze kiedys mi sie autko samo otwieralo i tez przez kabelki. Posprawdzaj wszystkie kable dokladnie.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •