Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: Sprawdzanie IMPULSATORA na przewodach WN

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e30 325i // e32 750iL
    Sk±d
    Warszawa

Sprawdzanie IMPULSATORA na przewodach WN

Witam , wiem do czego s³u¿y tzw. impulsator na przewodach WN ale mam problem ze stwierdzeniem czy jest on u mnie sprawny. Kostka ma 3 piny, sprawdza³em omomierzem przep³yw pr±du i jest przej¶cie miêdzy pinem ¶rodkowym i jednym skrajnym , na drugim skrajnym takiego przej¶cia nie ma st±d moje pytanie. Impulsator, o którym mowa jest z m20b25 ale w m70 te¿ chcia³em je sprawdziæ a poza krótszym przewodem wygl±daj± tak samo. Pozdrawiam
    Drive to Survive

Vip Vip Awatar sebobass
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Tarnobrzeg
    z tego co siê orientujê, to cewka wysokiego napiêcia o której piszesz ma dwa uzwojenia. Jedno jest zasilane przez modu³ silnika w momencie kiedy jest potrzebna iskra w komorze, a w drugim uzwojeniu indukuje siê wysokie napiêcie którego jeden koniec jest po³±czony do masy a drugi fajk± do ¶wiecy. Sprawdziæ mo¿esz ci±g³o¶æ tych uzwojeñ i ewentualnie induktorem przebicie do rdzenia. 1-3 to styki uzwojenia niskiego napiêcia a 2 to koniec uzwojenia wysokiego napiêcia (do masy) drugi masz na wyj¶ciu do ¶wiecy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e30 325i // e32 750iL
    Sk±d
    Warszawa
    Kolego wiem, ¿e pewnie ¼le nazywam ten czujnik ale nie chodzi mi o to co napisa³e¶ tylko o czujnik zak³adany na 6 przewód WN w silnikach M20 . Pozwala on w motronicu uzyskaæ prawid³owe sterowanie wtryskiwaczami paliwa, je¶li go nie ma to motronic przechodzi w tryb fullgroup- przynajmniej tak pisze wiêkszo¶æ znawców. Ja mam problem z sekwencyjnym gazem, bo mam tzw. podszarpywania czasem a temat przewodów itp mam ogarniêty, wiêc stawiam w³a¶nie na ten czujnik, bo wydaje mi siê, ¿e gaz g³upieje i podaje gaz nie w tym momencie, czasem siê nawet wy³±cza. Czujnik ten jest bardzo drogi st±d wolê najpierw upewniæ siê, ¿e z moim faktycznie co¶ jest nie tak..
    Drive to Survive

Vip Vip Awatar sebobass
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Tarnobrzeg
    Faktycznie nie o tym mowa, sadzi³em ¿e chodzi si o cewki wysokiego. U mnie w M60 nie na czego¶ takiego.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e30 325i // e32 750iL
    Sk±d
    Warszawa
    M60 to ju¿ o oczko "normalniejsze" rozwi±zania :) Lubiê m20 ale dobija mnie jak co¶ kuleje... Rozumiem jak co¶ nie dzia³a wtedy mo¿na szukaæ ale jak co¶ jest niby dobrze a ¼le to... ;(
    Drive to Survive

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Impulsatory powinny byæ takie same.
    Tam jest tylko kilka zwoji drutu miedzianego. Na jednym przewodzie nie ma przej¶cia i tak ma byæ. To jest ekran chroni±cy przed zak³óceniami.
    Po pod³±czeniu pod kompa na pewno wyjdzie problem z nim.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Hej, dorabia³em takie impulsatory do siebie. To s± dwa lub trzy uzwojenia na rdzeniu, ju¿ nie pamiêtam dok³adnie. Jak to w transformatorze, przep³ywaj±cy pr±d indukuje pr±d w uzwojeniu wtórnym. Na oscyloskopie wychodz± takie piki ju¿ nie pamiêtam z jakim okresem na ja³owych. W ka¿dym razie dorobiony dzia³a jak nowy. One by³y zalane gum±, która pod wp³ywem czasu i temperatury zamienia siê w plastik i odpêka od rdzenia toroidalnego, który jest w ¶rodku. Odpêka rezem z drutem i robi siê przerwa. A teraz wa¿ne, w autach przed liftem , przy braku impulsatorów silniki normalnie pracuj±, zwiêkszony jest czas wtrysku i wtrysk przestaje byæ podzielony na cztery grupy, spalanie jednak staje siê niezauwa¿alnie wiêksze, sprawdzone empirycznie - motronic 1.2, auta po lifcie - motronic 1.3, strona gdzie nie ma impulsatora nie odpala, je¿eli nie ma dwóch silnik w ogóle nie odpala.
    pozdrawiam Bartek

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e30 325i // e32 750iL
    Sk±d
    Warszawa
    Koledzy, wiêc w moim m20 w e30 wymieni³em impulsator i wreszcie da³o siê wysterowaæ czasy wtrysku na gazie . Impulsator wydawa³ siê ok ale zdenerwowany i zestresowany postanowi³em kupiæ przewody BREMI , które bardzo polecam, poniewa¿ zawiera³y impulsator i do tego s± podpisane , nawet na przewodzie do cewki jest guma os³onowa na cewkê. Samochód zaczyna przypominaæ orygina³ :) Wybaczcie , ¿e tak siê rozwodze na temat m20b25 w e30 ale to mi naprawdê przysporzy³o wiele stresów i je¶li kto¶ chcia³by zacz±æ przygodê z sekwencj± w silniku gdzie jest impulsator to proponujê od zacz±æ kupna nowego ;)
    Drive to Survive

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Ja swojego po³ata³em i jest ok. Ale rzeczywi¶cie na gazie jest problem bo ¼le pracuje.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •