da sie kolego :D wystrczy chciec ale czasu faktycznie szkoda..
da sie kolego :D wystrczy chciec ale czasu faktycznie szkoda..
A powiedzcie mi jeszcze czy te gumy są odpowiedzialne za chodzenie tyłu na boki? Bo tak jak pisałem jak wjadę na jakąś nierówność zwłaszcza w zakręcie to strasznie mi tyłem zamiata zauważyłem to zwłaszcza po zmianie na letnie koło.
Może to byc przyczyna ,ale nie tylko ,tam z tyłu jest wiecej części które za to odpowiadają
szymek sprawdź też wahacze. Podnieś koło do gory i ruszaj w pionie. Jak masz wybite to też koło goni. Mogą tez być tuleje wahliwe wybite
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
wahacze aluminiowe moga miec słabe sinenbloki
Ok a więc jutro przyjże sie bliżej tematowi.
Dzięki za pomoc pozdrawiam
Witam
Dzisiaj sprawdzałem nie mam żadnych wyczuwalnych luzów w pionie.
Więc pewnie do wymiany mam te 4 silentblocki, o których pisałem. Nie wiecie ile może kosztować to narzędzie do wybijania i wbijania nowych tulei?? Bo jak rozumiem w serwisie przy wymianie nie wyciągają w całości tego wózka z auta tylko odkręcają i opuszczają?
Pozdrawiam
Jedz sobie na szarpaki , tam cokolwiek widac ,sprawdzanie rekami albo brechą :) nic nie daje :) w serwisie na 100% tylko opuszczaja ,bo wyciąganie całej belki to za duzo roboty
Nie zgodze się - szarpaki są do dup.y. Najlepiej podnieść auto i sprawdzać na podniesionym aucie. Gdy auto stoi na kołach pewne luzy nie są wyczuwalne.Zamieszczone przez ELVIS
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
> Ja sie tez nie zgodzę :) jesli chodzi o sinenbloki tylnej belki to najlepiej zuzycie widac na szarpakach ,wystarczy podczas szarpnięc przyłozyc reke do blachy gdzie wprasowany jest sinenblok i wszystko jasne :) chyba,że jest tak wybity ,że przy podnoszeniu auta bedzzie wychodził,ale to chyba by sie nie dało już jezdzić. A jeśli chodzi o sprawdzanie zawiecha w e 38 to jest generalnie trudne bo cięzko cokolwiek szybko wybadac przy małych luzach,ale na 100% badanie zawiecha przy stanie nie exploatacyjnym -czyli podniesionym ,sie mija z celem bo wtedy to nie są warunki przy jakich zawiecho pracuje ,szarapki maja wielki plus ,ze widac jak pracuja elementy gumowo metalowe ,aluminiowe sinenbloki przednich wahaczy ,mozna naciagnac koło i spokojnie popatrzec czy nie sa poobrywane, a np przy uniesionym aucie sie nienaturalnie naprężaja i nic nie widac .... uffff... ende :)Zamieszczone przez EVAN