Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: E38 Ogrzewanie, jak Wam działa?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Swojego czasu miałem przeboje z ogrzewaniem, nie grzało nic, dopiero jak dałem ostro po garach na niskich biegach coś tam leciało ale z ogrzewaniem nic wspólnego to nie miało. Pierwsza diagnoza - elektrozawory, oczywiście wymieniłem na nówki - efekt praktycznie zerowy , ale rzeczywiście stare były totalnym szajsem, grzybki EZ wyżarte, gumki wydymane, ale podkreślam to nie pomogło, pompka sprawna, układ odpowietrzony na płynie, pompa wody nówka oryginalna.

Przyczyną okazała się zabita nagrzewnica, na którą nic nie wskazywało, bo : króćce które wychodzą z przegrody wraz z 3 weżami idącymi do EZ pod szybą zawsze były gorące tak że nie dało się ich dotchnąć - i tu nic bardziej mylnego, ich temperaturę powodowała para i ciśnienie w wężach a wody w nich praktycznie nie było, przepływ robił się dopiero gdy dałem po garach do 4-5 tys obrotów. Rozwiązaniem okazała się sprężarka z pistoletem do przedmuchiwania i 5 litrów octu spożywczego wraz z wężem który można założyć na króćce ( nie da rady włożyć w nie pistoletu bo jest za ciasno dlatego przedłużamy sobie wężem na który zakładamy lejek ).

Procedura wygląda tak że do węża wlewamy ocet i trzymamy to w pozycji pionowej tak żeby się nie wylało zostawiamy to na ok 10-15 minut przy czym nie zatykamy pozostałych 2 króćców bo i tak ocet nie wypłynie - nie ma jak nagrzewnica na razie jest zapchana.

Po 15 minutach wsadzamy pistolet w wąż z octem i strzelamy, dobrze jest owinąć sobie szmatą miejsce gdzie pistolet wchodzi w wąż bo możemy się niemiło zdziwić. Ciśnienie walnie ostro i rozpryśnie wszystko wokoło. Już po pierwszym uderzeniu widzimy że z pozostałych końcówek leci nieco octu zmieszaniego z płynem i winowajcą - kamieniem .

Procedurę powrarzamy dla każdego króćca aż zacznie lecieć tylko ocet, przy drugiej turze możemy zatkać jeden z dwóch króćców po to żeby stworzyć większe ciśnienie w nagrzewnicy. Na sam koniec przedmuc***emy samym powietrzem i organoleptycznie stwierdzamy czy mamy przepływ, możemy też podłączyć wąż z bierzącą wodą ( nie teraz przy - 20 NIE POLECAM ;-) ) .

Po tym zabiegu który trwał ok 3 h moja nagrzewnica wróciła do zycia bez rozkręcania połowy auta . Polecam, wystarczy tylko dobra sprężarka trochę czasu i ze 4 browary .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38
    Mam problem z ogrzewaniem w mojej e38 (klimatronic 2 strefowy)

Gdy jest zimna odpala ją i mam tem. Na 20stopni to normalnie zaczyna grzac ale czym bardziej nagrzewa sie auto tym slabiej grzeje po czasie robi sie chlodno i musze zwiekszyc tem. Po trasie mam ustawione na 30 stopni i wtedy jest cieplo. Klimatronic?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Prezeslaw
    BMW
    E38 4.0 M60
    O. Ja też chętnie poznam odpowiedź. Mam tak samo. Nagrzewnica niedawno wymieniana (na starej i nowej nie ma różnicy), filtry w masce świeże, termostat sprawny, regulacje nawiewu działają, ale objawy jak u CIUTa. Przeczytałem cały wątek, ale nie znalazłem nic przydatnego. Ktoś coś wie na ten temat?
    To co, że diesel? Pewnie świece zalane;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i '98
    Może przeczyścić wentylator w panelu klimatronica? Tam rownież jest czujnik temperatury.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

BMW
    E38 4.0 M60
    Dobra myśl. Może tam się coś smaży i po czasie zafałszowuje odczyt temperatury. Czy to jest jedyny czujnik temperatury w kabinie? Jakieś wskazówki, jak się do tego zabrać? Wyjąć panel umiem, ale nigdy go nie rozbierałem.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i '98
    Z tego co pamietam to tylnią obudowa panelu jest demontowalna.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38
    Jestem po rozebraniu i wyczyszczeniu calego panelu klimatronika. Ogrzewanie wrocilo:) Demontaz jest w miare latwy. 1 śrubka jest za uchwytem na kubki po prawej stronie i jedna po lewej stronie za zaslepka(krzyzak). Reszta jakos wyszla tylko musialem jeszcze najpierw wyjac radio zeby pomoc zatrzaska od klimatronika (wersja bez navi).

BMW
    E38 4.0 M60
    Ja to chyba muszę na jakieś wolne przedpołudnie poczekać, ale zapytam z ciekawości. Co tam w ogóle jest do czyszczenia (oprócz wiatraczka)?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38
    Jest czujnik temperatury i wiatraczek ale ja czyscilem wszystko lacznie z plytka.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735i
    Jeśli macie przedlifta z osobnymi przyciskami od trakcji, podgrzewania foteli itp. to nie trzeba nic odkrecac i demontowac:

https://www.youtube.com/watch?v=8r_6jXNAkYo

Uprawnienia umieszczania postów