Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: wiskoza - potrzebuje info

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32 3.0 m30b30
    Blog
    3
    Cytat Zamieszczone przez luki730i Zobacz posta
    kris a jakie masz auto?
    aha doczytałem
    w czym masz to m30?

hedanos pisze:
    pozatym sprawdz czy masz termostat bo przy braku termostatu silnik dluzej sie nagrzewa i wiatrak chodzi tylko na jednym biegu pozatym brak cisnienia plynu chlodzacego spowodowane przez brak termostatu nie załacza wyzszego biegu wiskozy

wiekszych bzdur nie slyszalem o dwoch biegach wiska i wywody na temat termostatu
    w m30 termostat jest dwudrozny nie mozna bez niego wogole uzytkowac silnika.
    a wisko da sie sprawdzic,wystaczy sobie kupic pirometr lub wlaczyc test na obc i odlaczyc wentylator klimy w celu sprawdzenia.

u mnie wisko załączało sie i silnik chodził na 88 stopniach a jak założylem wisko od m73 to temperatura na wezach byla okolo 96 stopni. ja korzystalem z pirometru.

wisko musi praktycznie odrazu soe zalaczyc po otwarciu termostatu i pod obciążeniem rozłączać sie powyzej 4 tys obr. a w dizlach okolo 3,5 tys obr.

jak masz to m30 w e30 to zastosuj wentylator elekt z wlacznikiem 80/88 a jak w e32 e34 e24 to wymien wisko na nowe behr lub sasch tylko koniecznie zamontuj osłonę chłodnicy(tunel)
    kolego chyba nie mas zielonego pojecia....wymontuj sobie termostat zobaczysz co bedzie sie dzialo :P wiem bo sam to przerabialem na wlasnym silniku i nie pier... ze silnik nie moze jezdzic bez termostatu bo moze tylko chodzi oto ze bedzie dluzej sie ngrzewac;p i nie kazdy burek potrafi wtedy odpowietrzyc uklad :P do chwili otwrcia sie termostatu woda zasuwa po tzw malym obiegu dopiero nagrzanie sie silnika powoduje otwarcie termostatu i puszczenia na duzy obieg czyli na chlodnice proponuje ci sie doksztacic domorosly mechaniku :) a brak termostau powoduje ze woda chodzi na duzym obiegu czyli odrazu woda zasuwan na chlodnice co powoduje dluzsze sie jej nagrzewanie
    Ostatnio edytowane przez hedanos ; 04-10-2011 o 21:49

Uprawnienia umieszczania postów