Ktoś napisał że zwykłym prostownikiem nie można ładować aku żelowego - hmm czemu ?
No i czy oryginał bmw jest zwykły czy żelowy :?
Ktoś napisał że zwykłym prostownikiem nie można ładować aku żelowego - hmm czemu ?
No i czy oryginał bmw jest zwykły czy żelowy :?
Nowy Jaro66 - mam E65 z 2002r , w grudniu zakupiłem aku Centra Futura 100ah gdyż poprzedni leciwy umarł, po 2 m-cach nowe aku umarło,pomimo ładowania przez prostownik : przeliczenie pojemności do prądu ładowania 2.5 x 100 - podpiąłem go na 36 godzin , wytrzymał bez jazdy w ocieplonym garażu 3 tygodnie , kolejne ładowania nic nie zmieniły,reklamowałem aku jednak stwierdzono że jest ok. CO TO DALAJ ROBIĆ ?![]()
Mnie odradzali Centrę, dlatego kupiłem BOSCHA... Może któryś ze sterowników kradnie prąd ...
Ja tam nigdy nie kupiłem akumulatora droższego niż za 320 zł ( 95-100 ah ) spokojnie wytrzymywały dwa sezony lato zima - dalej nie wiem bo auto sprzedawałem zawsze .... i nie rozumiem wydawania po 500-600 zł na akumulator skoro to praktycznie to samo z tą samą dziadowską technologią ... a szkoda ! 15 lat temu t obył akumulatory teraz to syf.
Żeby nie było offtop - najprostsze sprawdzanie na kradnięcie prądu - potrzeba dwie osoby + miernik wyciągamy bezpieczniki i mierzymy. Druga sprawa dobry komputer INPA może nie dać rady.
podpinam sie do tematu.
chce kupić Varte Silver 110ah ale jeżdżę tylko po mieście rzadko trasy i dłuższe odcinki i sprzedawca mi powiedział że kupując taki będzie ciągle nie doładowany i może szybko paść. ile w tym prawdy?? nie lepiej kupić 100ah albo 95ah z dużą mocą rozruchu??
Masz diselka więc moim zdaniem lepszy byłby z większą mocą rozruchową
Czy możecie mi doradzić jaki akumulator kupić, bo mój powoli odmawia posłuszeństwa :-(
Nie robię dalekich tras, codziennie dojeżdżam do pracy w jedną stronę ok. 20 km.
Jak dla mnie to do E 65 tylko akumulator AGM.....nasze pożeracze prądu może trochę na tym pochodzą. Takie małe info o AGM http://sklep.prostowniki-akumulatory...-agm-n-28.html
Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.
MC1 dzięki za poradę. Nie znam się na akumulatorach i bardziej chodzi mi o oznaczenie akumulatora jaki mam kupić, nie wiem czy ma mieć 95 Ah czy 110 Ah czy inny ?
Toretycznie 110Ah AGM
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms