Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Jak sprawdziæ poziomowanie ksenonów inp±? Sk³adanie lusterek po zamkniêciu auta

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    E38 728i '99
    Sk±d
    Kêdzierzyn-Ko¼le

Jak sprawdziæ poziomowanie ksenonów inp±? Sk³adanie lusterek po zamkniêciu auta

Witam, czy inp± sprawdzê czujniki poziomowania ksenonów? Mam problem z którym¶, a nie wiem którym!? ¯adnego b³êdu mi nie wywala ale poziomowanie zaprzesta³o dzia³aæ. Przewody przy czujnikach ca³e, d¼wigienki równie¿.

Druga sprawa to sk³adanie lusterek po przytrzymania przycisku zamykania. Doszed³em ju¿ do tego, ¿e odpowiada za to wpis:
    BEIKLAPPEN_B_KOMFORTSCHL

jednak w ¿adnym module nie mogê go znale¼æ, ponoæ jest w ogólnym pliku (40kb) - kto¶ mia³ z tym styczno¶æ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Ale sprawdza³e¶ w inpie, czy si³owniki na lampach dzia³aj±? Jest tam test w LCM (gdzie¶ w activate) i po uruchomieniu go zapalaj± siê ksenony i zezol± góra-dó³ a¿ich nie wy³±czysz. Je¶li to zadzia³a, to musisz poszukaæ czy przy tylnym prawym kole oraz przy przednim kole s± czujniki i czy s± pod³±czone, sprawne (np. ohmomierzem) etc.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar adamowizna
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Trójmiasto
    a czy jest ró¿nica który czujnik jest od xenon-ów a który od d³ugich ? bo d³ugie ¶wiec± mi w kosmos :/
    Rado¶c z Jazdy :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    E38 728i '99
    Sk±d
    Kêdzierzyn-Ko¼le
    Dobra wróci³em z gara¿u, mam jednak b³±d: 3 error rear sensor

jako, ¿e czê¶æ raczej nierozbieralna, zaczynam szukaæ na allegro tylnego czujnika ksenonów

co do d³ugich- nie pomogê

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    No jak to? Drogowe jak i mijania (ksenon) s± na zintegrowanej ramie, która to z kolei ma mo¿liwo¶æ regulacji w górê i w dó³.
    Zatem jak si³ownik przestawia ksenon, to przestawia jednym ciêgiem tak¿e i drogowe. By³o tak nawet w E36, jest tak¿e w E38. Je¶li zatem drogowe ¶wieci w kosmos, to musi byæ wy³amany/wypadniêty jaki¶ zaczep od tego jednego zwierciad³a. One s± równie¿ regulowane, ale to robi raz fabryka.

System poziomowania sk³ada siê z dwóch czujników: z przodu i z ty³u. Odpowiednio przetwarza te dane (patrzy na ró¿nicê przód vs. ty³) i odpowiednio steruje si³ownikiem. Ma to tê zaletê, ¿e gdy wsi±d± 4 osoby, to zawieszenie ugina siê równo z przodu i z ty³u, a zatem nie potrzeba wykonywaæ ¿adnych korekt po³o¿enia lampy (lub wrêcz podnie¶æ o milimetr). Gdy natomiast dorzucimy jeszcze ciê¿ki baga¿ z ty³u albo jak±¶ niewywa¿on± przyczepê, to ty³ si±dzie mocniej, a przód prawdopodobnie nieco siê podniesie. Zatem nale¿y obni¿yæ snop ¶wiat³a by nie o¶lepia³ tych z przeciwka.
    Gdyby czujnik by³ tylko z ty³u, to równomierne obci±¿enie czterema osobami, mimo, ¿e spowoduje w rzeczywisto¶ci tylko równomierne ugiêcie ca³ego zawieszenia, to spowodowa³oby te¿ obni¿enie pozycji ¶wiate³, co nie jest w porównaniu do poprzedniego przypadku prawid³owe.
    Ostatnio edytowane przez brunoz ; 29-09-2011 o 22:14
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar adamowizna
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Trójmiasto
    Je¶li zatem drogowe ¶wieci w kosmos, to musi byæ wy³amany/wypadniêty jaki¶ zaczep od tego jednego zwierciad³a.
    w³a¶nie u mnie s± ca³e czyli mam który¶ czujnik walniêty ale jak to sprawdziæ ?
    Rado¶c z Jazdy :)

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Zle mnie zrozumiales. Obie lampy s± na wspólnym stelazu i s± po³±czone z jednym silownikiem. Silownik zmienia k±t ustawienia tej ramy do której s± przymocowane oba reflektory (drogowy i mijania). Te s± przymocowane do ramy nie za pomoc± srubek tylko takich zaczepow i dlugiej ¶ruby regulacyjnej. Tych ustawieñ normalnie sie nie rusza.

Innej mo¿liwo¶ci niz urwany zaczep ¿eby reflektory poruszaly sie niezale¿nie nie ma.
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •