Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Pêkniêty korpus sterownika skrzyni biegów

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP

Pêkniêty korpus sterownika skrzyni biegów

Zacznê ¿e nigdy nie mia³em wiêkszego problem z t± skrzyni± 5HP30, Wystêpowa³y jakie¶ b³êdy i pokazywa³ siê b³±d skrzyni ale ust±pi³ gdy zregenerowa³em alternator.Do elektryka nie zd±¿y³em siê wybraæ. Samochód sporadycznie u¿ywany, zim± tylko w gara¿u a rok temu pad³a pompa wody i od tego czasu ca³y czas stoi. Jaki¶ czas temu zacz±³em go rozbieraæ i usuwaæ poszczególne usterki, aktualnie skupi³em sie na skrzyni (Jedyny mechaniczny problem to ¶wiszczenie sprzêg³a na zimnym silniku miêdzy 1500 a 2000 obr. ). Zdarzy³o siê z tego co sobie przypominam ¿e po wrzuceniu biegu na D czy R mocno szarpn±³ jakby by³o du¿e ci¶nienie gdzie¶ na skrzyni czy co¶ bo gazu nie dodawa³em. No wiêc wracaj±c do skrzyni rozochoci³em siê ogl±daj±c zdjêcia czyszczonego sterownika przedstawionego w innym po¶cie i postanowi³em ¿e i ja siê za to zabiorê. sterownik wyci±gniêty a tu szok. Pêkniêty korpus który przedstawiam na zdjêciach poni¿ej. Olej w skrzyni czysty pod wzglêdem opi³ków czy innych zabrudzeñ na magnesach trochê by³o opi³ków ale nic du¿ego tworzy³y grafitow± ma¼ czy co¶ podobnego a tu taka niespodzianka. :(
    Za³±czone miniatury Za³±czone miniatury 1.jpg   2.jpg  

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP
    Sterownik rozebra³em, ca³y czas zastanawiam siê nad przyczyn± pêkniêcia, czy mog³o powstaæ poprzez wadê materia³u czy te¿ jakie¶ du¿e ci¶nienie mog³o to spowodowaæ ??

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tgracing
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Sk±d
    Szczecin, aktualnie: DE, Bodensee
    Teraz to i ja mam zonka, czy rozbieraæ swoja?
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP
    Dodaje kilka zdj z rozbiórki oraz dwa ostatnie przedstawiaj±ce uszkodzenie. Jak widaæ sterownik musia³ tak pracowaæ od pocz±tku, ¶lady na p³ytce pokazuj± tez to uszkodzenie.Olej dok³adnie pokaza³ gdzie przep³ywa³
    Hmm, zastanawia³em siê czy kto¶ co¶ nie kombinowa³ wcze¶niej, bo takie uszkodzenie mog³o by powstaæ jak by przy skrêcaniu sterownika jaki¶ opi³ek dosta³ siê pod p³ytê,albo kto¶ to nieumy¶lnie w jaki¶ inny sposób uszkodzi³.Prawd± jest te¿ ¿e na misce oleju jest rok 97 na pozosta³ych elementach 99 na filtrze oleju ze skrzyni 98 z koñca roku wiêc wydaje mi siê ¿e olej te¿ nie by³ wymieniany.
    Za³±czone miniatury Za³±czone miniatury P1010882.jpg   P1010881.jpg   DSC00072.jpg   DSC00069.jpg   DSC00065.jpg  

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Wydaje mi siê, ¿e rozgarniêty spawacz, który ma mo¿liwo¶æ pospawania alu w os³onie gazu sobie z tym poradzi. Potem szlif spawu by by³o ³adnie i równo i w drogê.

Mo¿esz spróbowaæ w warsztatach, gdzie robi± serwis klimatyzacji - zazwyczaj maj± tam spawarkê do aluminium.
    Wiem, ¿e dobrze zrobiony spaw trzyma jak szalony i nie os³abisz materia³u. Pracowa³em 3 lata w firmie, która dla VW spawa³a profile aluminium w newralgicznych miejscach i nie ma z tym problemu.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tgracing
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Sk±d
    Szczecin, aktualnie: DE, Bodensee
    Dok³adnie 'brunoz' ma racje, trzeba spróbowaæ zreanimowaæ. Ja osobi¶cie takie skomplikowane rzeczy hefta³em na Szczeciñskiej Polibudzie (teraz Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym) i potem d³ugie szlifowanie. Na moje bêdzie dobrze.
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP
    Tez my¶lê o reanimacji ale w³a¶nie problem ze spawaczem,z tego co wiem to alu trudno siê dosyæ spawa ze wzglêdu na swoje w³a¶ciwo¶ci, choæ ¶cianki tej p³yty sa dosyæ grube, ale tak czy siak muszê pogadaæ z konkretnym spawaczem. Dzwoni³em do jednego go¶cia od czê¶ci 5hp30 popchn±³ niedawno ca³y sterownik za 200 z³.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl
    hmm ostatnio mia³em kurs na TIGa i uzywam takowego dosc czesto jak i innych spawade³ i moze wtr±ce swoje 3 grosze... odlew to nie profil i nie bardzo nadaje sie do spawania, odkszta³cenia bed± robic figle w przypadku tej czesci... tansza metoda popularna w pl to pu³automaty przystosowane do spawania aluminium.. nie zdadz± tez egzaminu gdyz nie dasz rady zaspawac tego zeby by³o szczelne a pozatym odkszta³cenia sa jeszcze wieksze a spaw jakosciowo s³abszy.. u mnie w pracy mamy scaner do przeswietlania mieszanki metali za pomoca tego dobierasz odpowiedni drut i lecisz ze spoin± jednak gdy zawartosc niklu lub magnezu przewyzsza 35% mozesz zapomniec o zespawaniu tego na d³uzszy okres czasu

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Nie pospawasz tego ¿eby wysz³o to dobrze. Tak jak Mati napisa³, ca³y element szlak trafi bo zwyczajnie siê odkszta³ci. Mo¿na to niby pó¼niej splanowaæ, ale czy to i tak nie pêknie, to Bóg wie. Musisz zainwestowaæ w u¿ywany sterownik i tyle.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP
    Dziêki koledzy, jestem w trakcie poszukiwañ sterownika ale podejmê tez próbê naprawy,bêdzie to dobra nauka na przysz³o¶æ.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •