Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Problemy z temperaturą. M60 grzeje się

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i 1995
    Sprawdź na teście NR.7 - można obserwować temperaturę podczas przemieszczania się - wskazówka stojąca pionowo nie oznacza, że temperatura jest prawidłowa.
    P.S. wydaje mi się ze temperatura dla silnika M60B40 to 95 st. a nie 85.

Doświadczony Użytkownik Awatar JointoVicz
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Cytat Zamieszczone przez siudi Zobacz posta
    Sprawdź na teście NR.7 - można obserwować temperaturę podczas przemieszczania się - wskazówka stojąca pionowo nie oznacza, że temperatura jest prawidłowa.
    P.S. wydaje mi się ze temperatura dla silnika M60B40 to 95 st. a nie 85.
    wiem wiem ktory to test:) i dlatego dziwie sie bo jestem prawie ze pewien ze autko trzyma 92 czy 95 stopni... nie wiem.. ale nie wydaje sie jakies przegrzane... zawsze ta sama temp wisko itd zdrowe.. sprawdze dzisiaj:) ale tez mi sie wydaje ze 95:P ale ze nie mam pokrycia w info - nie wiem

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Szczerze mówiąc chyba palnąłem gafę, bo podałem temperaturę otwarcia termostatu. Tak to jest jak ma się palce szybsze niż głowa.

~wysłane poprzez Tapatalk

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    No Irek faktycznie masz palce szybsze od głowy bo pierwszy raz słyszę żeby M60 odpowietrzał się sam, mam M60 i ni cholerki sam się nie odpowietzrył ani razu, a kilka razy potrzebowałem odpowietrzać, mniejsza z tym. Natomiast nagrzewnicą bym się tak nie martwił jeżeli nie cieknie ponieważ przy zamkniętym obiegu czyli temp. na minimum, silnik powinien dalej utrzymywać swoją temperaturę,czyli czy obieg jest przez nagrzewnicę czy nie nie powinno to mieć wpływu na temp silnika, u mnie temperatura wacha się miedzy 87 a 93 a nawet 94st. w M60.

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Tego że M60 SAM się odpowietrza to akurat jestem pewny na 1mln %. Zbiornik wyrównawczy jest umieszczony wyżej niż reszta części układu chłodzenia, więc nie ma potrzeby odpowietrzania go. Jedynie po zalaniu należy odpalić, odczekać chwilę i dolać to co braknie, a po jakimś czasie skontrolować stan i ewentualnie jeszcze raz uzupełnić braki. Poza tym zastanawiam się w jaki inny sposób i jakimi odpowietrznikami robiłeś tę operację?

~wysłane poprzez Tapatalk

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Tuczi troszke sie mylisz e34 e32 z m60 sie samo odpowietrza e38 juz nie...
    zobacz na umiejscowienie zbiornika wyruwnawczego w e38 i porównaj z e32... wysokosc montarzu zbiornika odpowiada na pytanie...

u mnie e34 m60 b30 około 88stopni ma... do autora, załuz nowy termostat i zobacz wtedy.. samo wyjecie termostatu w niektórych autach zmienia obieg wody gdyz przepustowosc w tym miejscu sie znacznie zwieksza..

Vip Vip Awatar lockbud
    BMW
    Było E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Może kolega wyjaśnił spór, ja mam e38 i niestety sam się nie odpowietrza, odpowietrznik jest tylko jeden którym co jakiś czas upuszczam powietrze i rano dolewam braki, zazwyczaj trwa to kilka dni.

Zaawansowany Użytkownik Awatar BRABUS
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    meczylem sie troche z m60, odpowietrznik kojarze jeden na pewno w chlodnicy i z tego co kojarze udalo mi sie odpowietrzyc go w pelni po 10 min. Co do temperatury - wydaje mi sie ze jest to ok 95 stopni. przy grubszym przycisnienciu w korkach potrafi skoczyc nawet do 103, po czym spada do 88 i spowrotem do 95.
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    No tak, miałem na myśli E32... To się dzisiaj popisałem...

Wybaczcie zamieszanie, ale tak to jest jak się z telefonu pisze i nie wszystko (a szczególnie rodzaj auta w profilu) widać ;D

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    A chłopaki - temperaturę silnika bierzecie z czujnika temperatury? Warto by było skontrolować tą temperaturę (temperaturę cieczy chłodzącej) innym termometrem. Może czujnik was oszukuje o kilka stopni?
    Nein! Mein Schnitzel!

Uprawnienia umieszczania postów